Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: «Γλιτώσαμε ένα μεγάλο βάρος με την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ»

Στην Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έναντι 45 εκατ. Ευρώ

Το θέμα των επενδύσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι. Όπως ανακοίνωσαν οι δύο πρωθυπουργοί, υπεγράφη η συμφωνία για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ιταλική εταιρία Ferrovie Dello Stato έχει την πρόθεση να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ στους ελληνικούς σιδηρόδρομους. «Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την επανεκκίνηση σε πολύ στέρεη βάση των ελληνοϊταλικών σχέσεων», σημείωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας.

Κοινές προκλήσεις για τις δύο χώρες

Τόνισε ότι οι δύο χώρες εξέρχονται από μια πολυετή κρίση, αντιμετωπίζουν και προβλήματα και αναζητούν κοινό τόπο για λύσεις απέναντι σε αυτά τα προβλήματα. «Οι χώρες του Νότου έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο για την νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης», υπογράμμισε. «Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και τώρα χρειάζεται να ενισχυθεί η προοπτική της ανάπτυξης με σημαντικές ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η Ιταλία είναι πολύ σημαντικός εταίρος και στον τομέα των επενδύσεων και πως συμφώνησαν με τον Π. Τζεντιλόνι για την ανάγκη να ενισχύσουν αυτή τη σχέση.

«Ιδιαίτερη αναφορά κάναμε και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς σήμερα υπογράφηκε η συμφωνία», είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε την πρόθεση της ιταλικής Ferrovie Dello Stato να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.

Π. Τζεντιλόνι: «Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα»

Σήμα για πολλαπλασιασμό των επενδύσεων προς την Ελλάδα, έστειλε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Π. Τζεντιλόνι, καθώς, όπως υπογράμμισε: «Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να το πράξουμε, διότι το ευρύτερο οικονομικό κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο». Σημείωσε ότι η Ιταλία διανύει ένα στάδιο «που πραγματικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να επενδύσουμε περισσότερο στο μέλλον στην Ελλάδα» και σημείωσε ότι υπάρχουν «επενδυτές που πραγματικά θέλουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αισιόδοξη περίοδο που διαφαίνεται για την Ευρώπη». Είμαστε ο πρώτος στρατηγικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και ευελπιστούμε αυτός ο χώρος συνεργασίας να ενισχυθεί περαιτέρω, όπως και στον τομέα των επενδύσεων, υπογράμμισε ο ιταλός πρωθυπουργός Π. Τζεντιλόνι στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε ότι η σημερινή μέρα φέρνει πολύ ευχάριστα νέα, την υπογραφή μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Ferrovie Dello Stato, καθώς και άλλες επενδύσεις. Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε πως «το ευρύτερο οικονομικό κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο και πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία». Πρόσθεσε δε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν δύο ταχύτητες ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο.

Ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε επιπλέον στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι καλούμαστε να τοποθετηθούμε βάζοντας και την οπτική των λαών του νότου της Ευρώπης που δεν μπορούν να είναι στο περιθώριο της Ευρώπης, αλλά πρέπει να πρωταγωνιστήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν. «Παίρνουμε θέση στις προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης» επισήμανε. Σχετικά με τη χτεσινή ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι σε πολλά σημεία συμφωνούμε, και ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου το προσεχές διάστημα θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν τις θέσεις τους, με τις οποίες θα παρέμβουν στη σχετική συζήτηση.

Προσφυγικό και μεταναστευτικό

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. «Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι χώρες που έχουν πληρώσει πάρα πολύ ακριβά το μάρμαρο μιας κρίσης που είναι ευρωπαϊκή και παγκόσμια και όχι ελληνική ούτε ιταλική», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Σημείωσε δε ότι οι λαοί μας έδειξαν την απαραίτητη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, δίδαξαν οι λαοί μας ότι αυτές οι αξίες παραμένουν σημαντικές στο πολιτισμικό μας κύτταρο. Η Ευρώπη όμως θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι κρίσεις αυτές δεν αντιμετωπίζονται με φράχτες αλλά με περισσότερη αλληλεγγύη και διαμερισμό της ευθύνης, τόνισε.

Τσίπρας-Τζεντιλόνι: Τα 7 σημεία της συμφωνίας

Ταύτιση απόψεων στο σύνολο των θεμάτων της ατζέντας που ανέπτυξαν κατέληξαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο Ιταλός ομόλογος του Π. Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας Ιταλίας.

Συγκεκριμένα η συμφωνία των δυο πρωθυπουργών περιλαμβάνει εφτά σημεία: 1. Επενδύσεις: Ο Ιταλός πρωθυπουργός, όπως διεφάνη και στην ομιλία του, διαπιστώνει αλλαγή στο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα και τονίζει πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για επενδύσεις, 2. Για τη νέα αρχιτεκτονική στην ευρωζώνη και το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει συμφωνήθηκαν: Υπουργός οικονομικών, Κοινός προϋπολογισμός, Ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου, Σχέδιο ανάπτυξης, 3. Η αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας των Βαλκανίων, 4. Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, αλλά στήριξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος χώρας, 5. Στήριξη της Συνόδου των χωρών του Νότου, 6. Πολλαπλές πηγές και διόδους των ενεργειακών αγωγών χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά στην ενέργεια μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου, 7. Αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου, στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και όχι μόνο στην αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν.

Στην Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έναντι 45 εκατ. ευρώ

Ολοκληρώθηκε μία διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και η οποία ανοίγει μία νέα σελίδα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με την πώληση και μεταβίβαση του 100% της εταιρείας στην Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A., έναντι συνολικού τιμήματος 45 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η ιδιωτικοποίηση επέφερε το κλείσιμο του φακέλου κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το χρέος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, ύψους 692 εκατ. ευρώ. Οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία στην Ευρώπη και αναλαμβάνουν να ενισχύσουν και να αναπτύξουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους, δημιουργώντας έναν σημαντικό πάροχο σιδηροδρομικών υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο των εργασιών του ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας- Ιταλίας, από την πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ferrovie dello Stato Italiane Group, Renato Mazzoncini.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ