Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική

Σαμαράς: Πρέπει να προασπίσουμε την αξιοπιστία μας

Σαμαράς: Πρέπει να προασπίσουμε την αξιοπιστία μας
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσει άμεσα η Ελλάδα καθ' οδόν προς το Eurogroup του Ιανουαρίου ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ τέθηκαν επί τάπητος στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Βασικές προϋποθέσεις ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη δόση είναι το να ψηφιστεί το μίνι φορολογικό, ο ορισμός γενικού γραμματέα εσόδων και η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι από τα 9,2 δισ. ευρώ, τα 7,2 δισ. θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. για τις ανάγκες του προϋπολογισμού. Για να εκταμιευτεί η δόση του Φεβρουαρίου, ποσού 2,8 δισ. ευρώ, απαιτείται η αναπροσαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ώστε να υπάρξει οροφή στις δαπάνες για κάθε κυβερνητικό τομέα, ενώ για να εκταμιευτεί η δόση του Μαρτίου, ποσού επίσης 2,8 δισ. ευρώ, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για το προσωπικό των υπουργείων, να έχουν καθοριστεί οι πλεονάζουσες θέσεις και να έχουν τεθεί τριμηνιαίοι στόχοι υποχρεωτικής εξόδου έως τα τέλη του 2014.

Κατά τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις κινήσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης το τελευταίο εξάμηνο, φέρεται να έκανε λόγο για την ανάγκη να προασπιστεί το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε για τη χώρα. Εισερχόμενος στη σύσκεψη επισήμανε ότι η παρουσία του σηματοδοτεί την έμφαση που δίνει στο έργο των γενικών γραμματέων και υπογράμμισε την ανάγκη προάσπισης του κεκτημένου της αξιοπιστίας αναφερόμενος σε όλες τις ενέργειες, στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση το τελευταίο εξάμηνο.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί όταν ανοίξει η Βουλή και σε κάθε περίπτωση πριν τις 14 Ιανουαρίου, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ η τελική απόφαση πρόκειται να ληφθεί σύμφωνα με πληροφορίες σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία, αν και δεν είναι ακόμη γνωστό το πότε θα πραγματοποιηθεί, δεν αναμένεται να γίνει πριν από την Πρωτοχρονιά.

Κατά το επόμενο διάστημα, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα ταξίδια στο εξωτερικό και κατά το δεύτερο 15θήμερο του Ιανουαρίου, αναμένεται να μεταβεί με ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών στο Κατάρ, ενώ προηγουμένως θα έχει επισκεφθεί τη Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός, φέρεται επίσης να διαμήνυσε ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι ρυθμοί, ότι θέλει να δει άμεσα αποτελέσματα και πως κατά το 2013, θα κριθεί σε απόλυτο βαθμό η πορεία της οικονομίας, αλλά και ο βίος της παρούσης κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι στο εξής οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα ελέγχονται σε μηνιαία βάση, προκειμένου η χώρα να λάβει και τις εκκρεμείς τρεις δόσεις της χρηματοδότησης. Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, εντάσσεται στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει θετικό κλίμα, το οποίο προέρχεται από την εκταμίευση των δόσεων, κάτι το οποίο δεν θέλει να χαθεί. Παράλληλα προτάσσει την ανάγκη εσωτερικής κοινωνικής συνοχής και γι’ αυτό το σκοπό ετοιμάζονται κυβερνητικές παρεμβάσεις, ενώ είναι ικανοποιημένος από την πρόσφατη αναβάθμιση της οικονομίας της χώρας από τον οίκο Standard and Poors αλλά κρατά χαμηλούς τόνους αφού άλλωστε θεωρεί ότι τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση έχει να περάσει από διακεκαυμένη ζώνη.

Εκτός από το φορολογικό που είναι προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, η τρικομματική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει άμεσα και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, λόγω των μνημονιακών απαιτήσεων, ενώ έχει να αντιμετωπίσει την αξιολόγηση που θα γίνει στη σύνοδο του Εurogroup στα μέσα Ιανουαρίου.

Από το πρωθυπουργικό γραφείο διαμηνύουν ότι δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να καταρρεύσει η εικόνα αξιοπιστίας που οικοδομήθηκε το τελευταίο διάστημα και για αυτό και στη σύσκεψη έγινε καταγραφή ενδεχόμενων εκκρεμοτήτων αλλά και η πορεία υλοποίησης όσων έχουν νομοθετηθεί το προηγούμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Β. Σόιμπλε: Τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας

Σαμαράς: Πρέπει να προασπίσουμε την αξιοπιστία μας