Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δ. Αβραμόπουλος: «Είναι λανθασμένο να μπερδεύονται οι τρομοκράτες με τους μετανάστες»

Τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος στην εφημερίδα «La Repubblica»

Είναι λανθασμένο και δεν αποτελεί ένδειξη σωφροσύνης να μπερδεύονται οι τρομοκράτες με τους μετανάστες, τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

Ο ίδιος εξηγεί ότι υπήρξαν πολύ λίγες περιπτώσεις μεταναστών που είχαν συμμετοχή στις επιθέσεις. "Το μεγαλύτερο μέρος των τρομοκρατών μεγάλωσε στις χώρες μας, φοίτησε στα σχολεία μας. Πρέπει να καταλάβουμε για ποιον λόγο, τώρα, μας χτυπούν και πώς να τους εντάξουμε καλύτερα" τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος και σημειώνει ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στους εθνικούς εγωισμούς.

"Φτάνει με τους εθνικούς εγωισμούς. Η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα διαρκέσει χρόνια, ήρθε η στιγμή οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να συνεργάζονται ουσιαστικά με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών, αν θέλουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών", δηλώνει ο κ. Αβραμόπουλος.

"Χρειάζεται περισσότερη εμπιστοσύνη μεταξύ των κυβερνήσεων, το να μοιράζονται αποτελεσματικά τις πληροφορίες αντιπροσωπεύει ένα στοιχείο- κλειδί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι αστυνομικοί μας πρέπει να έχουν τις σωστές πληροφορίες, την κατάλληλη στιγμή", προσθέτει.

Κληθείς να παραθέσει κάποιες συγκεκριμένες ιδέες και παραδείγματα, σε ότι αφορά τους μετανάστες που έφτασαν πρόσφατα στην Ευρώπη, αλλά και για την ένταξη των μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς, ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει: "Χρειάζεται καλύτερη παιδεία, πρέπει να τους δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες να νιώσουν ισότιμοι και ενταγμένοι στις κοινωνίες μας. Πρέπει να τους δείξουμε σεβασμό και να κατανοήσουμε τον πολιτισμό τους. Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται νέες πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο".

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, παράλληλα, κάνει γνωστό ότι στις 11 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για τη Ριζοσπαστικοποίηση η οποία θα βοηθήσει στο να αναπτυχθούν νέες ευρωπαϊκές πολιτικές σχετικά με το πώς να καταπολεμηθεί η ριζοσπαστικοποίηση που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό.

Σε ό,τι αφορά την ιταλική ναυτική αποστολή σε λιβυκά χωρικά ύδατα και τη μείωση των μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ιταλία, ο αρμόδιος επίτροπος απαντά ότι "η κατάσταση παραμένει ακόμη σχετικά ρευστή", αλλά δηλώνει πως συμφωνεί με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Μάρκο Μινίτι, κατά την άποψη του οποίου "αρχίζουμε να βλέπουμε το φως στο τέλος του τούνελ".

Ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει πως δεν διαπιστώνει να υπάρχει η βούληση, από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανοίξουν τα λιμάνια τους στα πλοία που σώζουν μετανάστες και πρόσφυγες.

"Πάντα με σεβασμό στην εξέλιξη των δικαστικών ερευνών», πιστεύει ότι οι ΜΚΟ «έχουν κάνει πραγματικά πολύτιμη δουλειά". Αλλά καθιστά σαφές πως "είναι σημαντικό, όσοι δραστηριοποιούνται στη θάλασσα, να σέβονται τους ίδιους κανόνες" και για τον λόγο αυτόν καλεί όλους να υπογράψουν τον κώδικα δεοντολογίας που συνέταξε η ιταλική κυβέρνηση.

«Έκρηξη» αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του β. Αιγαίου

«Έκρηξη» αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου το τελευταίο τριήμερο, από το πρωί της περασμένης Παρασκευής έως και σήμερα, Δευτέρα. Συνολικά πέρασαν 633 άτομα, από τα οποία 147 στη Λέσβο, 256 στη Χίο και 230 στη Σάμο. Μόνο οι 250 από αυτούς πέρασαν στη Χίο και στη Σάμο το πρωί της Δευτέρας.

Το Σαββάτο 19 Αυγούστου, μεταφέρθηκαν με πλοίο του Λιμενικού Σώματος για καταγραφή στη Χίο, 51 πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτό συνέβη, λόγω του μεγάλου αριθμού των φιλοξενουμένων στο κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης στη Σάμο, όπου ζουν με υποδομές για 700 άτομα περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Τέλος στη Χίο, συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι, προκειμένου να εντοπιστούν άτομα που έχουν και σε δεύτερο βαθμό απορριπτική απόφαση για το άσυλο. Σε αστυνομική επιχείρηση στον καταυλισμό της Σούδας στο Κάστρο της Χίου προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου 15 άτομα εκ των οποίων δύο Αλγερινοί και ένας Αιγύπτιος κρατήθηκαν για να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες
H κάλυψη της απόστασης των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών από τα αντίστοιχα της Ε.Ε., που γιγαντώθηκε στην περίοδο των μνημονίων, δεν θα είναι...
Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες