Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρ. Παυλόπουλος: «Τεράστιο το πρόβλημα της φυγής των νέων στο εξωτερικό…»

Με ομιλία του ΠτΔ, άρχισε η συνεδρίαση των πρυτάνεων ΑΕΙ κατά την 86η Σύνοδο των διοικήσεων των πανεπιστημίων που γίνεται στο Ζάππειο

Το τεράστιο πρόβλημα της φυγής των νέων στο εξωτερικό και ιδίως των αρίστων, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της 86ης Συνόδου Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων στο Ζάππειο Μέγαρο, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι αυτή τη νεολαία τη χρειαζόμαστε στην Ελλάδα.

«Η φυγή των νέων στο εξωτερικό»

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας, η οποία περνάει από τα πανεπιστήμια, είτε τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο και παρά την πολύ μεγάλη αξία των σπουδών και των δυνατοτήτων δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, είτε εγκαταλείπει τη χώρα.

Είναι τεράστιο το πρόβλημα της φυγής των νέων στο εξωτερικό και ιδίως των αρίστων. Βεβαίως και διαπρέπουν όταν φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτό είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, το ξέρετε όλοι σας. Άλλωστε και εσείς σπουδάσατε στο εξωτερικό, οι περισσότεροι τουλάχιστον, και γνωρίζετε τι σημαίνει να διαπρέπεις. Αλλά, άλλοι καιροί τότε και άλλοι καιροί οι σημερινοί, που αυτή τη νεολαία την χρειαζόμαστε εδώ» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

«Να βρεθεί διέξοδος μέσα από το πανεπιστήμιο»

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι τόσο ο ίδιο, όσο η κυβέρνηση και οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις είναι δίπλα τους στον αγώνα αυτό, ώστε να βρεθεί διέξοδος μέσα από το πανεπιστήμιο. «Είτε μέσα από τις θέσεις μελών ΔΕΠ που πρέπει να πολλαπλασιασθούν, ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση, είτε κυρίως μέσα από τη διευκόλυνση της πρόσληψης ερευνητών, σε όλο το μήκος και το πλάτος της έρευνας, εντός του Δημοσίου Πανεπιστημίου. Ξέρω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε και ιδίως σε ό,τι αφορά το δεύτερο, αλλά να ξέρετε ότι θα είμαι δίπλα σας σε αυτή την προσπάθεια και όχι μόνον εγώ, όλοι» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενος στους πρυτάνεις

Απευθυνόμενος στους πρυτάνεις, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι γνωρίζει τις οικονομικές δυσκολίες μέσα στις οποίες εργάζονται και πρόσθεσε: «Ξέρω πόσο το χρέος σας είναι βαρύ. Ξέρω όμως ότι δεν πρόκειται να κάνετε πίσω. Γνωρίζω το ψυχικό σας σθένος, γνωρίζω το ακαδημαϊκό σας ήθος και σας λέω: Θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή την κρίση -όπως και άλλες κρίσεις στο παρελθόν- θα την ξεπεράσουμε. Και ο ρόλος του πανεπιστημίου είναι κορυφαίος προς αυτή την κατεύθυνση».

Η Προσφώνηση του ΠτΔ από τον Εμμανουήλ Γιακουμάκη

Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Γιακουμάκης και προεδρεύων της Συνόδου, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της παρουσίας του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα στην Σύνοδο που αποτελεί έμπρακτη έκφραση της αναγνώρισης από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του σημαντικού ρόλου που η Σύνοδος επιτελεί στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.

«Αντιλαμβανόμαστε τη γνώση, την έρευνα και τη παιδεία ως παγκόσμια και οικουμενικά αγαθά. Αγωνιζόμαστε για την ενεργή συμμετοχή του Ελληνικού Πανεπιστημίου στον Ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό χώρο. Διεκδικούμε αυτονόητα ισότιμους όρους λειτουργίας με τα ομοβάθμια ιδρύματα της Ευρώπης, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των φοιτητών, στις ικανότητες των ακαδημαϊκών και στο ζήλο του προσωπικού των Πανεπιστημίων.

Επιδιώκουμε την αριστεία στη ανώτατη εκπαίδευση, έχοντας πλήρη γνώση της αξιακής σημασίας της για το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας» είπε μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Οι «παλιοί» κινδυνεύουν με λουκέτα σε καφέ – μπαρ, εστιατόρια
Τα τεράστια λάθη με τις κλίμακες που προτείνει θα φέρουν λουκέτα, τονίζει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού...
Θεσσαλονίκη: Οι «παλιοί» κινδυνεύουν με λουκέτα σε καφέ – μπαρ, εστιατόρια
Όλοι οι άνθρωποι του Αγγελούδη: Οι 14 + 11 και τα πρόσωπα «κλειδιά» του νέου δημάρχου
Ποιοι είναι οι άνθρωποι που θα κληθούν να αναλάβουν τις αντιδημαρχίες στο δήμο Θεσσαλονίκης υπό τον Στέλιο Αγγελούδη
Όλοι οι άνθρωποι του Αγγελούδη: Οι 14 + 11 και τα πρόσωπα «κλειδιά» του νέου δημάρχου
Θεσσαλονίκη: Μία νοσηλεύτρια για 30 ογκολογογικούς ασθενείς στο Θεαγένειο
Προσλήψεις προσωπικού ζητούν οι εργαζόμενοι που κάνουν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου
Θεσσαλονίκη: Μία νοσηλεύτρια για 30 ογκολογογικούς ασθενείς στο Θεαγένειο