Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δ. Αβραμόπουλος: «Μοιραία για την Ευρώπη η κατάργηση της Σένγκεν»

Προειδοποιήσεις από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων

Το τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας στον χώρο Σένγκεν θα ήταν μοιραίο για την Ευρώπη, προειδοποίησε προχθές ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη διάρκεια μιας συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο. «Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών για λόγους ασφαλείας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αβραμόπουλος. «Όμως η Σένγκεν είναι εν ζωή, και πρέπει να παραμείνει εν ζωή», πρόσθεσε, «γιατί αν η Σένγκεν πεθάνει, η Ευρώπη θα πεθάνει».

Πολλοί τάσσονται υπέρ μιας αλλαγής των κανόνων που ισχύουν

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία, τάσσονται υπέρ μιας αλλαγής των κανόνων που ισχύουν σήμερα στον χώρο Σένγκεν, τους οποίους θεωρούν απαρχαιωμένους απέναντι στη μονιμότητα της τρομοκρατικής απειλής. Χωρίς να απαιτούν το τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας, θέλουν να μπορούν να επαναφέρουν ευκολότερα τους ελέγχους στα σύνορά τους, και για μακρύτερες περιόδους από αυτές που επιτρέπουν οι υπάρχοντες κανόνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε κατ’ αρχήν μια μεταρρύθμιση σε αυτή την κατεύθυνση του Κώδικα Σένγκεν, αλλά δεν θέλει να φθάσει όσο μακριά απαιτούν από εκείνην το Παρίσι και το Βερολίνο, αλλά και η Αυστρία και η Δανία.

Θα παρατείνουν για έξι μήνες τους προσωρινούς ελέγχους

Χωρίς να περιμένουν να ξεκινήσει αυτή η μεταρρύθμιση, και στηριζόμενες στους υπάρχοντες κανόνες, οι χώρες αυτές έχουν ανακοινώσει ήδη ότι θα παρατείνουν για έξι μήνες τους προσωρινούς ελέγχους που ισχύουν στα σύνορά τους από το 2015, επικαλούμενες νέες τρομοκρατικές απειλές. Έτσι, η Γαλλία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα συνεχίσει έως τις 30 Απριλίου 2018 τους ελέγχους στα σύνορά της, τους οποίους επανέφερε μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και οι οποίοι λήγουν στα τέλη Οκτωβρίου. Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα κάνει το ίδιο. Οι δύο χώρες χαιρέτισαν προχθές στο Λουξεμβούργο το γεγονός πως η Επιτροπή έχε βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη τη μεταρρύθμιση του κώδικα Σένγκεν.

Δηλώσεις του γάλλου υπ. Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ

«Πιστεύουμε πως είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους στο πλευρό του γερμανού ομολόγου του Τόμας ντε Μεζιέρ.

Αλλά «για τους όρους, έχουμε να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ανώτατο όριο ενός χρόνου, αντί έξι μηνών, στην επαναφορά των ελέγχων, σε περίπτωση απειλών για την ασφάλεια μιας χώρας. Αν η απειλή επιμένει, προτείνει έως δύο χρόνια παράτασης επιπλέον, σε αυτή την περίπτωση, όμως, με τη συμφωνία των άλλων κρατών μελών. Το Παρίσι και το Βερολίνο που επιθυμούν πιο μακρές περιόδους όμως, κυρίως αμφισβητούν την ανάγκη να πρέπει να εξασφαλίσουν την έγκριση των άλλων χωρών. «Θέλουμε να διατηρήσουμε την εθνική κυριαρχία σε ένα θεμελιώδες πρόβλημα για κάθε χώρα, εκείνο της τρομοκρατίας», επέμεινε ο Κολόμπ.

Μετεγκατάσταση 234 προσφύγων από την Ελλάδα στη Γαλλία

Ομάδα 234 ατόμων αναχωρούν, την ερχόμενη Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, από την Ελλάδα για τη Γαλλία, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Γραφείο Ελλάδας), ως ένδειξη αλληλεγγύης της Γαλλίας προς την Ελλάδα και τους πρόσφυγες, τονίζει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναχώρηση που οργάνωσε ποτέ η Γαλλία σε μία μόνο πτήση, διευκρινίζοντας ότι η ομάδα αποτελείται από 132 ενήλικες και 102 παιδιά.

Οι περισσότεροι είναι σε οικογένειες (182 άτομα, αποτελούμενες από 2 έως 9 άτομα. Πρόκειται για 190 Σύριους, 11 Παλαιστίνιους, 27 Ιρακινούς, και 6 άτομα που δηλώνουν απάτριδες. Μέχρι σήμερα, η Γαλλία έχει μετεγκαταστήσει 4.091 αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, σε σύνολο 20.471 ατόμων που έχουν μετεγκατασταθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δηλαδή το 20% του συνόλου (σύμφωνα με τα στοιχεία έως 06/10). Το 80% των αιτούντων άσυλο που μετεγκαταστάθηκαν στη Γαλλία είναι από τη Συρία, το 15% από το Ιράκ, το 2% από την Ερυθραία και το 2% από τη Παλαιστίνη. Τέλος, η Γαλλία υποστηρίζει προσπάθειες που στοχεύουν στην εκπαίδευση και την εκμάθηση γλωσσών για τα παιδιά των μεταναστών, μέσω των ελληνογαλλικών σχολείων εκ των οποίων η Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά, αλλά και με τη βοήθεια εθελοντών καθηγητών του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ