Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πήραν την ευχή του Ιερώνυμου οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου

Δήμος Αθηναίων: Στη Συντονιστική των Παμμακεδονικών Ενώσεων η άδεια για το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου

Τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου. Οι διοργανωτές -η κ. Νίνα Γκατζούλη, συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων υφηλίου, ο κ. Παναγιώτης Μπαλτατζής, γενικός γραμματεάς του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου και ο κ. Μιχάλης Πατσίκας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του συλλαλητηρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων υφηλίου - υπέβαλαν τα σέβη τους στον αρχιεπίσκοπο και ζήτησαν την ευχή του.

Η ξεκάθαρη θέση της Εκκλησίας

Ο μακαριώτατος επισήμανε στους διοργανωτές την ξεκάθαρη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αυτή έχει διαχρονικά διατυπωθεί, περί της μη αποδοχής του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων και τους ανέλυσε τη σημαντική εκκλησιαστική παράμετρο του ζητήματος.

Περαιτέρω ο Αρχιεπίσκοπος, υπενθύμισε στους διοργανωτές του συλλαλητηρίου, το τελευταίο ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με το οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος, πρωτοπόρος διαχρονικά στους αγώνες του Έθνους, θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μίας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης.

Υπογράμμισε δε ότι «στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεων των κληρικών και λαϊκών μελών της, η Εκκλησία σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα», ενώ καταλήγοντας σημείωσε ότι «με την τήρηση των ως άνω προϋποθέσεων, που θα διασφαλίζουν τον ειρηνικό και χωρίς πολιτικούς και κομματικούς χρωματισμούς χαρακτήρα του συλλαλητηρίου των Αθηνών, η Εκκλησία της Ελλάδος θα συμμετάσχει σε αυτό, δια του αντιπροέδρου της Δ.Ι.Σ., μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου, ο οποίος και θα αναγνώσει το σχετικό ανακοινωθέν της Δ.Ι.Σ., πλαισιουμένου από τους μητροπολίτες Δράμας κ. Παύλο και Χίου κ. Μάρκο».

Μεγάλες προσδοκίες των διοργανωτών για το συλλαλητήριο

Στο μεταξύ, μεγάλες προσδοκίες για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ καλλιεργούν οι διοργανωτές του εκτιμώντας ότι ο κόσμος που θα δώσει το παρών θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις δύο το μεσημέρι ενώ εκτός από τους Αθηναίους, αναμένεται να συμμετάσχουν διαδηλωτές από διάφορες περιοχές – κυρίως της βόρειας Ελλάδας – οι οποίοι θα έρθουν στην πρωτεύουσα με δεκάδες πούλμαν. Στο συλλαλητήριο θα απευθύνει χαιρετισμό – πιθανότατα με ηχογραφημένο μήνυμα – ο Μίκης Θεοδωράκης ενώ ένας από τους ομιλητές θα είναι και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Το παρών θα δώσουν και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου χωρίς ακόμη να έχει γίνει σαφές το εύρος της συμμετοχής. Είναι βέβαιο ότι θα παρευρεθούν αρκετοί βουλευτές των ΑΝΕΛ, ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης κ.α. Δυναμικών παρών αναμένεται και από εκπροσώπους της Εκκλησίας, μετά την τελευταία απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στην οποία δόθηκε το … ελεύθερο σε όσους ιεράρχες θέλουν να συμμετάσχουν. «Αυτό που θα γίνει την Κυριακή θα είναι μοναδικό. Ο κόσμος που θα συγκεντρωθεί θα είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη και θα έχει ως βάση το ένα εκατομμύριο», δήλωσε στο πρωί της Τρίτης, ένας εκ των διοργανωτών Στέργιος Καλόγερος. Ο κ. Πατούλης, από την πλευρά του ανέφερε ότι «θα είμαστε εκεί για να προασπίσουμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας» ενώ αναρωτήθηκε γιατί η Ελλάδα βιάζεται για την επίλυση του ονοματολογικού, την ώρα που η γειτονική χώρα – όπως είπε – γράφει στο σύνταγμά της για τη «μεγάλη Μακεδονία».

Στις Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου η άδεια για το συλλαλητήριο της Κυριακής

Εξάλλου, η συντονιστική επιτροπή πανεθνικού - παλαϊκού συλλαλητηρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου πήρε τελικά την άδεια από τον Δήμο Αθηναίων για το συλλαλητήριο της Κυριακής. Η αντιδήμαρχος Αθηναίων, Νέλλη Παπαχελά είχε συνάντηση σήμερα με τους φορείς που ζητούσαν τη σχετική άδεια χρήσης της πλατείας Συντάγματος, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Ο δήμος ζήτησε έγγραφα που να πιστοποιούν την εκπροσώπηση των σωματείων που δήλωναν οι δύο αιτούντες ότι τους υποστηρίζουν. Τελικά, η αρμόδια αντιδήμαρχος ανέδειξε την συντονιστική επιτροπή των Πανμακεδονικών Ενώσεων καθώς πιστοποίησε τη φερεγγυότητα της. Πρώτα κατέθεσε αίτημα ο Δημήτρης Μιχάκης, ο οποίος κατά δήλωσή του, εκπροσωπεί τα σωματεία «Ελληνορθόδοξο Κίνημα Σωτηρίας», «Πολιτιστικό Οδοιπορικό», την «Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας», την «Επιστημονική Επιτροπή Εθνικών Ζητημάτων» και τον σύλλογο «Οι μωμόγεροι». Το δεύτερο αίτημα κατατέθηκε από τη «Συντονιστική Επιτροπή Πανεθνικού - Παλλαϊκού Συλλαλητηρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου», η οποία υπήρξε και η διοργανώτρια του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ