Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ζάεφ προς Τσίπρα: «Ελπίζω εντός του 2018 να βρεθεί λύση για το όνομα»

Επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ και κοινή αισιοδοξία για το θέμα της ονομασίας - «Βολές» από τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ προς την Αθήνα - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Με τον πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ευχήθηκε στον ομόλογό του για το νέο έτος. Εξάλλου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός του 2018 θα βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος, και σημείωσε ότι με την επίλυση του ζητήματος αυτού, η χώρα του θα κατορθώσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ζάεφ: «Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι»

Ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την αποφασιστικότητα, όπως είπε, της πλευράς της ΠΓΔΜ να εισέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, το τρέχον εξάμηνο, για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

«Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική και πραγματική διείσδυση στην επίλυση του ζητήματος ονόματος, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατόν να βρεθεί μια λύση, αλλά γι 'αυτό, φυσικά, είναι απαραίτητη και η ετοιμότητα από την άλλη πλευρά» σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Πρόσθεσε ότι ακριβώς γι’ αυτό αποφάσισε να περάσει στη Θεσσαλονίκη τις γιορτές για το νέο έτος, με σκοπό να στείλει και ένα μήνυμα ότι οι πολιτικοί είναι αυτοί που πρέπει να ανοίγουν τις κλειστές θύρες, προκειμένου οι πολίτες να επικοινωνούν και να συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους και να εγκαταλειφθούν οι προκαταλήψεις.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πέρασε τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη, καλεσμένος του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μπουτάρη και όπως ανέφερε χθες, κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη, του τηλεφώνησαν για να του ευχηθούν καλή χρονιά, τόσο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Αισιόδοξος ο Αλ. Τσίπρας

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον Real Fm, ζήτησε ωστόσο «έργα και όχι λόγια» από τους Σκοπιανούς. «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα και με ευθύνη ένα θέμα το οποίο μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Εγώ ας καταγράψω μονάχα την αισιοδοξία μου και να περιμένουμε να δούμε όχι λόγια, αλλά απτά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις Γκιόργκι Ιβάνοφ

Προς την κατεύθυνση του «κλεισίματος πορτών» όμως, κινήθηκε ο Πρόεδρος των Σκοπίων, ο οποίος δήλωσε πως «η Ελλάδα κρατά όμηρο το ΝΑΤΟ και ολόκληρη την περιοχή. «Ελπίζουμε με την νέα χρονιά να καταστούμε μέλος του ΝΑΤΟ και η χώρα μας να μην είναι “όμηρος από μόνο ένα κράτος που νοιάζεται μόνο για τα δικά του συμφέροντα και όχι για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή”, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, υπονοώντας σαφώς την Ελλάδα.

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό

Νίκος Κοτζιάς: «Η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα», δήλωσε για το Σκοπιανό ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real fm. «Στη Βουλή οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με την πλειοψηφία των κομμάτων, δεν έχουμε μια κομματοκρατούμενη Δημοκρατία όπου είναι επτά τα κόμματα και πρέπει τα τέσσερα τουλάχιστον να συμφωνούνε. Στη Δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία των βουλευτών και αυτή νομίζω ότι θα υπάρξει», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς.

Μαρία Σπυράκη: Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει μία ενιαία πρόταση για το Σκοπιανό, θέτοντάς την ως προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος. «Δεν μπορούμε να επιχειρήσουμε να διευκολύνουμε την κυβέρνηση εάν οι δύο εταίροι της έχουν διαφορετική θέση», είπε μιλώντας στον Real Fm και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Επανέλαβε ότι η θέση της ΝΔ είναι εκείνη που εκφράστηκε στο Βουκουρέστι το 2008: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

Κώστας Κατσίκης: Ο Κώστας Κατσίκης, βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, επανάλαβε την ξεκάθαρη θέση της παράταξης, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ ονομασίας που περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η κυβέρνηση μετατρέπει την εξωτερική πολιτική σε εσωτερικό πολιτικό τέχνασμα. Ζητά από την αντιπολίτευση να επιδείξει εθνική υπευθυνότητα, ενώ η ίδια επιδεικνύει προκλητική και πρωτοφανή εθνική και συνταγματική ανευθυνότητα» σημειώνει από πλευράς του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ σε άρθρο του ζητά ενημέρωση από την κυβέρνηση για το ονοματολογικό και μιλά για λόγους παραίτησης της κυβέρνησης.

Φώφη Γεννηματά: «Εγώ δεν θα παίξω το παιχνίδι της κυβέρνησης του αποπροσανατολισμού. Υπάρχει εθνική γραμμή και είναι η σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσης, με γεωγραφικό προσδιορισμό. Θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα όταν η κυβέρνηση φέρει μια ενημέρωση. Πρέπει να σταματήσει η ονοματολογία μέσω ΜΜΕ. Υπευθυνότητα και σοβαρότητα χρειάζεται. Έτσι ασκείται η εξωτερική πολιτική», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Βασίλης Λεβέντης: Οικονομικά ανταλλάγματα για αλλαγή ονομασίας προτείνει ο Βασίλης Λεβέντης. «Να δώσουμε οικονομικά ανταλλάγματα και αυτοί να αλλάξουν όνομα» είπε χαρακτηριστικά το Θέμα 104,6.

Γιάννης Μπουτάρης: «Πιο Μακεδόνας από εμένα δεν υπάρχει και λόγω καταγωγής. Η καταγωγή μου και η ανατροφή μου τα λέει όλα» δήλωσε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «Πρακτορείο fm» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλκοόλ και οδήγηση: Πρόστιμα μαμούθ με το νέο ΚΟΚ - Πόση ώρα μετά το ποτό μπορείτε να οδηγήσετε
Σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό παίζουν πολλά χαρακτηριστικά
Αλκοόλ και οδήγηση: Πρόστιμα μαμούθ με το νέο ΚΟΚ - Πόση ώρα μετά το ποτό μπορείτε να οδηγήσετε