Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επιδότηση πρόσβασης στο Internet για 72.000 πρωτοετείς φοιτητές

Με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων - Στο νέο Λύκειο ρίχνει το βάρος ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, στον «αέρα» το εξεταστικό

Τη μηνιαία επιδότηση για την παροχή πρόσβασης στο Internet σε 72.000 πρωτοετείς φοιτητές, που θα εγγραφούν φέτος στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ανακοίνωσαν από κοινού ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, στην αίθουσα «Έλλη Παππά», του υπουργείου Παιδείας.

Τη δράση «ευρυ-where», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του «Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς» παρουσίασαν οι δύο υπουργοί σε κοινή συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι στόχος είναι η σταδιακή επέκταση όλων αυτών των δράσεων.

Σε όλους τους πρωτοετείς φοιτητές θα δοθεί voucher

Σε όλους τους πρωτοετείς φοιτητές του ακαδημαϊκού έτους 2017-18 θα δοθεί κουπόνι (voucher) που θα αντιστοιχεί με επιχορήγηση του 80% του μηνιαίου παγίου της σταθερής ή κινητής (mobile) σύνδεσής τους. Το μέγιστο ποσό της επιχορήγησης για κάθε φοιτητή ανέρχεται στα πέντε ευρώ ανά μήνα.

Όπως ανακοινώθηκε, οι διαδικασίες απόκτησης του κουπονιού και σύναψης συμβολαίου θα είναι απλές (μέσω διαδικτυακής πύλης) και θα δίνουν σε κάθε δικαιούχο τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής παρόχου και συμβολαίου.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο ποσό των 3.062.000 ευρώ σε δημόσια δαπάνη και θα χρηματοδοτηθεί στο σύνολό του από πόρους προερχόμενους από το αποθεματικό ταμείο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Δηλώσεις Παππά - Γαβρόγλου

«Αυτή η πρωτοβουλία εμπίπτει σε ένα σύνολο δράσεων οι οποίες επιδιώκουν να φέρουν το αύριο σήμερα για όλους. Διότι αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι ζούμε την εποχή μιας τεχνολογικής επανάστασης η οποία θα καταστήσει τη δυνατότητα πρόσβασης και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών απαραίτητη», ανέφερε ο Νίκος Παππάς.

«Αυτή η ανακοίνωση γίνεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γαβρόγλου προσθέτοντας: «Χθες έκλεισε ο κύκλος του 2017. Κι εμείς το θέμα που ανοίγουμε σήμερα είναι αυτό το φοιτητικής μέριμνας.

Οι υλικοί πόροι που δαπανώνται για τη σίτιση για τη μεταφορά των φοιτητών με το πάσο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για το στεγαστικό επίδομα και για τα συγγράμματα, είναι ένα ποσό που αγγίζει τα 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Και εμείς θεωρούμε ότι αυτό και πρέπει να αυξηθεί, αλλά κυρίως να ορθολογικοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένο».

Εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών

Εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ο πρόεδρος, Παναγιώτης Τσαμάκης, σημείωσε ότι η επιδότηση θα ισχύει για δώδεκα μήνες και θα δίδεται είτε για την υπάρχουσα σύνδεση που έχουν οι πρωτοετείς φοιτητές είτε για νέα. Αυτοί οι τελευταίοι θα μπορούν να εγγράφονται σε μια ειδική πλατφόρμα και αφού θα πιστοποιούνται ως δικαιούχοι θα παίρνουν ένα κουπόνι με το οποίο θα μπαίνουν στο πρόγραμμα σε συμβεβλημένα καταστήματα.

Να εγγραφούν όλοι οι φοιτητές στο πρόγραμμα έως τον Οκτώβριο

Ο στόχος είναι να έχουν εγγραφεί όλοι οι φοιτητές στο πρόγραμμα έως τον Οκτώβριο, ενώ σημειώνεται ότι πέρυσι, σε μια πρώτη εφαρμογή του προγράμματος, υπήρχαν εννέα πάροχοι και πάνω από 1.500 σημεία διανομής σε ολόκληρη τη χώρα. «Καλώ τους παρόχους να κάνουν καλύτερες προσφορές βάσει της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» είπε ο κ. Παππάς, ενώ ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε πως ο στόχος είναι ανάλογες δράσεις να υπάρξουν και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στο νέο Λύκειο ρίχνει το βάρος ο Κ. Γαβρόγλου, στον «αέρα» το εξεταστικό

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμο το νέο εξεταστικό σύστημα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, απάντησε ότι αυτό που πρέπει να απασχολεί την κοινωνία και τα κόμματα, από τα οποία αναμένει τους προτάσεις τους, είναι το νέο Λύκειο. Όπως σημείωσε, η σχετική διαδικασία θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο.

«Τον Σεπτέμβρη θα έχω έτοιμο σχέδιο για το νέο Λύκειο, αλλά δεν απαντάω στο αν έχω έτοιμο σχέδιο για το νέο εξεταστικό σύστημα», είπε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνέντευξής του μαζί με τον Ν. Παππά.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης μίλησε νωρίτερα χθες ανοικτά σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για αλλαγή του εξεταστικού συστήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κοινωνικές δράσεις Κ.Ο.Θ. με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής
Ένα τριήμερο συναυλιών για ανθρώπους που χρειάζονται περισσότερο από όλους την ευεργετική επίδραση της μουσικής
Θεσσαλονίκη: Κοινωνικές δράσεις Κ.Ο.Θ. με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής