Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αύριο οι επαφές Νίμιτς στα Σκόπια - Στο «τραπέζι» και οι προτάσεις Κοτζιά

Συνεχίζεται ο «πυρετός» διαβουλεύσεων σε Αθήνα και Σκόπια - Κλειδί για το Σκοπιανό οι αλλαγές στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ και το Gornamakedonija - Ζ. Ζάεφ: «Πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για το όνομα»

Μία ημέρα μετά τις συναντήσεις που είχε στην Ελλάδα για το ονοματολογικό όπου εμφανίστηκε θετικός ως προς τις ελληνικές θέσεις, ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς έφθασε το μεσημέρι της Τετάρτης στη γειτονική χώρα όπου αύριο, Πέμπτη, θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ, σχετικά με το πλαίσιο που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου για την επίλυση του ζητήματος.

Ο κ. Νίμιτς θα έχει αύριο, διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι. Ο κ. Νίμιτς αναμένεται να μεταφέρει στην ηγεσία της ΠΓΔΜ τις ελληνικές προτάσεις για την επίλυση του ονοματολογικού ενώ θα συζητηθούν και οι προτάσεις ή αλλιώς «οι ιδέες του» όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος για το όνομα.

Gornamakedonija στη βαλίτσα Νίμιτς στα Σκόπια;

Στο μεταξύ, η εφαρμογή των συνταγματικών αλλαγών στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) σε φάσεις, με μία σπονδυλωτή μορφή, θα μπορούσε να είναι η φόρμουλα ώστε να ξεκλειδώσει η λύση του Σκοπιανού. Αυτό σημείωναν το απόγευμα της Τρίτης ανώτερες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών μετά τις συνομιλίες με τον Μάθιου Νίμιτς, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αθήνα επιδιώκει μία συνολική λύση που θα αφορά όλες τις χρήσεις.

Ωστόσο, η εφαρμογή των διεθνών χρήσεων (σε πολυμερές και διμερές επίπεδο) και της εσωτερικής χρήσης (άρα της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας) ίσως να χρειαστεί να γίνει σε φάσεις ώστε να λυθεί το «συνταγματικό σταυρόλεξο» στα Σκόπια. Πάντως, πληροφορίες, που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται από την ελληνική πλευρά, μιλούν για συμφωνία των δύο χωρών να υιοθετηθεί το όνομα Gornamakedonija.

Συνταγματική αλλαγή πριν ολοκληρωθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, ενημερωμένοι κύκλοι σημείωναν ότι κάποια συνταγματική αλλαγή θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί πριν ολοκληρωθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η σύνδεση μιας συνταγματικής αναθεώρησης με την ένταξη στην ΕΕ ανοίγει πολύ τον χρονικό κύκλο. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι είναι πολύ πιθανή νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ την προσεχή εβδομάδα, ενδεχομένως στη Θεσσαλονίκη, ώστε να συζητηθούν εις βάθος αυτά τα περίπλοκα ζητήματα.

Άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να κάνει μία σημαντική διευκρίνιση αναφορικά με τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα. «Το πρώτο που θα χρειαστεί να κάνει η σκοπιανή κυβέρνηση είναι να ανοίξει τις διαδικασίες της αλλαγής σύντομα. Μετά, θα δούμε πώς θα πάει», ανέφερε (ΕΡΤ). Σύμφωνα με το άρθρο 130 του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, η πρόταση για αλλαγή μπορεί να κινηθεί «από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση, τουλάχιστον 30 βουλευτές ή με τη συγκέντρωση 150.000 υπογραφών».

Προκρίνεται το Gornamakedonija;

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που είδαν προχθές το φως της δημοσιότητας, οι δύο χώρες εμφανίζονται να έχουν ήδη συμφωνήσει στο όνομα Gornamakedonija (ενιαίο), καθώς και σε άλλες πτυχές της λύσης. Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαίωναν την πληροφορία αυτή.

Σύμφωνα με ξένες διπλωματικές πηγές, το όνομα Gorna Makedonija (σ.σ. στα ελληνικά μεταφράζεται «Άνω Μακεδονία») είναι το όνομα που χρησιμοποίησε στο πλαίσιο της «δέσμης ιδεών» του ο Μάθιου Νίμιτς ως παράδειγμα για να εξηγήσει το σκεπτικό του για το πώς θα έβλεπε μια λύση.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το «Gorna Makedonija» έχει το πρόσθετο μειονέκτημα ότι εγείρει ανησυχίες στη Βουλγαρία, καθώς και ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στα Σκόπια υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβανόφ μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε γύρω από το όνομα «Nova Makedonija».

Ζ. Ζάεφ: «Πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα το δημοψήφισμα για το όνομα»

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι η στάση του κόμματός του είναι ότι πρέπει τελικά να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη γείτονα, παρά τις ενστάσεις του κυβερνητικού εταίρου του DUI του Αλί Αχμέτι.

«Δεν θεωρώ αυτό το θέμα ως εμπόδιο. Το θεωρώ ως μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και με ταχεία διαδικασία» είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων. O Zάεφ ξεκαθάρισε ότι «πριν από το δημοψήφισμα οι πολιτικοί πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους για να βοηθήσουν το έθνος να αποφασίσει».

Ενόχληση στην ΠΓΔΜ από τη συνέντευξη Κοτζιά

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εξέφρασε την ενόχλησή του για τη συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στο κρατικό κανάλι, λέγοντας ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων «μπορεί να μειώσει το περιθώριο για διαπραγματεύσεις».

«Τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες», ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, το γραφείο του Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Μ. Νίμιτς: «Θετικός απέναντι στις ελληνικές θέσεις»

Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» ανέφερε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά που είχε την Τρίτη Πρόσθεσε ότι «υπάρχει μία δυναμική» ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές. «Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας: «Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση» κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Ν. Κοτζιάς: «Δημιουργική και παραγωγική η συνάντηση με Νίμιτς»

«Δημιουργική και παραγωγική» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη συνάντηση που είχε την Τρίτη, με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, κατά την οποία -όπως είπε- του εξήγησε την ελληνική πρόταση για το Σύμφωνο με την ΠΓΔΜ.

Ακόμη του ανέφερε ποια σημεία των προτάσεών του μπορεί να υιοθετήσει η Αθήνα και για ποια προτείνει εναλλακτικές προτάσεις. Η συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ, σημείωσε, θα γίνει όταν είναι έτοιμη η ελληνική πρόταση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διαπραγμάτευση, που μπορεί να συνεχιστεί και μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

ΠΓΔΜ: Σύντομα η μετονομασία σε αεροδρόμιο και αυτοκινητόδρομο

Άμεσα θα πραγματοποιηθεί η μετονομασία του αυτοκινητοδρόμου και του αεροδρομίου των Σκοπίων μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ από το Νταβός, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μίλε Μποσνιάκοφσκι. «Πρέπει να ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση και αυτό θα γίνει την επόμενη περίοδο, σύντομα» σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στα Σκόπια.

Eρωτηθείς για τις προσδοκίες της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ από την επίσκεψη στα Σκόπια του διαπραγματευτή του Μάθιου Νίμιτς, ο ίδιος επανέλαβε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την επίτευξη λύσης στο θέμα του ονόματος, ότι υπάρχει πολιτική βούληση και ότι οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων, υπογραμμίζοντας πως περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά τις συναντήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ με τον Μάθιου Νίμιτς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη