Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διήμερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ορεστιάδα

Ολοκληρώθηκε με την κήρυξη της έναρξης συμποσίου για τον Στ. Καραθεοδωρή

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συμποσίου στη μνήμη του Στέφανου Καραθεοδωρή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκλεισε τη δεύτερη ημέρα της τριήμερης επίσκεψής του στην Ορεστιάδα, προσκεκλημένος της Δημοτικής Αρχής για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του «Έτος Στέφανου Καραθεοδωρή».

Στην ομιλία του ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τη συγκίνησή του για την οργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τον θάνατο «του μεγάλου τέκνου της μητρός Αγίας του Χριστού μεγάλης Εκκλησίας, αειμνήστου Στεφάνου Καραθεοδωρή».

Αναφερόμενος στη συμβολή του Στέφανου Καραθεοδωρή στο έργο της Εκκλησίας, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας είπε: «Ο Στέφανος Καραθεοδωρή διακρίνεται ως εκπαιδευτικός και διευθυντής της περιφήμου τότε σχολής της Αδριανουπόλεως. Τιμάται απόψε ο ιατρός της Ρωμιοσύνης, του οποίου η ιατρική επιστήμη ανύψωσε κεφαλήν αυτού μέχρι του σημείου την περιωπή της επιστήμης του να διακονήσει τα οθωμανικά ανάκτορα και να τον καταστήσει προσωπικό γιατρό του Σουλτάνου Μαχμούτ του Β΄. Τιμάται ο κατ' εξοχήν πολύπειρος και συνετός σύμβουλος, ο πρόεδρος πολλών εκκλησιαστικών επιτροπών και σχολικών εφοριών, ο συντάκτης των περισσοτέρων εθνικών κανονισμών της μητρός Εκκλησίας και του γένους των Ρωμαίων, κατά την Εθνοσυνέλευση του 1857. Ο αγωνιστής προς μη διάσπαση της ορθοδόξου ενότητας, ιδιαιτέρως εις την ευαίσθητη αυτή περιοχή της Θράκης και εν γένει των Βαλκανίων? Ο Καραθεοδωρή συνέταξε και υπέβαλε εις την οθωμανική αρχή εμπεριστατωμένη έκθεση δια της οποίας κατοχυρώνονταν τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αποδεικνύονταν τα υπό εθνικιστικών κινήτρων υποκινούμενες ενέργειες Βουλγαροφόνων ιεραρχών και κληρικών.

Υπήρξε ο εμπνευστής της συστάσεως, ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος του γνωστού δια την προσφορά του προς την παιδεία του γένους Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως. Συνέταξε και το ιστορικό κείμενο της ιδρύσεως και τον στόχο αυτού».

Απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη, κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης επανέλαβε πως «Η παρουσία σας στις ημέρες αυτές προσδίδει υψηλούς και πολλαπλούς συμβολισμούς, ότι σημαντικότερο έζησε ο τόπος πνευματικά στη σύγχρονη ιστορία του». Μετέφερε τη βαθύτατη ικανοποίηση των συμπολιτών του, των πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και επιστημονικών φορέων της περιοχής για την παρουσία του κ. Βαρθολομαίου στο σημερινό συμπόσιο και υπογράμμισε τη βαθύτατη αφοσίωση προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εκφράζοντας την επιθυμία συνέχισης της μεταξύ τους συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια.

«Επιθυμία μας καθώς ολοκληρώνονται οι επετειακές εκδηλώσεις είναι να μη μείνουμε μόνο σε μια ιστορίστικη αντίληψη του Στεφάνου Καραθεοδώρη, αλλά να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο την επιρροή του έργου και της προσωπικότητάς του, να εξασφαλίσουμε τη διαχρονική ιστορική διασύνδεσή του με την ιδιαίτερη πατρίδα του, να θωρακίσουμε πολιτισμικά το Δήμο Ορεστιάδας, να δώσουμε όραμα και κίνητρο στις νεότερες γενιές. Επιθυμούμε να συνεχίσουμε σταθερά να συνεργαζόμαστε για όλα τα επόμενα χρόνια. Η πρόθεση ενός θεσμικού επιστημονικού φόρουμ που θα πραγματοποιείται σταθερά κατά τα επόμενα χρόνια υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα αξιοποιεί τη διασυνοριακότητα , τη διαπολιτισμικότητα της περιοχής μας, αποτελεί επιθυμία μας για τα επόμενα χρόνια. Ένας θεσμός που θα αποτελεί για μας ύψιστο μέσο πολιτισμικής θωράκισης και διπλωματίας υπό τη σκέπη της μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Ένα ανθρωπιστικό, οικολογικό φόρουμ που θα δώσει άλλη προοπτική στον 'Αρδα, το Τριεθνές, στον Έβρο. Στη σύνδεσή μας με τις πατρίδες των προγόνων μας, στις σταθερές αναφορές μας στην Πόλη. Σας παρακαλούμε θερμά να σκεφτείτε την πρότασή μας και να μας επιτρέψετε σύντομα να σας παρουσιάσουμε αναλυτικά την πρότασή μας αυτή. Είμαστε εδώ, έχουμε τη διάθεση, την επιθυμία, τους τρόπους να εκπληρώσουμε αυτό τον στόχο. Έχουμε το επιστημονικό δυναμικό. Όχι μόνο στον Έβρο αλλά Ορεστιαδίτες σε κάθε γωνιά της γης σε σημαντικές πολιτικές, επιστημονικές θέσεις που είναι έτοιμοι να προσφέρουν στον τόπο τους και σ' αυτό το επίπεδο. Είμαστε εδώ και η συνεργασία μας, θέλουμε να πιστεύουμε, πως μπορεί ν' αλλάξει πολλά».

Μεταξύ των θεμάτων που παρουσιάστηκαν στο πρώτο συμπόσιο για τον Στέφανο Καραθεοδωρή, ήταν: «Η ιατρική στην Κωνσταντινούπολη την εποχή του Καραθεοδωρή» από τον επίκουρο καθηγητή Ιστορίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης, Κώστα Τρομπούκη και «Ο Στέφανος Καραθεοδωρή και το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 19ο αιώνα», από τον Δημήτρη Σταματόπουλο, καθηγητή Βαλκανικής και Οθωμανικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Σημειώνεται πως στην κατάμεστη αίθουσα του συμποσίου παρόντες ήταν ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο διοικητής της 16ης Μεραρχίας υποστράτηγος Δημήτρης Μπονώρας καθώς και ο διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Ανδρέας Φλωράτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλκοόλ και οδήγηση: Πρόστιμα μαμούθ με το νέο ΚΟΚ - Πόση ώρα μετά το ποτό μπορείτε να οδηγήσετε
Σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό παίζουν πολλά χαρακτηριστικά
Αλκοόλ και οδήγηση: Πρόστιμα μαμούθ με το νέο ΚΟΚ - Πόση ώρα μετά το ποτό μπορείτε να οδηγήσετε