• Η ελληνική κυβέρνηση πρώτη δημοσιοποίησε τη διαπραγμάτευση με τη FYROM για το "ονοματολογικό", λέγοντας ότι είναι και το μοναδικό πρόβλημα, και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι σε δυο τρεις μήνες θα υπάρξει συμφωνία.
• Ακολούθησαν τα συλλαλητήρια, οι δημοσκοπήσεις και οι αντιδράσεις των κομμάτων, με αντιφάσεις βέβαια, και τότε ενσωμάτωσε στον δημόσιο λόγο της και τα θέματα του αλυτρωτισμού και της αλλαγής του συντάγματος, αιφνιδιάζοντας την ηγεσία της FYROM - η αισιοδοξία όμως δεν χάθηκε και από τις δύο πλευρές.
• Στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση, με μικρές διαφοροποιήσεις, εκφράζει την αισιοδοξία της για τη λύση, αλλά δεν δημοσιοποιεί την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ούτε ενημερώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
• Αντιθέτως, η πλευρά της FYROM γίνεται λαλίστατη και δημοσιοποιεί συνεχώς μέχρι και λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει.
• Χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση στη Σόφια των δύο πρωθυπουργών, η πλευρά των Σκοπίων γνωστοποίησε ότι πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν" και πως αυτό έγινε αποδεκτό με τη δέσμευση του "erga omnes".
• Η ελληνική πλευρά επί περίπου μία εβδομάδα δεν το διέψευδε ούτε το επιβεβαίωνε, έλεγε όμως ότι κερδίσαμε το "erga omnes".
• Μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και τη γνωστοποίηση ότι το όνομα αυτό είναι το σύμβολο του σκοπιανού αλυτρωτισμού, η ελληνική κυβέρνηση το απέρριψε εμμέσως.
• Λίγες ημέρες αργότερα και μετά την τελευταία συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, ο Έλληνας δήλωσε: "Οι δύο υπουργοί τελειώσαμε τη δουλειά μας", αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία και τώρα μένει το τηλεφώνημα των δύο πρωθυπουργών, για να κλείσει και τυπικά και να πάμε στις Πρέσπες για τη μεγάλη γιορτή.
• Η πλευρά της FYROM το επιβεβαίωσε και έδωσε λεπτομέρειες με δηλώσεις του Ζάεφ: "Υπάρχει συμφωνία για σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό", την επομένη γνωστοποίησαν ότι είναι το "Βόρεια Μακεδονία".
Είπε ακόμη ότι "κρατάμε τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα και μένει να συμφωνήσουμε στο erga omnes", για το τελευταίο μόνο είχε διαφωνία ο εθνικιστής πρόεδρος της FYROM.
Και τώρα, το πιο μεγάλο παράδοξο:
Η ελληνική πλευρά δεν διαψεύδει τον Ζάεφ για το θέμα της συμφωνίας για τη "μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα", όμως περιμένει η άλλη πλευρά να οριστικοποιήσει το erga omnes στη χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία".
Δηλαδή, έχουμε δεχθεί ότι υπάρχει "μακεδονικό έθνος" και είμαστε έτοιμοι να πανηγυρίσουμε, αν δεχθούν να βάλουν τη λέξη βόρεια μπροστά στη λέξη Μακεδονία.
Αλήθεια, δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό που δίνει αλυτρωτικό χαρακτήρα σε ένα όνομα είναι αυτό που εκφράζει;
Έχει περιεχόμενο μία λέξη χωρίς αυτό που εκφράζει;
Δηλαδή, θα υπάρχουν οι Μακεδόνες της Βόρειας Μακεδονίας και οι Έλληνες της Νότιας.
Ο αλυτρωτισμός στο απόγειό του.
*Ο Γιάννης Μαγκριώτης, είναι συντονιστής της Κίνησης «Προοδευτικοί Πολίτες για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας», πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης