Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ικανοποίηση των δημάρχων Λέσβου, Σάμου, και Χίου από τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την κατάσταση στα νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά τα οποία δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές και για τις προτάσεις και τις θέσεις των δημάρχων σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους δημάρχους Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλο, Χίου, Μανώλη Βουρνού και τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, Φραντζέσκο Παρασκευά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Μία ώρα διήρκησε η συνάντηση - Δήλωσαν ικανοποιημένοι

Περίπου μια ώρα διήρκησε χθες η συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Επικράτειας Αλέκου Φλαμπουράρη με τους δημάρχους των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που βιώνουν τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης.

Μετά το πέρας της συνάντησης και οι τρεις δήλωσαν ικανοποιημένοι, καθώς -όπως είπαν- ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για τα προβλήματα και συμφώνησε στην ανάγκη να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Ο κ. Γαληνός υπογράμμισε πως η συνάντηση ζητήθηκε από τους δημάρχους προχθές και ο πρωθυπουργός τους είδε αμέσως, κάτι που όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Λέσβου, αποδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα από την κυβέρνηση. Παράλληλα προσέθεσε πως ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό η άμεση κινητοποίηση ώστε να βρεθεί η λύση το συντομότερο δυνατό. Βρήκαμε απόλυτη κατανόηση, σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «η Λέσβιος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν μπορούμε να μένουμε στη συμφωνία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο οποίος σημείωσε ότι κάποιες παρεμβάσεις σε θεσμικό πλαίσιο που αφορούν στη συμφωνία για τις επιστροφές στην Τουρκία χρειάζονται χρόνο, ωστόσο τα νησιά δεν μπορούν να περιμένουν. «Έχουμε ξεπεράσει κάθε ανεκτή κατάσταση και για την τοπική κοινωνία και στους πρόσφυγες» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως έμεινε ικανοποιημένος από την συνάντηση.

«Είμαστε εδώ και διεκδικούμε το αυτονόητο, δηλαδή την αποσυμφόρηση και σύμφωνα με όσα συζητήσαμε θα γίνει», τόνισε από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Στη συνάντηση συμμετείχε εκ μέρους των επιμελητηρίων και των τριών νησιών ο Παρασκευάς Φραντζέσκος (β΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου), ο οποίος δήλωσε ότι έθεσε στον πρωθυπουργό το ζήτημα του μειωμένου ΦΠΑ και τόνισε: «Ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος και ειλικρινής. Κάνει τα πάντα για τη διατήρηση, αλλά παράλληλα σχεδιάζει και τις επόμενες μέρες».

Επιπλέον, ανέφερε πως τα επιμελητήρια διεκδικούν εδώ και πολύ καιρό το μεταφορικό ισοδύναμο, κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός ήταν επίσης απόλυτα ενημερωμένος και -όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των επιμελητηρίων των νησιών Λέσβου, Χίου και Σάμου- συζητήθηκε το ζήτημα όχι σε επίπεδο παράτασης αλλά μόνιμης λύσης.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων Λέσβου, Σάμου και Χίου

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πραγματοποίησαν την Τρίτη, κάτοικοι από τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο, που έφτασαν στην Αθήνα ζητώντας την αποσυμφόρηση των νησιών τους από πρόσφυγες και μετανάστες.

Για μια κατάσταση «απόλυτα μη διαχειρίσιμη και ιδιαίτερα στο χώρο του hot spot όπου οι συνθήκες είναι επικίνδυνες» έκανε λόγο μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. Επισήμανε εξάλλου ότι «δεν μπορούν να επικαλούνται αποφάσεις της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που δεν δίνει λύσεις στο πρόβλημα. Απαιτούνται λύσεις και πρέπει να δοθούν τώρα».

«Ζητάμε την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και την υιοθέτηση πολιτικών τέτοιων που θα φέρουν μια βιώσιμη κατάσταση στα νησιά», παρατήρησε ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς.

Ο χώρος του Κέντρου Υποδοχής της Χίου «επαρκεί για να κοιμηθούν 800 και όχι για 2.500. Για κανέναν όμως δεν υπάρχει χώρος για να φάνε ή να σταθούν και η πίεση καταλήγει στην τοπική κοινωνία», συμπλήρωσε.

Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, έκανε λόγο για «εγκλωβισμένους πρόσφυγες και απελπισμένους πολίτες». Όπως περιέγραψε, στο ΚΥΤ Σάμου «βρίσκονται 3.170 άτομα σε ένα χώρο για 800 που ήταν προσωρινός. Εκεί βρίσκονται ασυνόδευτα παιδιά και ευάλωτες ομάδες που χρειάζονται άμεση προστασία».

Ο κ. Αγγελόπουλος ζήτησε «όχι την αποσυμφόρηση των νησιών που είναι αυτονόητη, αλλά και ένα οδικό χάρτη διεξόδου από την κρίση».

Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσε επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος επισήμανε ότι «πλέον έχουμε φτάσει στα όριά μας και ζητάμε από τον πρωθυπουργό της χώρας να δει όπως πρέπει ότι τα νησιά δεν μπορούν να είναι ένα απέραντο hot spot ανθρώπων που ήρθαν εδώ και δεν θέλουν να παραμείνουν».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «αδυναμία των νησιών να λειτουργήσουν ως τουριστικοί προορισμοί» και ζήτησε τα χρήματα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση «να δοθούν στις κοινωνίες των νησιών και να υπάρξουν οι ανάλογες αποζημιώσεις».

Παρουσία βουλευτών έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Έξω από το υπουργείο βρέθηκαν, επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. Ο κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε «να προχωρήσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία χιλιάδες παράνομοι μετανάστες και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο».

«Ο ιμπεριαλισμός με τις επεμβάσεις του δημιούργησε τους πρόσφυγες και μετανάστες», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, προσθέτοντας ότι και η Ελλάδα «είναι συνυπεύθυνη για τη δημιουργία αυτού του προβλήματος αφού συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς», καθώς και ότι το πρόβλημα στα νησιά «είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας». Ζήτησε επιπλέον «διπλό απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, καθώς και ανθρώπινες συνθήκες για όσους μείνουν στην Ελλάδα».

Ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «τα νησιά μας που έσωσαν την ανθρωπιά της Ευρώπης και κράτησαν όρθια την αξιοπρέπεια της χώρας, δεν μπορούν να γίνονται αποθήκες ψυχών», απέδωσε το πρόβλημα στην «αδυναμία της Υπηρεσίας Ασύλου να εξετάσει γρήγορα τα αιτήματα» και ζήτησε την επαναπροώθηση στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο καθώς «μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μην καταστρέψουμε τις οικονομίες των νησιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ