Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μάνδρα: Από αύριο οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις πλημμυροπαθών

Ολοκληρώνεται η καταγραφή- ΤΕΕ: Λειτουργία γραφείου αιτημάτων για πληγέντες

Από σήμερα, Τετάρτη, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες της Μάνδρας, καθώς τα κλιμάκια των μηχανικών της Περιφέρειας Αττικής και του Στρατού ολοκληρώνουν την καταγραφή και τους έλεγχους των καταστροφών που υπέστησαν σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δ. Αττικής Γιάννη Βασιλείου, αυτή τη στιγμή εξετάζεται, υπογράφεται και θα ανακοινωθεί άμεσα, ο ταχύτερος τρόπος διεκπεραίωσης της όλης διαδικασίας για την απονομή των 5.000 και 8.000 ευρω.

Συνεχίζονται οι εργασίες σε Μάνδρα - Νέα Πέραμο

Στο μεταξύ σε όλα τα ρέματα της Μάνδρας και της Νέας Περάμου - μπαζωμένα και μη - συνεχίζονται ασταμάτητα οι εργασίες διάνοιξης από οχήματα του Στρατού, της Περιφέρειας, των Δήμων και ιδιωτών.

Εξαιτίας όμως των «βουνών» από φερτά υλικά που τα έχουν κυριολεκτικά επικαλύψει, απαιτείται χρόνος και λύσεις σε ερωτήματα που ανακύπτουν και «που ευτυχώς επιλύονται στο μεγαλύτερο μέρος τους άμεσα από τους μηχανικούς που επιβλέπουν τις εργασίες», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης.

Το βασικότερο πρόβλημα του οδικού δικτύου από τη διάβρωση του οδοστρώματος στην ΠΕΟΑ Αθηνών καλύφθηκε προσωρινά με παράκαμψη των λεωφορείων μέσω Μαγούλας.

Ωστόσο οι διορθωτικές παρεμβάσεις από τα μηχανήματα του στρατού ξηράς αποκαθιστούν το δίκτυο από τα νεροφαγώματα και τα πρόχειρα γεφυράκια που κατάρρευσαν από την ορμή του νερού και των φερτών, ώστε να επανασυνδεθούν και τα πλέον απομακρυσμένα αγροτικά νοικοκυριά. Επίσης, από αύριο (Τετάρτη) θα λειτουργήσει κανονικά η αστική γραμμή 861, με το σύνολο των δρομολογίων της από Ελευσίνα μέχρι τον οικισμό Πανοράματος του Δήμου Μάνδρας και αντίστροφα, διερχόμενη από την ίδια με των ΚΤΕΛ διαδρομή.

Σίτιση των αστέγων και όσων έχουν ανάγκη

Παράλληλα, συνεχίζεται η παροχή σίτισης των αστέγων και των εχόντων ανάγκη από την Περιφέρεια Αττικής και τη συνδρομή ιδιωτών και επιχειρήσεων, ενώ επανεξετάζεται η παράταση της παραμονής των 8-9 άστεγων οικογενειών σε ξενοδοχείο της Ελευσίνας.

Επίσης, μετά την αποκατάσταση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης της Μάνδρας αναμένονται σε δύο ήμερες τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων για την καταλληλότητά του ή μη προς πόση.

Λειτουργία γραφείου αιτημάτων για τους πληγέντες Από το ΤΕΕ

Στο μεταξύ, αύριο, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017, ξεκινά από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ( ΤΕΕ ) η λειτουργία του γραφείου υποδοχής αιτημάτων προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης στα σπίτια που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία στη Μάνδρα και τις γύρω περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΕ, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία με τη βοήθεια εθελοντών μηχανικών αλλά και τεχνικών εταιρειών να διενεργήσει τις αναγκαίες μελέτες και τις πρώτες απαραίτητες εργασίες για να καταστούν λειτουργικά τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές.

Το γραφείο υποδοχής θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο κέντρο της Μάνδρας. Το γραφείο θα λειτουργεί τις καθημερινές ( Δευτέρα έως Παρασκευή) από τις εννέα το πρωί έως τις δύο το μεσημέρι.

Όπως έγινε γνωστό από το ΤΕΕ, στο γραφείο με τη βοήθεια των εθελοντών, οι πολίτες θα συμπληρώνουν τα βασικά στοιχεία που χρειάζονται ώστε να γνωρίζουν οι μηχανικοί που θα αναλάβουν τις αναγκαίες μελέτες και εργασίες. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάληψη των αναγκαίων μελετών και εργασιών είναι η κάθε οικία να έχει ελεγχθεί από τα αρμόδια κρατικά κλιμάκια μηχανικών.

« Βασικό μας μέλημα είναι η κατά το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση των βασικών λειτουργιών των κατοικιών, πάντα με μέριμνα για την ασφάλεια των πολιτών», επεσήμαινε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. «Η εθελοντική συμμαχία του ΤΕΕ και του τεχνικού κόσμου της χώρας, θα κάνει το καλύτερο δυνατόν ώστε γρήγορα να γυρίσουν οι πολίτες της Μάνδρας στα σπίτια τους».

Στο δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν οι πλημμυροπαθείς της Μάνδρας

Οι σοβαρές καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία της 15ης Νοεμβρίου στη Δυτική Αττική θα πάρουν καιρό να αποκατασταθούν, παρά το ότι οι εργασίες είναι αδιάκοπες. Οι κάτοικοι της Μάνδρας δεν έχουν ακόμα βρει τους ρυθμούς τους, ενώ δεν έχουν λάβει ούτε τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Μέσα σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, έρχεται να προστεθεί ακόμα ένα: αυτό της προσωρινής στέγασης 60 ανθρώπων, οι οποίοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Ελευσίνας, με πρόβλεψη του Δήμου Μάνδρας.

Η σύμβαση όμως έχει διάρκεια μέχρι την Παρασκευή, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Ο Δήμος, από την πλευρά του, διαβεβαιώνει ότι θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να παραταθεί η εκεί διαμονή τους.

Παρ όλα αυτά οι κάτοικοι της Μάνδρας δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα. Μιλώντας το πρωί στο "Καλημέρα Ελλάδα" εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το τι θα γίνει μετά την Παρασκευή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ