Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μ. Παπασπύρου: «Αυθαιρεσίες-γραφειοκρατία στοίχισαν ζωές στη Μάνδρα»

«Αν δεν υπήρχαν αυθαιρεσίες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις πιθανόν να μην είχαμε θρηνήσει θύματα», δήλωσε η ΓΕΔΔ

Όπως διευκρίνισε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, το πόρισμα αυτό είναι το ενδιάμεσο με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία που συλλέχθηκαν, ενώ οι ευθύνες θα καταγραφούν στο τελικό πόρισμα. Η ίδια ανέφερε πως έστειλε το πόρισμα στον Εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

«Μπορεί να εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή της Μάνδρας ωστόσο αν δεν υπήρχαν αυθαιρεσίες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις πιθανόν να μην είχαμε θρηνήσει θύματα», σχολίασε με δήλωσή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως παρατήρησε, «εμμονές, και αγκυλώσεις σε τυπικά θέματα, καθώς και λανθασμένη αξιολόγηση των προτεραιοτήτων εμπόδισαν την κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή».

«Οι ευθύνες για την τραγωδία έρχονται από πολύ παλιά» σημείωσε, για να προσθέσει ότι «η παλαιά εθνική οδός Ελευσίνας - Θηβών έχει κατασκευαστεί πάνω σε μπαζωμένο ρέμα, ενώ ο αγωγός ομβρίων της οδού Κοροπούλη (κεντρικός δρόμος της Μάνδρας) φτιάχτηκε για να δέχεται 10 κυβικά μέτρα νερό/δευτερόλεπτο, ενώ με την πρόσφατη νεροποντή δέχτηκε 200 κυβικά/δευτερόλεπτο».

«Δεν έλαβαν υπόψη ότι το όρος Πατέρα έχει πετρώδες έδαφος και δεν συγκρατεί τα νερά της βροχής», συμπλήρωσε η ίδια προτείνοντας να συνταχθεί συμπληρωματική μελέτη ορεινής υδρονομίας στο όρος Πατέρα ώστε σε επόμενη νεροποντή να φτάσει στον κάμπο του Θριάσιου λιγότερο νερό.

«Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η καταστροφή»

«Οι κατασκευές και τα κτίσματα εμπόδισαν την ροή των πλημμυρικών υδάτων. Κατασκευές, είτε αυθαίρετες, όπως το αμαξοστάσιο του δήμου, είτε παράτυπες όπως τα δύο βιοτεχνικά κτήρια που υπάρχουν μέσα στο ρέμα που απέκρυψαν την ύπαρξη ρέματος και πήραν άδεια», ανέφερε η ίδια μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως είπε «το 2003 έγινε επέκταση του σχεδίου πόλεως μέσα στο ρέμα και η περιοχή ονομάστηκε Αγία Αικατερίνη».

«Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η καταστροφή αν είχαν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία κόλλησαν. Προβλήματα παρουσιάστηκαν όπως είπε στη δημοπράτηση των εργασιών, στις απαλλοτριώσεις και πόσο χρόνο πήραν αυτά. Οι μελέτες αυτές είχαν ξεκινήσει από παλιά.

Το έργο ήταν έτοιμο, αλλά εμμονές και αγκυλώσεις επί τυπικών και όχι επί της ουσίας θεμάτων εμπόδισαν την υλοποίηση του έργου. Τελικά η συναίνεση του δασαρχείου Αιγάλεω έδωσε τη δυνατότητα επίσπευσης των έργων αλλά αυτό έγινε μετά», επισήμανε. Διαβεβαίωσε τέλος ότι «οι ευθύνες θα αποδοθούν με την ολοκλήρωση του τελικού πορίσματος και θα είναι ονομαστικές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΞΕΕ: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά - Οι μεγαλύτερες προκλήσεις
Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν για άλλη μια σεζόν με θετικό πρόσημο, αναφέρει ο Αλέξανδρος Βασιλικός
ΞΕΕ: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά - Οι μεγαλύτερες προκλήσεις