Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Σ. Βαρδαλής: «Προσπάθεια να εγκλωβίσουν το λαό στους στόχους του κεφαλαίου»

«Αναπτυξιακό» Συνέδριο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Άρθρο του Σάκη Βαρδαλή*

Τώρα που έσβησαν τα φώτα μιας ακόμη «αναπτυξιακής» φιέστας, επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο πως η ανάπτυξη που υπόσχονται όλοι όσοι συμμετείχαν σ’ αυτή, Κυβέρνηση, Περιφέρεια, επιχειρηματικοί φορείς, καμιά μα καμιά σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα και τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Την ώρα που ο λαός ζητά δουλειά και ψωμί, αυτοί μιλάνε για αγορές, για δείκτες που ευημερούν και «δίκαιη ανάπτυξη».

Συνεχίζουν να ζητούν θυσίες… για να μη ξαναπέσουμε στα ίδια.

Είναι οι ίδιοι που μας μιλούν για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν, ενώ προπαγανδίζουν και εφαρμόζουν τη λιτότητα για το λαό.

Η μόνη τους έγνοια; Πως θα ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η ανταγωνιστικότητά τους, πώς θα δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί η κερδοφορία τους.

Απ’ αυτή την ανάπτυξή τους οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν.

Απεναντίας, η «επόμενη μέρα», όπως και η προηγούμενη, θα έχει μνημόνια διαρκείας και ευρωπαϊκά εξάμηνα, «δικλίδες» δημοσιονομικής σταθερότητας και πρωτογενή «πλεονάσματα» για δεκαετίες, μειώσεις στις συντάξεις και φοροληστεία.

Θα έχει όλα τα αντεργατικά μέτρα για να διασφαλιστεί το «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως και μέτρα διαχείρισης και ανακύκλωσης της φτώχειας, που θα μεγαλώνει για το λαό.

Η επίθεση του κεφαλαίου, της Κυβέρνησης και της ΕΕ δε θα έχει τελειωμό, αν το εργατικό κίνημα δεν βάλει την σφραγίδα του στις εξελίξεις.

Τρεις μέρες συζητούσαν για το που θα κατευθυνθούν επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, χρήματα από ΕΣΠΑ και Πακέτο Γιούνκερ, άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε ποιους κλάδους της οικονομίας και άρα σε ποιους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Να ακουστούν οι προτάσεις της Περιφέρειας και των φορέων», πρότειναν Περιφερειάρχης, Δήμαρχοι, Βιομήχανοι. Μόνο που οι προτάσεις τους κινούνται στην ίδια κατεύθυνση μ’ αυτή της Κυβέρνησης.

Η σχεδιασμένη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ έρχεται να προστεθεί στο κύμα ιδιωτικοποιήσεων που αναμένονται. Πάει χέρι - χέρι με το λιμάνι, με την Εγνατία Οδό, τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ, το αεροδρόμιο, την ΕΛΒΟ, την ΕΒΖ, το φυσικό αέριο και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Είναι κομμάτι της «ανάπτυξης» που ευαγγελίζονται.

Δεν έκρυβαν τη χαρά τους για την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα οι βιομήχανοι, οι εξαγωγείς, οι μεγαλέμποροι. Αυτοί γνωρίζουν καλά τα συμφέροντά τους. Ο λαός από την άλλη θα πληρώνει αυξημένες τις τιμές βασικών αγαθών, που μεταφέρονται μέσα από το λιμάνι με την αύξηση της τιμής των λιμενικών υπηρεσιών.

Ποια μορφή ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ να διαλέξουμε; Στρατηγικό επενδυτή ή την πώληση του 49%;

Θέλουν να μας κάνουν να πούμε «το νερό, νεράκι». Να τους κάνουμε εμείς, να τους σταθεί η γουλιά στο λαιμό.

Το όχι του λαού στην ιδιωτικοποίηση είναι απόλυτο, συγκεκριμένο και καθαρό: Ενιαίος Κοινωνικοποιημένος Φορέας Διαχείρισης του Νερού, μείωση των τιμολογίων, ιδιαίτερα για άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους, καμιά διακοπή παροχής σε λαϊκό σπίτι, να γίνουν όλα τα απαραίτητα τεχνικά έργα για την υποδομή του δικτύου, για την επάρκεια και την ποιότητα του νερού, σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους.

Θα «μετατρέψουν την Περιφέρεια Κ/Μ και τη χώρα ολόκληρη σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο». Εδώ εντάσσονται και μια σειρά έργα που προωθούνται όπως οι οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες, η διασύνδεση του λιμανιού και τις βιομηχανικές περιοχές και με τις εξόδους της χώρας προς της ΕΕ, η ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου TAP κ.ά.

Κρύβουν, όμως, απ’ το λαό τους κινδύνους απ’ τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή για την εξασφάλιση αυτών των δρόμων μεταφοράς ενέργειας, εμπορευμάτων και του πλούτου της περιοχής.

Προσπαθούν να κρύψουν το ρόλο της αστικής τάξης της χώρας μας και του στόχου της να επεκταθεί όπου μυρίζει κέρδη.

Το ίδιο κάνουν όλες οι αστικές τάξεις των χωρών της περιοχής. Προσπαθεί η κάθε μια να εξασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα. Από εδώ πηγάζουν και οι πολεμικές εντάσεις, επεμβάσεις, συγκρούσεις, ως συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα, στρατιωτικά.

Την ένταση στο Αιγαίο και την τουρκική επιθετικότητα, θα πρέπει να τη δούμε ως μέρος ενός ευρύτερου παζλ σκληρών ανταγωνισμών.

Οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της Ρωσίας και της Τουρκίας κατά κύριο λόγο, που διασταυρώνονται στην περιοχή μας, συνθέτουν τη «μεγάλη εικόνα» στην οποία πρέπει να εστιάζουν οι εργαζόμενοι.

Αυτό διακυβεύεται σήμερα και, στην περίπτωση που ο ανταγωνισμός δεν εκτονωθεί προσωρινά με συμβιβασμό, οδηγεί σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που στις μέρες μας μπορεί να είναι τοπικός - περιφερειακός, αλλά στη βάση αυτή μπορεί να γενικευτεί, να αγκαλιάσει περισσότερες δυνάμεις και περιοχές, με θύματα τους λαούς, τα παιδιά της εργατικής τάξης, των λαϊκών οικογενειών.

Η ανησυχία, που είναι δικαιολογημένη, χρειάζεται να μετατραπεί σε επαγρύπνηση και ξεσηκωμό, σε πάλη για να μη περάσουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ – ΕΕ, οι οποίοι αποτελούν παράγοντες ανασφάλειας, αποσταθεροποίησης και αλλαγής συνόρων. Σε πάλη για να κλείσει η βάση της Σούδας, να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων, για αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Με την αλληλεγγύη και την κοινή τους πάλη να ορθώσουν τείχος στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, να βάλουν στο στόχαστρο το σάπιο σύστημα που γεννά φτώχεια, κρίσεις, πολέμους.

*Ο Σάκης Βαρδαλής είναι βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός: «Κλειστά καφέ – μπαρ, εστίαση και μετά την Πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη»
Δήλωση που θα συζητηθεί από τον βουλευτή Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Βαρτζόπουλο για την εστίαση και τον τουρισμό το καλοκαίρι
Κορωνοϊός: «Κλειστά καφέ – μπαρ, εστίαση και μετά την Πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη»