Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γ. Κατρούγκαλος: «Να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις για το μεταναστευτικό»

Για θέματα μετανάστευσης και Διαδικτύου έκανε λόγο ο Γ. Κατρούγκαλος στο Λουξεμβρούργο

Την ανάγκη να γίνει σεβαστή η απόφαση για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών και να επιβληθεί ένας ψηφιακός φόρος στις πολυεθνικές του διαδικτύου, προέταξε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

«Το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί σφαιρικά. Πρέπει ταυτόχρονα να γίνονται σεβαστές προηγούμενες αποφάσεις, όπως αυτές για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών, που επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και να προωθήσουμε ένα νέο σύστημα Ασύλου, βασισμένο στην αλληλεγγύη και στον ισομερή καταμερισμό βαρών και ευθυνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος κατά την ομιλία του, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να οργανωθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός για την επιστροφή των μεταναστών και ζωτικής σημασίας να μην υπονομευθεί ο ενιαίος χώρος ελευθερίας μετακίνησης του Σένγκεν.

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό για την Ψηφιακή Ευρώπη, είπε ότι πρέπει να συνδυαστεί με έναν ψηφιακό φόρο, ούτως ώστε και οι ίδιοι πόροι της ΕΕ να ενισχυθούν και οι πολυεθνικές του διαδικτύου να φορολογούνται δίκαια και όπως τους αναλογεί. Επιβεβαίωσε επίσης, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, τη μεγάλη σημασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ENISA, που εδρεύει στην Ελλάδα, για την κυβερνοασφάλεια και υποστήριξε την πρόταση της Πορτογαλίας για την ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές στα δάση.

Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για το κράτος δικαίου και την ελευθεροτυπία, επισήμανε τη σημασία της τελευταίας για την ύπαρξη της δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας την περίφημη αποστροφή του Τόμας Τζέφερσον: αν είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα στο να έχουμε κυβέρνηση χωρίς εφημερίδες ή εφημερίδες χωρίς κυβέρνηση, χωρίς δισταγμό θα έπρεπε να διαλέξουμε το δεύτερο.

Στο περιθώριο της πρωινής συνεδρίασης του συμβουλίου, ο κ. Κατρούγκαλος είχε διμερή συνάντηση με την ομόλογό του, αναπληρωτή υπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τζόυς Ανελαίι (Joyce Anelay) ενόψει της συζήτησης στο Συμβούλιο για την πρόοδο των συζητήσεων για το Brexit.

Κατά την απογευματινή συνεδρίαση του Συμβουλίου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το «Brexit», ύστερα από πέντε γύρους συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ θα ενημερώσει τους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σχετικά με την πρόοδο που έχει καταγραφεί. Σημειώνεται πως η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη σύνοδο των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ των 27 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20ής Οκτωβρίου.

«Πικρή γεύση» η δικαστική απόφαση για την Ηριάννα

«Υπάρχουν δικονομικοί κανόνες που συναρτώνται στενά με το κράτος Δικαίου, ο βασικότερος από τους οποίους είναι το τεκμήριο αθωότητας, που για να καμφθεί πρέπει να υπάρχουν πολύ ισχυρές αποδείξεις» δήλωσε ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

Σχολιάζοντας την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, το οποίο απέρριψε για δεύτερη φορά την αίτηση αναστολής της έκτισης ποινής των κατηγορουμένων Ηριάννας Β.Λ. και Περικλή Μ., ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για απόφαση που αφήνει πικρή γεύση: «Δεν πρέπει να μιλάει πολύ η εκτελεστική εξουσία για τη δικαστική, να μη δίνει την εντύπωση ότι θέλουμε να χειραγωγήσουμε τους δικαστές.

Αυτό που είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι το αυτονόητο, ότι και για τις καλές και για τις κακές αποφάσεις η ευθύνη είναι πάντοτε στους ώμους του δικαστή, γι' αυτό και είναι πολύ δύσκολο να είναι κανείς δικαστής. Κάθε απόφαση -και για το καλό και για το κακό- έχει τις συνέπειές της στο κύρος της Δικαιοσύνης, που όλοι πρέπει να το περιφρουρούμε, αλλά πρέπει να περιφρουρείται επίσης και από καλές δικαστικές αποφάσεις, γιατί εκεί ουσιαστικά έγκειται η καρδιά της νομιμοποίησης της δικαστικής εξουσίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ