Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τριμερή με Μέρκελ και Γιούνκερ για το Προσφυγικό ζητάει ο Αλ. Τσίπρας

Είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό - Η αντίδραση της κυβέρνησης στις δηλώσεις Τουσκ

Την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε η πρόταση που ετοιμάζει ο Ντόναλντ Τουσκ για κατάργηση των ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

O Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Γιούνκερ προκειμένου να διεξαχθεί συνάντηση με τη συμμετοχή των δύο και της Καγκελαρίου Μέρκελ, για Ευρωτουρκικές σχέσεις και Προσφυγικό. Η συνάντηση τελικά, θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, με τη συμμετοχή των τριών καθώς και του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, κ. Μπορίσοφ.

Το μεταναστευτικό στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Το μεταναστευτικό είμαι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα συνεδριάσει αύριο, Πέμπτη, και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, ωστόσο αποφάσεις δεν αναμένεται να υιοθετηθούν. Αυτό ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή του Συμβουλίου των ΕΕ από τις Βρυξέλλες, λέγοντας πως κατά τη διάρκεια της συνόδου θα υπάρχει κάποιο σχετικό σημείωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντοναλντ Τουσκ προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συζήτηση θα είναι γενική και ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στην Σύνοδο που θα γίνει τον Ιούνιο του 2018, σημειώνοντας εκ παραλλήλου ότι είναι γνωστή η άποψη του Τουσκ ότι το ζήτημα των μετεγκατάστασεων των προσφύγων και του προσδιορισμού συγκεκριμένων ποσοστών που οφείλουν να απορροφούν τα κράτη μέλη, δεν αποδίδει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται επίσης να προτείνει τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού οικονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, το οποίο όπως επισημαίνουν κύκλοι προσκείμενοι στην προεδρία είναι ένα πρόβλημα που θα απασχολεί για χρόνια την ΕΕ.

Στ. Θεοδωράκης και Δ. Αβραμόπουλος

«Οι προτάσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για το μεταναστευτικό δεν είναι για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι όμως για το πολιτικό μέλλον του κ. Τουσκ στην Πολωνία», έγραψε σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας την πρόταση που ετοιμάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάργηση του μέτρου των ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί ότι ήδη από προχθές, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έδωσε σκληρή απάντηση στον Τουσκ, εκ μέρους της Κομισιόν.

Ξεκίνησε η αποσυμφόρηση των νησιών

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της χώρας, αποχωρούν σταδιακά πρόσφυγες από τη Χίο και τη Λέσβο προς την ενδοχώρα, μετά και την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του δημάρχου Μυτιλήνης και της κυβέρνησης.

Ο Σπύρος Γαληνός είχε εξ αρχής αντιδράσει στη μεταφορά 50 επιπλέον οικίσκων στον καταυλισμό της Μόριας, ενώ ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας κατηγόρησε τον Δήμαρχο ότι εμποδίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τον προσφύγων στο hot spot.

Επεισοδιακή η μεταφορά προσφύγων από τη Χίο στα Γρεβενά

Οι 156 καταγραμμένοι και ενταγμένοι σε προγράμματα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στην περιοχή από τη Χίο στα Γρεβενά θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία του ορεινού όγκου της περιοχής.

Πρόκειται για 71 ανθρώπους από τη Συρία, 26 από το Ιράκ, 12 από το Αφγανιστάν, 20 από την Παλαιστίνη, 3 από το Ιράν, 9 από το Κουβέιτ, 2 από τη Σομαλία, 1 από το Σουδάν και 1 από την Γουινέα. Η μεταφορά τους έγινε με τέσσερα λεωφορεία και οι 91 θα φιλοξενηθούν σε δύο ξενοδοχεία στην Κρανιά, οι 34 σε ξενοδοχείο στην Αλατόπετρα και 31 σε ξενοδοχεία στους Φιλιππαίους.

Η μεταφορά ήταν επεισοδιακή, καθώς το λεωφορείο που τους μετέφερε στους Φιλιππαίους σταμάτησε επτά χιλιόμετρα πριν από το ξενοδοχείο, λόγω της άρνησης των προσφύγων να συνεχίσουν. Κατέβηκαν όλοι από το λεωφορείο και πήραν με τα πόδια το δρόμο της επιστροφής προς τα Γρεβενά.

Τελικά, μετά από συνεννοήσεις επιβιβάστηκαν και πάλι στα λεωφορεία και κατευθύνθηκαν στο ξενοδοχείο.

Τους πρόσφυγες υποδέχθηκαν κλιμάκια της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον αντιπεφερειάρχη Ευάγγελο Σημανδράκο, ώστε να συνδράμουν στην επίλυση τυχόν προβλημάτων που θα προέκυπταν κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας.

Στην Αττική 183 πρόσφυγες από τα νησιά

Εξάλλου, σε διάφορες δομές φιλοξενίας της Αττικής, μεταφέρθηκαν το πρωί με πούλμαν, οι 183 πρόσφυγες, που έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά με επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Σάμος». Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν με το «Νήσος Σάμος» το βράδυ της Τρίτης από τη Χίο και τη Μυτιλήνη και το πρωί της Τετάρτης έφτασαν στον Πειραιά. Από εκεί μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας. Στο πλοίο επέβαιναν 26 πρόσφυγες από τη Χίο και 157 από τη Μυτιλήνη.

Δριμεία κριτική του Ν. Ανδρουλάκη στην πρόταση Τουσκ

Κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών και της αλληλεγγύης συνιστά η πρόταση Τουσκ για τους πρόσφυγες και μετανάστες, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Ανδρουλάκης, «η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στις ήδη δοκιμαζόμενες χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες εδώ και καιρό κινδυνεύουν να μετατραπούν σε “νήσο Έλις” της Ευρώπης».

«Δεν είναι δυνατόν να επιβραβευτούν οι χώρες που δεν τήρησαν ποτέ τη συμφωνία μετεγκατάστασης προσφύγων του 2015. Είναι ηθικά ανεπίτρεπτο να νομιμοποιήσουμε αλλά και να κανονικοποιήσουμε τα “τείχη” που ύψωσαν» τονίζει. Ο κ. Ανδρουλάκης χαιρέτισε την πρώτη σχετική απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, λέγοντας ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει, ότι «το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι “περιφερειακό”, δεν είναι κάτι που αφορά απλώς την Ελλάδα και την Ιταλία. Αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι΄ αυτό και στην αντιμετώπιση του πρέπει να συμβάλλουν όλες οι χώρες της Ένωσης, χωρίς αστερίσκους και παραθυράκια».

Μίλτος Κύρκος: «Να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο αμέσως»

Με την πρόταση της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άμεση αναθεώρηση του Δουβλίνου συντάσσεται ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, με δήλωσή του.

«Η έντονη αντίδραση του Επιτρόπου για τη Μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλου που χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Τουσκ, περί αλά κάρτ αλληλεγγύης στο προσφυγικό, αλλά και οι οργισμένες αντιδράσεις Γαλλίας και Ιταλίας δείχνουν πως είναι καιρός να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε αρχικά ο κ. Κύρκος και συνέχισε:

«Αλληλεγγύη δε σημαίνει μόνο να πληρώνουμε μέσω περιφερειακών ταμείων για να ζουν καλύτερα οι Πολωνοί και οι Ούγγροι, αλλά και να μοιραζόμαστε τις υποχρεώσεις του προσφυγικού στα 27 ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε χώρας. Να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο αμέσως, όπως προτείνουν Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Την Αθήνα επισκέπτεται την Παρασκευή ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν

Τέλος, την Αθήνα επισκέπτεται την Παρασκευή ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, ο οποίος θα έχει σειρά πολιτικών επαφών και θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Επίτροπος Χαν θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά καθώς και με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο Επίτροπος θα εκφωνήσει ομιλία στην εκδήλωση "Η Ευρωπαϊκή Προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων: προκλήσεις και προοπτικές" που διοργανώνεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Πρόγραμμα Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ