Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στη Βουλή η δικογραφία για Novartis-«Χρυσές» μίζες 50 εκ. ευρώ σε πολιτικούς

Ανακοινώθηκαν τα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία - Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση Novartis

Ανακοινώθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, από την αντιπρόεδρο του Σώματος Τασία Χριστοδουλοπούλου, η δικογραφία για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis Hellas, η οποία αφορά δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς. Όπως έκανε γνωστό η κ. Χριστοδουλοπούλου, η δικογραφία δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων και κάθε ενδιαφερόμενος κατά σειρά προτεραιότητας θα έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο γραφείο 131 του πρώτου ορόφου της Βουλής, προκειμένου να λάβει γνώση του περιεχομένου.

Αυτό αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου που είχε εκτάκτως συγκληθεί νωρίτερα, βασιζόμενη σε σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Η δικογραφία είχε σταλεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο υπουργείο Δικαιοσύνης βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου με τη σειρά του να τη διαβιβάσει στη Βουλή και να διερευνηθούν τυχόν αδικήματα που αφορούν παθητική δωροδοκία, παθητική δωροληψία και απιστία σχετικά με την υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η πρόταση για την άσκηση δίωξης κατά νυν ή πρώην μελών της κυβέρνησης υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται από 30 βουλευτές.

Η απόφαση για τη συγκρότηση ή μη Προανακριτικής Επιτροπής λαμβάνεται μέσω μυστικής ψηφοφορίας σε ειδική ημερήσια διάταξη που ορίζεται μέσα σε 15 μέρες από την κατάθεση της σχετικής πρότασης. Για την έγκριση συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφοι

Ανακοινώθηκαν τα πολιτικά πρόσωπα

Τα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και ανακοινώθηκαν στην Ολομέλεια αφορούν τους:

-Αντώνη Σαμαρά, πρωθυπουργός από την 20-6-2012 έως την 26-1-2015,

-Παναγιώτη Πικραμμένο, πρωθυπουργός από την 16-5-2012 έως την 20-6-2012,

-Δημήτρη Αβραμόπουλο, υπουργό Υγείας από το έτος 2006 έως το έτος 2009,

-Ανδρέα Λοβέρδο, υπουργό Υγείας από την 7-9-2010 έως την 17-5-2012,

-Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας από την 21-6-2012 έως την 25-6-2013,

-Μάριο Σαλμά, αναπληρωτή υπουργό Υγείας από την 22-6-2012 έως την 23-6-2013,

-'Αδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Υγείας από την 25-6-2013 έως την 9-6-2014,

-Ιωάννη Στουρνάρα, υπουργό Οικονομικών από την 5-7-2012 έως την 10-6-2014,

-Ευάγγελο Βενιζέλο, υπουργό Οικονομικών από την 17-6-2011 έως την 21-3-2012 και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης από την 25-6-2013 έως την 25-1-2015

-Γιώργιο Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως το Μάιο του 2012,

Επιπλέον, μεταξύ των εγγράφων που διαβιβάστηκαν, βρίσκονται και αναφορές των Ανδρέα Λοβέρδου, Βασιλείου Κεγκέρογλου και Εύης Χριστοφιλοπούλου, στις οποίες φέρεται να καταγγέλλεται η τέλεση της πράξης της μη τιμολόγησης φαρμάκων και της αύξησης της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον τότε διατελέσαντα υπουργό Υγείας, Π. Κουρουμπλή. Την έρευνα διεξήγαγε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και αφορά την περίοδο 2006 μέχρι αρχές 2015.

Ουρά από βουλευτές στο γραφείο 131 να τη διαβάσουν

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χώρο βρέθηκαν, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος μελετούσε το σχετικό υλικό ώστε να διαπιστώσει σε τι τον αφορά. Επίσης μελετούσαν τη δικογραφία οι βουλευτές του τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ Ν. Παναγιωτόπουλος, Κ. Καραγκούνης και Γ. Γεωργαντάς, ενώ ανέμεναν να δουν την δικογραφία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας και Ν. Παρασκευόπουλος. Επίσης είχε προσέλθει και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτρουμάνης, το όνομα του οποίου αναφέρεται στην δικογραφία, ενώ αναμένονταν και πολλοί άλλοι.

Σκάνδαλο Novartis: Μίζες 50 εκ. σε πολιτικά πρόσωπα

Περίπου 50 εκατ. ευρώ παράνομων αμοιβών φαίνεται να περιλαμβάνει η δικογραφία που εστάλη στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές. Όπως αναφέρουν η δικογραφία για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιλαμβάνει 20 καταθέσεις μεταξύ των οποίων και τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες συνολικά αναφέρονται σε ποσά δωροδοκίας που διακινήθηκαν το διάστημα από το 2006 έως τις αρχές του 2015, τα οποία φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ. Από αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας περίπου 40 εκατ. ευρώ φαίνεται να διακινήθηκαν πριν το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα μόνο για υπόθεση εμβολίων.

Πληροφορίες από την εισαγγελία αναφέρουν ότι συνολικά στην υπόθεση "δωροδοκία" εμπλέκονται 30 πρόσωπα, κρατικοί αξιωματούχοι όπως πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην σύμβουλοι, και συνεργάτες υπουργών, πρώην διοικητές δημοσίων οργανισμών και πρώην μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων. Η έρευνα των εισαγγελέων συνεχίζεται σε ότι αφορά την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται πολύ περισσότερα πρόσωπα όπως γιατροί, μεσάζοντες, παρένθετα πρόσωπα κ.α. Κατά τις εκτιμήσεις της έρευνας η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές φαρμακευτικών εταιρειών από το 2000 και μετά, υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ, ενώ η ζημιά που προσδιορίζεται εξειδικευμένα για τη Novartis φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση

Στα ύψη έχει ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο με αιχμή τη διαβίβαση στη Βουλή μέρους της δικογραφίας για την υπόθεση της Novartis, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να κάνει λόγο για «σκάνδαλο μεγαλύτερο από αυτό της Siemens» και τη Ν.Δ. να εγκαλεί την κυβέρνηση για «εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

Μαξίμου: «Η Ν.Δ. βρίσκεται σε πανικό»

«Η ΝΔ βρίσκεται σε πανικό και το δείχνει», επισημαίνει με non paper το Μαξίμου αναφορικά με την αντίδραση της αντιπολίτευσης στην υπόθεση της Novartis που ήρθε και πάλι στο προσκήνιο. Η στάση της, προσθέτει, «θυμίζει παλιάς κοπής ενόχους που όταν πιάστηκαν στη ΄΄φάκα΄΄ μιλούσαν για δήθεν πολιτική δίωξη».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «το σκάνδαλο Novartis δεν είναι ένα ελληνικό, αλλά ένα διεθνές σκάνδαλο, καθώς η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση τιμής φαρμάκου σε 29 χώρες του κόσμου, ήταν η κρίσιμη χώρα». Και, «αυτό που διερευνάται τόσο από τις ελληνικές αρχές, όσο και από αρχές άλλων χωρών είναι η τιμολόγηση υπέρ της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας μέσω και της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, εις βάρος των ασθενών και του συστήματος υγείας της χώρας».

Συνεπώς, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές «το επιχείρημα της ΝΔ περί παρέμβασης στη δικαιοσύνη είναι το λιγότερο κωμικό», και εξηγούν: «Καμία παρέμβαση στην Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υφίσταται μετά το σχηματισμό της δικογραφίας, την ώρα της διαβίβασής της στη Βουλή, ενώ και μόνο η αναφορά αποτελεί ευθεία προσβολή στους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς που δουλεύουν κοπιωδώς επί μήνες. Άλλωστε, η Δικαιοσύνη παρέχει ενημέρωση για την διαδικαστική πρόοδο των ποινικών υποθέσεων και προς την Βουλή κατά την διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Εξάλλου, προσθέτουν «τα αναφερόμενα από τον κ. Σαμαρά στους μάρτυρες συνιστούν κριτική όχι στην Κυβέρνηση, αλλά στην ίδια την Δικαιοσύνη και σε θεσπισμένες ανακριτικές μεθόδους. Η 'ανωνυμία' των μαρτύρων καθώς και το να έχουν 'ψευδώνυμο' προβλέπεται στην Δικονομία μας. Η μαρτυρία τους ελέγχεται σε κάθε περίπτωση. Ο ίδιος (σ.σ. ο κ. Σαμαράς) δεν θα πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά για το νομικό πλαίσιο των προστατευόμενων μαρτύρων, το οποίο θεσπίστηκε και από την κυβέρνησή του». Στο non paper επισημαίνεται ακόμη πως «καλά θα κάνει η ΝΔ να έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και να αναμένει να σχολιάσει, όπως όλοι μας, τα αποτελέσματα των ερευνών των ελληνικών και ξένων διωκτικών αρχών, αντί να προτρέχει. Επειδή, λοιπόν, διερευνάται υπόθεση υπερτιμολόγησης φαρμάκων σε καιρό κρίσης και διάλυσης του εθνικού συστήματος υγείας, το μόνο ερώτημα είναι αν θέλει να βρούμε ποιοι ευθύνονται. Αν ναι, ας συμβάλει στη Βουλή. Αν όχι, τουλάχιστον να μην επιδεικνύει τέτοιο πανικό». Η στάση της, καταλήγει «θυμίζει παλιάς κοπής ενόχους που όταν πιάστηκαν στη 'φάκα' μιλούσαν για δήθεν πολιτική δίωξη», υπογραμμίζουν οι πηγές της κυβέρνησης και υπενθυμίζουν ότι τα ίδια έλεγε και ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Τι απαντά η Novartis για την δικαστική έρευνα εις βάρος της

Με αφορμή την διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή, αναφορικά με τις πρακτικές της ως προς της τιμολογήσεις φαρμάκων στην Ελλάδα, η Novartis εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αρνείται να εκφέρει άποψη για τα τεκταινόμενα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής: «Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Novartis δεσμεύεται με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς και κανονιστικής συμμόρφωσης σε όλες τις πτυχές της εργασίας. Λαμβάνουμε κάθε ισχυρισμό για πιθανό παράπτωμα εξαιρετικά σοβαρά και εξετάζουμε διεξοδικά όλες τις αναφορές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν