Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σκοπιανό: Αρνείται μια ονομασία «erga omnes» ο πρόεδρος της FYROM

Νέα δεδομένα στην επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ - «Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής με την Ελλάδα», λέει ο Ζάεφ - Κόντρα Μαξίμου - Ν.Δ.

Δεν αλλάζει στάση στο Σκοπιανό ζήτημα ο πρόεδρος της FYROM. Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ επιμένει πως δεν δέχεται η λύση για το όνομα να είναι «erga Omnes». "Η θέση του Προέδρου είναι θέμα αρχής και ταυτόχρονα συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων Προέδρων. Δεν δέχεται λύση στο θέμα της ονομασίας για γενική χρήση ή erga omnes", αναφέρεται σε ανακοίνωση της προεδρίας. Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση συμπληρώνει πως ο αρχηγός του κράτους θα δεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, προκειμένου να ενημερωθεί για όλες τις λεπτομέρειες που συζητήθηκαν στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες. Η ανακοίνωση της σκοπιανής προεδρίας ήρθε λίγο μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζάεφ, περί» συμφωνίας επί της αρχής με την Ελλάδα».

Ζ. Ζάεφ: «Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, όχι συμφωνία για το όνομα»

Στο μεταξύ, «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το όνομα», δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στις αρχές, καθώς και στη νομική πλευρά της συμφωνίας. Σε δηλώσεις του, ο κ. Ζάεφ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της χώρας του συνεχίζει τις συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ελλάδας. «Ποτέ δεν ήμασταν πιο κοντά στη λύση», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για συμφωνία επί της αρχής. Ανέφερε εξάλλου ότι οι πολίτες της χώρας του θα έχουν τον τελευταίο λόγο, καθώς η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Είπε επίσης ότι η «μακεδονική» -όπως τη χαρακτήρισε- γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του «έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα». Ανέφερε ότι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα θα συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Απαντήσεις από την κυβέρνηση ζητά η Ν.Δ.

Οι δηλώσεις Ζάεφ προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ, η οποία ζητά απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα από την κυβέρνηση. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνεται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, τονίζοντας πώς «οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται». Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας: «O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε όχι μόνον ότι ήδη “υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία” με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι “η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του “έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος “λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα εξής ερωτήματα:

• Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές μας;

• Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;

• Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;

• Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;

Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται».

Μαξίμου: Προϋπόθεση για λύση το «erga omnes» - Να μη βιάζεται η ΝΔ

«Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση" απάντησε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και κάλεσε τη ΝΔ "να μην βιάζεται".

Αναλυτικά η ανακοίνωση- απάντηση: "Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση. Η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει.

Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας. Επομένως, καλό είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα».

Οι Σκοπιανοί προτιμούν το Gorna από το Ilindenska

Εξάλλου, το 61,5% των πολιτών διαφωνεί με την αλλαγή ονόματος στη Δημοκρατία της Ilindenska Macedonia, ενώ το 38,9% θα δεχτεί το όνομα όταν η χώρα γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του πρακτορείου M-Prospect. Σε τυχόν δημοψήφισμα με ερώτημα «Συμφωνείτε με την αλλαγή του ονόματος στη Δημοκρατία της Ilindenska Macedonia», το 61,5% απάντησε "όχι", το 27,3% "ναι" ενώ το 3,7% με "Δεν θα ψηφίσω". Σύμφωνα με το M-Prospect, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Απριλίου, το "Ilindenska" είναι λιγότερο αποδεκτό για τους πολίτες από το "Gorna", το οποίο γίνεται δεκτό από το 41,5% των πολιτών. Gorna θέλουν οι υποστηρικτές του Ζάεφ, Nova οι Αλβανοί, Vardar οι υποστηρικτές του VMRO-DPMNE. Ωστόσο, για λιγότερο από τους μισούς πολίτες, κανένας από τους προσφερόμενους γεωγραφικούς προσδιορισμούς δεν είναι αποδεκτός, αλλά για τους πολίτες που είναι προετοιμασμένοι για συμβιβασμό, το πιο αποδεκτό είναι το “Άνω”. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα από την MCIC, το “Άνω” είναι αποδεκτό για το 17,1% των πολιτών. Σύμφωνα με τις προτιμήσεις, το δεύτερο είναι τα Σκόπια, το οποίο δεν αποτελεί, όπως, επιλογή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τρίτον είναι η “Nova”, τέταρτη με ποσοστό 8,1% είναι η Βόρεια Μακεδονία, η οποία μετά τις διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή αναφέρεται ως η πιο πιθανή. Τελευταίο με ποσοστό 5,9% είναι η Vardar Μακεδονία, που προτιμούν οι υποστηρικτές του VMRO-DPMNE. Gorna θέλουν οι υποστηρικτές του Ζάεφ ενώ οι Αλβανοί προκρίνουν τη Nova Makedonija.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ