Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική

«Μετακομίζουν» απ’ το ΠΑΣΟΚ στη Δημοκρατική Αριστερά

«Μετακομίζουν» απ’ το ΠΑΣΟΚ στη Δημοκρατική Αριστερά
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Τη συμπόρευση με τη Δημοκρατική Αριστερά στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε χθες το κόμμα σε συνέντευξη που δόθηκε, παρουσία του προέδρου του Φώτη Κουβέλη. «Αποφασίσαμε στις ερχόμενες εκλογές να στηρίξουμε τη Δημοκρατική Αριστερά, προσδοκώντας ότι θα συμβάλει στη δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής πλειοψηφίας, ικανής να αναλάβει τις τύχες της χώρας μας και να την οδηγήσει και πάλι στο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης», αναφέρει η δήλωση στήριξης της ΔΗΜΑΡ, την οποία υπογράφουν οι: Παύλος Αθανασόπουλος, Νίκος Αργυριάδης, Σωτήρης Βαλντέν, Σπύρος Βάρελης, Στέφανος Διαμαντής, Κλειώ Ευαγγελάκου, Μιχάλης Κυριακίδης, Λέλα Κωστούλα, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Νίκος Μπίστης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Γιώργος Πιτουρόπουλος, Ριχάρδος Σωμερίτης, Μάνος Τρανταλίδης, Ηλίας Φιλιππόπουλος και Νίκος Χιωτάκης. Κοινός στόχος όλων είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά χωρίς «παθητική αποδοχή της παρούσας κατάστασης και των εκβιασμών, που οι κυρίαρχοι συντηρητικοί κύκλοι θέλουν να επιβάλουν στη χώρα, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις», τόνισε ο κ. Κουβέλης. Πρότεινε έναν «αριστερό ευρωπαϊσμό, που θα αντιστέκεται στις επιθέσεις στο βιοτικό επίπεδο του πολίτη και τα δικαιώματα της κοινωνίας», αλλά και «δεν θα τρομοκρατείται στην προοπτική ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών». «Θέλουμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση και στην πρόσκληση που μας απευθύνουν οι πολίτες με την αυξανόμενη εμπιστοσύνη τους», είπε. Σε μια μαχόμενη αριστερά, η οποία «δεν θα ανατριχιάζει μπροστά στην πιθανή ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης, με βάση ένα πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρθηκε ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος επεσήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια οι ιδέες μας στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπό διωγμόν». Η ΔΗΜΑΡ, πρόσθεσε ο κ. Μπίστης, ο οποίος υπήρξε υφυπουργός της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη, πρέπει να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης όλων των δυνάμεων που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον δημοκρατικό σοσιαλισμό και τη σοσιαλδημοκρατία, δηλαδή τη μεγάλη παράταξη της σύγχρονης κεντροαριστεράς.

Υπέρ της συμπαράταξης με τις δημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης, τάχθηκε ο Σωτήρης Βαλντέν, «με τον Σμίτ (τον Γερμανό, πρώην καγκελάριο) τον Ολάντ (τον Γάλλο σοσιαλιστή ηγέτη) ακόμη και τον Μόντι (τον Ιταλό πρωθυπουργό)» και συνοψίζοντας είπε: «μέσα στην Ευρώπη, κατά της Μέρκελ και με τους αντιπάλους της». Ο Παναγιώτης Παναγιώτου, που διετέλεσε επί πολλά χρόνια επικεφαλής της ΕΡΤ ανέπτυξε αναλυτικά την οικονομική πολιτική, τονίζοντας ότι η κρίση δεν ήταν αναπόφευκτη. Ότι η ένταξη στην ΟΝΕ επέβαλε μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν, αλλά ακόμη και το φθινόπωρο του 2009, αν υπήρχε πολιτική ωριμότητα, θα είχαμε μικρότερο κόστος. Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό σχέδιο εξόδου από την κρίση, επέμεινε ότι πρέπει να συμπληρωθεί από έναν μηχανισμό δανεισμού για όλες τις χώρες και ένα, επίσης συνολικό, αναπτυξιακό σχέδιο.

«Θα καταψηφίσω το νέο μνημόνιο»

Την πρόθεσή του να καταψηφίσει το νέο μνημόνιο, ανακοίνωσε χθες, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης. «Θα πάρω το βάρος και την ευθύνη και όταν έρθει το νέο μνημόνιο στη Βουλή, εγώ θα το καταψηφίσω», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εδώ και δύο χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα και αυτοί που χειρίστηκαν το θέμα θέλουν τώρα συμμετοχή σε ένα άκριτο «ναι"». Ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι το πλαίσιο των μέτρων είναι έντονα δεσμευτικό και υπογράμμισε πως η πιο έντιμη λύση θα ήταν οι εκλογές αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ειδικών σκοπών της κυβέρνησης Παπαδήμου. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ σε κυβερνητικό σχήμα, είπε πως αυτό προϋποθέτει μία προγραμματική συμφωνία, η οποία θα έχει ως βασικό στοιχείο «το πώς θα αναζητηθούν ισοδύναμα και αντίρροπα». Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στη μείωση των κατώτατων μισθών, δεν εμφανίστηκε αρνητικός στην περικοπή των πολύ υψηλών συντάξεων και εκτίμησε ότι το ασφαλιστικό θα ξανανοίξει με ένταση και οδυνηρές συνέπειες.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
«Μετακομίζουν» απ’ το ΠΑΣΟΚ στη Δημοκρατική Αριστερά

Γ. Αρβανιτίδης: «Βιώσιμη λύση στον υπερπληθυσμό των φυλακών»