Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Ν. Παππάς: «Η Ελλάδα καλείται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες στο χώρο του διαστήματος»

Σε ημερίδα που διοργάνωσε το Αστεροσκοπείο Αθηνών

«Ανοίγεται ένα τεράστιο πεδίο που θα σηματοδοτήσει το πέρασμα της χώρας σε μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς σε ημερίδα που διοργάνωσε το Αστεροσκοπείο Αθηνών με τίτλο «Περιβάλλον, διάστημα, φυσικές καταστροφές - Καινοτόμες υπηρεσίες εντοπισμού, παρακολούθησης, καταγραφής, πρόγνωσης και εκτίμησης κινδύνου». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παππάς, «συμμετέχουμε στο διάλογο που έχει ανοίξει για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων στον χώρο του διαστήματος», προσθέτοντας ότι «πρέπει να κοιτάμε προς το μέλλον και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας». Όπως είπε, «οι άνθρωποι και η τεχνογνωσία υπάρχουν. Η Ελλάδα καλείται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχει».

«Παύουμε να είμαστε ουραγοί», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να φέρουμε τις τεχνολογίες το αύριο σήμερα για όλους. Να μη μείνει κανένας Έλληνας πίσω σε σχέση με την τεχνολογία».

Ειδικότερα ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στην ανάγκη προτεραιοποίησης των αναγκών και αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων μέσω συνεργειών, προκειμένου οι τεχνολογίες του διαστήματος να ενσωματώνονται στον ιδιωτικό, το δημόσιο τομέα, αλλά και στην καθημερινότητα του πολίτη. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη γεωργία ακριβείας στην περιοχή της Βέροιας, όπου αξιοποιείται το ευρωπαϊκό σύστημα «Κοπέρνικος», χάρη στο οποίο για 200.000 στρέμματα καλλιεργειών οι αγρότες λαμβάνουν εξειδικευμένες συμβουλές μέσω δορυφόρων, έχοντας καταφέρει να εξοικονομούν 30%-40% όσον αφορά το κόστος τους ανάλογα με την καλλιέργεια. «Πρόκειται για μία εφαρμογή που θα φέρει επανάσταση στην αγροτική παραγωγή», όπως είπε ο κ. Παππάς. Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, η ανανέωση της σύμβασης με την Hellas Sat, σύντομα θα εισέλθει στη βουλή και θα υπερψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία, όπως εκτίμησε, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δε θα είναι ενοικιαστής, αλλά οι δορυφορικές υπηρεσίες θα εξυπηρετούνται από δορυφόρους που θα χειρίζονται ελληνικά χέρια, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό και για την ασφάλεια της χώρας», όπως είπε. Τέλος, ανέφερε ότι μέσω ΕΣΠΑ σχεδιάζεται η κατασκευή μικροδορυφόρων από Έλληνες επιστήμονες.

Η τοποθέτηση του Ν. Τόσκα

Απ’ την πλευρά του ο Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε ότι «υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στη χώρα μας προκειμένου να βελτιώσουμε τις συνθήκες σε ό,τι έχει να κάνει με τις φυσικές καταστροφές».

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μία φυσική καταστροφή, χωρίς πρόγνωση, χωρίς εκτίμηση κινδύνου, και χωρίς πληροφορίες μετά την καταστροφή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μάς υποχρεώνουν σε γρήγορα βήματα, σε νέους τρόπους και πράξεις, καλύτερο σχεδιασμό, καλύτερη εξειδίκευση», καθώς μέχρι το 2100 επτά στους δέκα Ευρωπαίους εκτιμάται ότι θα έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Χαιρετισμός Χρ. Σπίρτζη

Χαιρετισμό στην ημερίδα απέστειλε και ο υπουργός μεταφορών και δικτύων Χρήστος Σπίρτζης. Απ' τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας η Πατρίτσια Κυπριανίδου έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για διαθέσιμους πόρους ύψους 600 εκατομμυρίων για προγράμματα έρευνας και τεχνολογίας στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών Μανώλης Πλειώνης αναφέρθηκε στην αποσπασματικότητα της αξιοποίησης των υπηρεσιών του Αστεροσκοπείου από τη δημόσια διοίκηση. Τέλος, ανακοίνωσε την ίδρυση παρατηρητηρίου κλιματικής αλλαγής και κέντρου γεωεπιστημών στα Αντικύθηρα, ένα νησί με 20 μόνιμους κατοίκους, με στόχο την αδιάλειπτη παρακολούθηση των κλιματικών αλλαγών στην περιοχή της Μεσογείου, προκειμένου να συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας σε σχέση με τη συμφωνία των Παρισίων, και να τονώσει σημαντικά τόσο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, αλλά και του ίδιου του νησιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ