Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: 7 προτεραιότητες για τη ψηφιακή οικονομία και κοινωνία

Τι είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Μαρία Σπυράκη ...

Επτά κεντρικές προτεραιότητες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, έθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, με θέμα την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία.

«Η ταχύτητα του ψηφιακού μετασχηματισμού υποχρεώνει την Ευρώπη, αλλά ειδικά την Ελλάδα, σε μια απόλυτη επαναξιολόγηση των κεντρικών προτεραιοτήτων, διότι δεν έχουμε ως χώρα καμία πολυτέλεια να χάσουμε το τρένο της 4ης Βιομηχανικής Ψηφιακής Επανάστασης», είπε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η χώρα μας ξεκινά από πολύ χαμηλή βάση. Ανέφερε ότι άλλες χώρες, με χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, έχουν κάνει την ίδια στιγμή "ψηφιακά άλματα". Υπενθύμισε ότι στον δείκτη της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας η Ελλάδα βρέθηκε στην 27η θέση από την 26η στην οποία ήταν.

"Δυστυχώς εμείς έχουμε μείνει πίσω και αυτό αυξάνει τις ευθύνες που έχουμε ως Νέα Δημοκρατία και ελπίζουμε ως επόμενη κυβέρνηση στο να καταστήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό κεντρική και οριζόντια πλατφόρμα που θα καθορίζει όλες τις επιμέρους πολιτικές μας", είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ενδεικτικά ανέφερε τους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της έξυπνης γεωργίας, της ενέργειας και των μεταφορών.

Σε ότι αφορά τις κεντρικές προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας είπε τα εξής:

1. Οριζόντια υλοποίηση πολιτικών. Ειδικότερα έκανε λόγο για θέσπιση υπουργού Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ που θα έχει τον κεντρικό συντονισμό όλης της ψηφιακής ατζέντας.

2. Δίκτυα υψηλής ταχύτητας, για τα οποία είπε ότι «είμαστε πολύ πίσω», σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και με συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. προγράμματα.

3. Δεδομένα. Έκανε αναφορά στην προστασία προσωπικών δεδομένων, για την οποία απαιτείται συμπληρωματική εθνική νομοθεσία αλλά και στα ανοιχτά δεδομένα για τα οποία όπως είπε έδωσε μεγάλο αγώνα.

4. Δεξιότητες, γνώσεις, τεχνογνωσία. Την τέταρτη προτεραιότητα ο κ. Μητσοτάκης την χαρακτήρισε ίσως τη σημαντικότερα. Είπε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να δούμε πως θα φέρουμε τα ιδρύματα κοντά στην παραγωγική οικονομία. Επίσης είπε ότι πρέπει να δούμε πώς θα εξοικειώσουμε τα παιδιά με τις γλώσσες προγραμματισμού αλλά και να επανεκπαιδεύσουμε σε προγραμματισμό άνεργους που έχουν ήδη κάποια βασική εκπαίδευση στο αντικείμενο.

5. Μεγάλα έργα, υποδομές του δημοσίου. Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (ηλεκτρονικές ταυτότητες, ψηφιακή υπογραφή, ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, ηλεκτρονικό εισιτήριο τουριστικών χώρων κ.ά.)

6. Ευέλικτες διαδικασίες για να γίνουν αυτά τα έργα, όπως το κάνει η ΕΕ. Μεταξύ άλλων μίλησε για αναβάθμιση του «Ερμή», της βασικής πύλης εισόδου για δημόσιες υπηρεσίες, για την οποία είπε ότι είναι σήμερα «απαρχαιωμένη».

7. Σύστημα startup επιχειρήσεων, υποστήριξη του οικοσυστήματος.

Σημειώνεται ότι κεντρική ομιλήτρια της ημερίδας ήταν η Ευρωπαία Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, κα Mariya Gabriel.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Τελευταία ψώνια για το Πάσχα στο Καπάνι – Πού παίζουν οι τιμές (ΦΩΤΠ)
Σχετικά υποτονική από το πρωί η κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης – Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα
Θεσσαλονίκη: Τελευταία ψώνια για το Πάσχα στο Καπάνι – Πού παίζουν οι τιμές (ΦΩΤΠ)
Κικίλιας: Στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας για μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο
Συνέντευξη στο διεθνές πρακτορείο Associated Press παραχώρησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Κικίλιας: Στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας για μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο