Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

Οι πέντε βασικοί υποψήφιοι είναι οι Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας και Χρίστος Χρίστου

Σε θέση μάχης βρίσκονται όλοι οι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών της Κύπρου που θα διεξαχθούν την Κυριακή. Οι πέντε βασικοί υποψήφιοι , Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας και Χρίστος Χρίστου λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, έχουν ρίξει το βάρος στους αναποφάσιστους αλλά και στο να αποφύγουν λάθη της τελευταίας στιγμής. Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξάγεται στις 28 Φεβρουαρίου και ο δεύτερος γύρος στις 4 Φεβρουαρίου.

Το μήνυμα του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.philenews.com, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικεντρώνονται πλέον στο να περάσουν το μήνυμα που ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στέλνει τα τελευταία 24ωρα, για ισχυρή εντολή από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Η υπερβολική σιγουριά που έχει παρατηρηθεί, αλλά και το γεγονός ότι επικρατούσαν διάφοροι ψίθυροι και σεναριολογία περί στρατηγικής πρώτου γύρου, θορύβησαν Προεδρικό και Πινδάρου που στέλλουν πλέον όσο πιο ξεκάθαρα μπορούν το μήνυμα της μαζικής συμμετοχής στις κάλπες και ψήφου υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη που θα του δώσει ισχυρή δυναμική από την πρώτη Κυριακή.

Το επιτελείο χαιρέτισε τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι ενισχύεται το κοινωνικό κράτος με την απόφαση για παραχώρηση σύνταξης χηρείας στους άντρες, αλλά και για αναγνώριση όσων υπηρέτησαν και αγωνίστηκαν κατά την τουρκική εισβολή.

Αντιδράσεις από το ΑΚΕΛ

Οι αποφάσεις του Υπουργικού, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν την αντίδραση του ΑΚΕΛ, το οποίο επιτέθηκε στην Κυβέρνηση κατηγορώντας την για προεκλογικές σκοπιμότητες και παροχολογία λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές. «Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατάθεση νομοσχεδίου για παραχώρηση σύνταξης χηρείας στους άνδρες και την έγκριση σχεδίου για παραχώρηση ειδικού επιδόματος στους αγωνισθέντες του 1974. Πρόκειται για δύο δίκαια αιτήματα, τα οποία ως ΑΚΕΛ έχουμε προωθήσει και αγωνιστεί σκληρά για την υλοποίησή τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ. Κατηγόρησε επίσης την Κυβέρνηση για σκόπιμη καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτών των μέτρων. «Αυτό που μπορούμε να δηλώσουμε με βεβαιότητα είναι ότι η Κύπρος χρειάζεται μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα είναι συνεχώς δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του και όχι μια Κυβέρνηση που να μεταλλάσσεται προεκλογικά για υφαρπαγή της ψήφου των πολιτών, εξαγγέλλοντας συντάξεις, σχέδια και επιδόματα» αναφέρει το ΑΚΕΛ.

Κάλεσμα του υποψήφιου Σταύρου Μαλά

Κάλεσμα προς τους πολίτες για μαζική συμμετοχή στις κάλπες απεύθυνε προχθές ο υποψήφιος Σταύρος Μαλάς, ο οποίος θεωρεί, όπως και το επιτελείο του, ότι το υψηλό ποσοστό συμμετοχής ευνοεί τη δική του υποψηφιότητα, καθώς σύμφωνα με τις αναλύσεις που γίνονται, η πλειοψηφία της αποχής προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων αφορά ψηφοφόρους που κινούνται στον χώρο της Αριστεράς.

«Τους καλώ σε μαζική συμμετοχή στις κάλπες και υποστήριξη του υποψηφίου που με το χέρι στην καρδιά πιστεύουν ότι έχει τη βούληση και την ικανότητα, το σθένος και το σχέδιο, την ειλικρίνεια και την εντιμότητα να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του» δήλωσε ο Σταύρος Μαλάς, ο οποίος εδώ και μέρες, εκτός από το «Μας ενώνει το αύριο», υιοθέτησε το μότο «Εμπιστευθείτε με».

Κάλεσμα στους ψηφορόρους από τον Άντρο Κυπριανού

Κάλεσμα προς τους ψηφορόρους απηύθυνε και ο Άντρος Κυπριανού ο οποίος κατηγόρησε τόσο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και τον Νικόλα Παπαδόπουλου για επικίνδυνες πολιτικές και κάλεσε τον κόσμο της Αριστεράς και της ευρύτερης Αριστεράς, «να ξαναπάρει στους ώμους του την τύχη της Κύπρου». Υπέδειξε μάλιστα ότι για να ψηφίσει κάποιος χρειάζονται πέντε λεπτά. «Εκείνα τα πέντε λεπτά την Κυριακή θα καθορίσουν όχι τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά τις επόμενες δεκαετίες για την Κύπρο. Ο Σταύρος Μαλάς αξίζει και αυτό το ξέρουν όλοι» κατέληξε. Για παροχολογία κατηγόρησε την Κυβέρνηση και η Συμμαχία Πολιτών. «Τελικά η Κυβέρνηση Αναστασιάδη θυμάται τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες μόνο όταν τους έχει ψηφοθηρικά ανάγκη. Έστω και έτσι, στην εκπνοή της, έκανε κάτι σωστό» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Κωνσταντίνος Φιλαρέτου.

ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ σε ρόλο μονομάχου

Η μεγάλη μάχη για την εξασφάλιση του εισιτηρίου για τον δεύτερο γύρο θα κριθεί στο νήμα και στις λεπτομέρειες, όπως έδειξαν όλες οι τελευταίες μετρήσεις, και η συσπείρωση των κομμάτων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα των δύο μονομάχων Νικόλα Παπαδόπουλου και Σταύρου Μαλά αποτελεί το κύριο στοίχημα. Την ίδια ώρα, όμως, τα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν τις κάλπες, οι υποψήφιοι φαίνεται να αποφεύγουν οι ίδιοι τους υψηλούς τόνους και την κατά μέτωπον επίθεση, αφήνοντας τον ρόλο αυτό στα κομματικά επιτελεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ