Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ν. Κοτζιάς: «Η Ελλάδα αγωνίζεται για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή…»

Ξαφνική πρόσκληση Τσαβούσογλου σε Κοτζιά για επίσκεψη στην Άγκυρα τις 24/10

Κάλεσμα στο Ισραήλ να δώσει λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα, αλλά και στη Δύση να σταματήσει τη διγλωσσία και να εγγυηθεί την ασφάλεια του Ισραήλ, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στην ευχαριστήρια ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο της βράβευσής του από το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο (ΠΕΣ), χθες στη Νέα Υόρκη. «Σήμερα που το Ισραήλ είναι ισχυρό, οφείλει να δώσει λύση στο παλαιστινιακό και να συμβάλει στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με όρους φιλίας και ειρήνης» είπε ο κ. Κοτζιάς, σημειώνοντας ότι ο παγκόσμιος συσχετισμός δυνάμεων σταδιακά μεταβάλλεται, ενώ τα αδιέξοδα πολλών Παλαιστινίων μπορούν να οδηγήσουν σε σκληρές συγκρούσεις. Για τους λόγους αυτούς, υπογράμμισε, ότι το Ισραήλ πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και ως το ισχυρότερο μέρος, «να έχει την πρωτοβουλία και να προωθήσει δίκαιες και με προοπτική λύσεις».

Η συμβολή της Δύσης στη λύση του Μεσανατολικού

Σε αυτό όμως, όπως συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, πρέπει να συμβάλει και η Δύση επιδεικνύοντας τις πραγματικές διαθέσεις της, και το κατά πόσο είναι διατεθειμένη να συμβάλει στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Θέση την οποία ο ίδιος έχει προτείνει στους ομολόγους του της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι «αν θέλει η Δύση να πάψει να είναι δίγλωσση και υποκριτική, πρέπει να αποφασίσει να δημοσιοποιήσει ποια θα είναι η συμβολή και η συμμετοχή της στη λύση του Μεσανατολικού». Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η εύλογη κριτική που ασκείται στην ισραηλινή πολιτική δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι άρνησης του δικαιώματος ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ. Ούτε ότι είναι δυνατό, στο όνομα της κριτικής αυτής, να φτάνει κανείς στην άρνηση του Ολοκαυτώματος, του «πιο αποτρόπαιου και χωρίς προηγούμενο εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας». Διότι, όπως υπογράμμισε, «δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει ότι το Ισραήλ είναι μία λειτουργική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή» και «πατρίδα ενός λαού που έχει περάσει πολλά μέσα στην ιστορία και δικαιούται να υπερασπίζει τον εαυτό του έναντι της επανάληψης της ιστορίας. Αλλά αυτό οφείλει να το κάνει πάντα δημοκρατικά».

«Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους ασφαλέστερους προορισμούς»

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε παράλληλα πως η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους ασφαλέστερους προορισμούς για τους Ισραηλινούς επενδυτές και τουρίστες. Επισήμανε ότι επιπλέον, η ελληνική διπλωματία έχει αναπτύξει πολλαπλές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με σκοπό την ενίσχυση της σταθερότητας και τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας που εκτείνονται σε πλήθος θεμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως εξήγησε, διοργανώθηκε φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η «Διάσκεψη της Ρόδου», με συμμετοχή οκτώ κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δώδεκα αραβικών κρατών και δύο διεθνών αραβικών οργανώσεων.

«Στόχος η προώθηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή»

«Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε την αντίληψη ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή μονοδιάστατης παραγωγής κρίσεων και πολέμων», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η ασφάλεια του Ισραήλ, η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, η προώθηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και η καταπολέμηση της διγλωσσίας στη διεθνή πολιτική» αποτελούν τους στόχους για τους οποίους μάχεται η Ελλάδα στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης παρουσίας της στην ευρύτερη περιοχή. Την πρώτη ημέρα της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Κοτζιάς συμμετείχε στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. με βασικό θέμα τη Λιβύη.

Ξαφνική πρόσκληση Τσαβούσογλου σε Κοτζιά για επίσκεψη στην Άγκυρα τις 24/10

Εντελώς ξαφνικά χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πληροφορήθηκε ότι ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Άγκυρα, τον ερχόμενο μήνα. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες έχει σχέση με το Κυπριακό και άλλα θέματα που επηρεάζουν αρνητικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπως αναφέρει το protothema.gr, η ελληνική πλευρά επεδίωξε πολλές φορές τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών για να συζητηθούν τα μείζονα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας που απέφευγε η τουρκική πλευρά, όπως ο διάολος το λιβάνι, κατά την έκφραση διπλωματικής πηγής. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Τουρκίας, είχαν συμφωνήσει κατά την συνάντησή τους στο Πεκίνο, τον περασμένο Μάιο, να συνομιλήσουν οι δύο υπουργοί στις Βρυξέλλες για το Κυπριακό. Όμως ο κ. Τσαβούσογλου, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση ανέβαλε τη συνάντηση, με αποτέλεσμα να παραμείνουν εκκρεμή τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί πρέπει να διαβάζουμε τις ετικέτες στα τρόφιμα - Ποιες πληροφορίες μας δίνουν
Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε μια διατροφική ετικέτα είναι τα συστατικά του τροφίμου - Πώς διαβάζουμε...
Γιατί πρέπει να διαβάζουμε τις ετικέτες στα τρόφιμα - Ποιες πληροφορίες μας δίνουν
Αντιγριπικό εμβόλιο: Χωρίς συνταγή για ορισμένους πολίτες
«Εξετάζουμε να μπορέσει σε κάποιες κατηγορίες να μην χρειάζεται συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο - Νεότερα από Δευτέρα – Τρίτη για αυτό»,...
Αντιγριπικό εμβόλιο: Χωρίς συνταγή για ορισμένους πολίτες
Nord Stream: Σε δικές της έρευνες προχωρά η Ρωσία για τις διαρροές στους αγωγούς
Η άρνηση της Δανίας να επιτρέψει στη Ρωσία να μετάσχει στην έρευνα υπονομεύει την αξιοπιστία οποιωνδήποτε μελλοντικών πορισμάτων, ανακοίνωσε η ρωσική...
Nord Stream: Σε δικές της έρευνες προχωρά η Ρωσία για τις διαρροές στους αγωγούς