Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Η Ευρώπη είναι και πρέπει να παραμείνει ήπειρος αλληλεγγύης»

Τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημ. Αβραμόπουλος

Την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας, σε μια εποχή σημαντικών μεταβολών, τόσο στο πεδίο της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών όσο και των προκλήσεων στο πεδίο της ασφάλειας ανέδειξε με ομιλία του στην επιχειρηματική σύνοδο Ε.Ε.-Ευρασίας-Κίνας που διοργάνωσε ο Economist, με τίτλο «Χτίζοντας γέφυρες από την Ανατολή στη Δύση», ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Ζούμε σε μια εποχή σημαντικών μεταβολών. Η αστάθεια που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας και οι γειτονικές μας χώρες δεν γνωρίζει σύνορα. Η αστάθεια αυτή αναγκάζει κάποιους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, ενώ, ταυτόχρονα, προκαλεί βία αλλά και προκαλείται από αυτή», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος και τόνισε τον παγκόσμιο χαρακτήρα των σημερινών προκλήσεων. Σημείωσε, δε, ότι η μεγαλύτερη κρίση είναι αυτή των αξιών.

Για την μεταναστευτική κρίση

Αναφερόμενος στη μεταναστευτική κρίση, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η διαχείρισή της, αλλά και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, κατέστησαν εφικτές μόνο όταν «αντί για τείχη, χτίζουμε γέφυρες και ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας». «Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο όχι μόνο για την κοινωνική συνοχή και την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας, αλλά και για την ευημερία των οικονομιών μας και τη σταθερότητα των δημοκρατιών μας», είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Μιλάμε συχνά για την Ανατολή και τη Δύση, τον Βορρά και τον Νότο. Ένας Ευρωπαίος πολίτης, όμως, μπορεί να είναι το ίδιο εκτεθειμένος ή να υποστεί τις ίδιες συνέπειες μιας τρομοκρατικής ή διαδικτυακής επίθεσης με έναν Κινέζο πολίτη. Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Οι απαντήσεις μας δεν μπορούν, επομένως, παρά να είναι παγκόσμιες και γι' αυτό έχει καθοριστική σημασία η συνεργασία σε διασυνοριακό επίπεδο», σημείωσε και προσέθεσε ότι τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη εργάστηκε εντατικά για τη βελτίωση του συντονισμού της δράσης της τόσο στα ζητήματα της μετανάστευσης όσο και της ασφάλειας, τόσο εντός της ΕΕ όσο και με τρίτες χώρες εταίρους της. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έγιναν για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης τα τελευταία δύο χρόνια.

Για τη διασύνδεση Δύσης και Ανατολής

Αναφερόμενος στη διασύνδεση Δύσης και Ανατολής, ανέφερε πως αυτό γίνεται ολοένα και πιο πολύ στους τομείς της κινητικότητας, του εμπορίου και της βιομηχανίας, του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της ασφάλειας και προσέθεσε ότι η Ευρώπη είναι ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για την Ανατολή σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. «Αυτό είναι το είδος κινητικότητας πάνω στο οποίο πρέπει, από κοινού, να βασισθούμε. Αυτό όμως σημαίνει, επίσης, ότι πρέπει να περιορίσουμε, σε παγκόσμιο επίπεδο, την παράτυπη μετανάστευση», σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. «Χρειαζόμαστε μια συντονισμένη προσέγγιση για τη μετανάστευση και σε παγκόσμιο επίπεδο…», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Να ενισχυθεί η συνεργασία μας σε όλους τους τομείς»

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, το Διαδίκτυο, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη διατήρηση της ειρήνης, τη ?η διάδοση των πυρηνικών όπλων, την άμυνα και την κινητικότητα. Όλα αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας και ασφάλειας για να αναπτυχθεί η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και να αναπτυχθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα. Συναντήσεις όπως οι σημερινές, εδώ στην Αθήνα, στο λίκνο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, αποτελούν καθοριστικά βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας μας. Είναι ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά, προς έναν κόσμο ευημερίας, σταθερότητας, ασφάλειας και κινητικότητας…», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις…

Απαντώντας σε ερωτήσεις, στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε εκ νέου στην κατάσταση της προσφυγικής κρίσης, λέγοντας ότι η αιτία της κρίσης του 2015 ήταν η αστάθεια στην περιοχή, ενώ επέμεινε και στην ανάγκη διαχωρισμού μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. «Για να διαχειρισθούμε αυτή την πολύ περίπλοκη κατάσταση, έπρεπε να ξεκινήσουμε από το μηδέν καθώς η Ευρώπη και τα Κράτη Μέλη ήταν παντελώς απροετοίμαστα και δεν διέθεταν εμπειρία, εκτός από κάποια λίγα, στον τομέα του μεταναστευτικού», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και τόνισε πως σήμερα, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με δυο χρόνια πριν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνεργασία Ε.Ε. Τουρκίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη όλοι οι διεθνείς εταίροι να συνεργάζονται, να ανταλλάσσουν πληροφορίες και απόψεις. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως αυτός δεν απειλείται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ