Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Εγώ ο Βασίλης Λεβέντης δεσμεύομαι απέναντι στο λαό της Μακεδονίας…»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» - «Οι Μακεδόνες μου δίνουν δύναμη, είμαι δίπλα τους», τονίζει και λέει «ΟΧΙ» στην παραχώρηση του ονόματος της «Μακεδονίας»

Συνέντευξη στον

ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

«Εγώ ο Βασίλης Λεβέντης δεσμεύομαι απέναντι στο λαό της Μακεδονίας ότι θα συνεχίσω τον αγώνα μου για μια ισχυρή Ελλάδα, δίκαιη κοινωνία απαλλαγμένη από ρουσφέτια, σκάνδαλα και αναξιοκρατία», τονίζει σε συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης, στον «Τύπο Θεσσαλονίκης», ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

«Είναι γνωστό ότι με τη Μακεδονία υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση. Τους αγαπώ και μ’ αγαπούν», λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «αυτή η σχέση κρατάει πολλά χρόνια. Πάντα τους έλεγα την αλήθεια και ποτέ δεν τους κορόιδεψα. Το ίδιο κάνω και σήμερα».

Αναφορικά με το Σκοπιανό, ο κ. Λεβέντης λέει ότι «η θέση της Ένωσης Κεντρώων είναι ξεκάθαρη. Λέμε ΟΧΙ στο όνομα «Μακεδονία» γιατί αυτό θα προκαλέσει εθνική ζημιά και τραγωδία για τη χώρα μας. Τιμώ τη Μακεδονία και είμαι δίπλα της σε αυτό τον δύσκολο αγώνα…», επισημαίνει.

Επιπλέον, τονίζει ότι «τώρα η συμφωνία έχει κλείσει και η Κυβέρνηση δίνει την εικόνα ότι διαπραγματεύεται, δηλαδή ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου έτσι ώστε να έχει το μικρότερο πολιτικό κόστος».

Αναφερόμενος στα συλλαλητήρια, δηλώνει πίστη «στη δυναμική της αντίδρασης της κοινωνίας» και τονίζει ότι «καλέσαμε φίλους και μέλη του κόμματος να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια όχι από κομματικής πλευράς αλλά από το πιστεύω μας ότι η Μακεδονία είναι ελληνική και η ψυχή της Ελλάδος».

Υπογραμμίζει εμφατικά ότι «είμαι δίπλα στους Μακεδόνες, όπως και όλα τα στελέχη μας με στόχο να κάνουμε μεγαλύτερη την Ένωση Κεντρώων, με περισσότερους βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Οι Μακεδόνες μου δίνουν δύναμη», λέει, «την οποία χρειάζομαι για να μπορώ να αντιμετωπίσω τους πολιτικούς μου αντιπάλους εντός και εκτός Βουλής».

Τέλος, αναφερόμενος στους βουλευτές που αποσκίρτησαν από την Ένωση Κεντρώων, δηλώνει ότι «την απάντηση για όλους θα δώσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός στις εκλογές» και εκτιμά ότι «η απάντηση αυτή θα είναι πολύ σκληρή».

Κύριε Πρόεδρε, στην πρώτη γραμμή των δηλώσεών σας το τελευταίο μεγάλο διάστημα είναι το Σκοπιανό. Έχετε πει μεταξύ, άλλων ότι «η παράδοση της λέξης "Μακεδονία" δεν είναι λύση, είναι η αρχή μιας νέας εθνικής τραγωδίας», «δίνουμε το όνομα της Μακεδονίας και παίρνουμε κούφιες υποσχέσεις», το χαρακτηρίσατε «εθνικό έγκλημα», και δηλώσατε κατ' επανάληψη ότι «η Ένωση Κεντρώων θα δώσει μάχη για να αποτρέψει αυτή τη συμφωνία». Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, πιστεύετε πραγματικά ότι όλα τα προηγούμενα μπορούν να αποφευχθούν; Μπορεί πραγματικά ο όρος "Μακεδονία" να μην περιλαμβάνεται στη νέα ονομασία των Σκοπίων;

ΑΠ. Ναι θα μπορούσε να μην περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στην σύνθετη ονομασία, εάν η διαπραγμάτευση είχε ξεκινήσει από το μηδέν. Πληρώνουμε όμως τα λάθη του παρελθόντος και την απόφαση της τότε ελληνικής Κυβέρνησης και εννοώ το 2008 στο Βουκουρέστι. Και αυτή η απόφαση εμπεριείχε τον όρο «Μακεδονία» και τώρα οι Σκοπιανοί διαπραγματεύονται τα πάντα εκτός από το όνομα γιατί το θεωρούν κεκτημένο δικαίωμα. Η θέση της Ένωσης Κεντρώων είναι ξεκάθαρη. Λέμε ΟΧΙ στο όνομα «Μακεδονία» γιατί αυτό θα προκαλέσει εθνική ζημιά και τραγωδία για τη χώρα μας. Ακόμη και αν οι Σκοπιανοί αλλάξουν το Σύνταγμά τους θα έρθει μια άλλη Κυβέρνηση μέσα σε λίγο καιρό, αδιάλλακτη και εθνικιστική, η οποία θα αλλάξει τους όρους της συμφωνίας. Συνεπώς θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό και το εθνικό έγκλημα δεν θα μπορεί να διορθωθεί. Θεωρούμε ότι εάν τους δίναμε οικονομικά κίνητρα, επενδύσεις, τεχνογνωσία, επιχειρηματικότητα, θα τους αναγκάζαμε να αλλάξουν αυτοί θέση και όνομα. Τώρα η συμφωνία έχει κλείσει και η Κυβέρνηση δίνει την εικόνα ότι διαπραγματεύεται, δηλαδή ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου έτσι ώστε να έχει το μικρότερο πολιτικό κόστος.

Μόλις προχθές (Τετάρτη), είχαμε σε 24 πόλεις της χώρας, δυναμικά συλλαλητήρια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και για τη μη παραχώρηση του ονόματος στα Σκόπια; Πιστεύετε ότι η δυναμική αυτών των συλλαλητηρίων μπορεί να επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις, έστω και στο ...παρά πέντε;

ΑΠ: Πιστεύω στην δυναμική της αντίδρασης της κοινωνίας. Αυτό απέδειξε ο λαός σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα πριν από λίγους μήνες που βγήκε αυθόρμητα στους δρόμους για να βροντοφωνάξει την αντίθεσή του στο να παραδώσουμε το όνομα της Μακεδονίας. Εμείς από την πρώτη στιγμή καλέσαμε φίλους και μέλη του κόμματος να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια όχι από κομματικής πλευράς αλλά από το πιστεύω μας ότι η Μακεδονία είναι ελληνική και η ψυχή της Ελλάδος.

Το περασμένο Σάββατο, χιλιάδες Σκοπιανοί βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ με σημαίες και πλακάτ στα χέρια και διαδήλωσαν κατά της αλλαγής της ονομασίας, με μηνύματα όπως «Το όνομά μας είναι Μακεδονία, "όχι" στην αλλαγή» και «Η Μακεδονία θα νικήσει». Πως σχολιάζετε αυτές τις κινήσεις στην ...αντίπερα όχθη;

ΑΠ: Για τους Σκοπιανούς αυτές οι αντιδράσεις κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Για πολλά χρόνια τώρα έχουν γαλουχηθεί με αυτή την κουλτούρα. Δυο γενιές Σκοπιανών θεωρούν ότι είναι απόγονοι των Μακεδόνων. Ποια είναι η αλήθεια; Την είπε ο ιστορικός τους ηγέτης Κίρο Γκλιγκόροφ το 1992. Τι είπε; Ότι είναι Σλάβοι, ήρθαν στην περιοχή χρονικά πολύ μετά τον Μέγα Αλέξανδρο και ως εκ τούτου δεν έχουν καμία σχέση με τους Μακεδόνες. Αυτή η θέση τα λέει όλα και απαντάει στους διαδηλωτές των Σκοπίων.

Έχετε πει πολλές φορές ότι ουσιαστικά η Θεσσαλονίκη σας έβαλε στη Βουλή. Ποια είναι τα μηνύματα που παίρνετε -"παραμονές" εκλογών- τόσο πανελλαδικά, όσο και από το ιδιαίτερο στήριγμά σας, τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία γενικότερα;

ΑΠ: Είναι γνωστό ότι με την Μακεδονία υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση. Τους αγαπώ και μ’ αγαπούν. Αυτή η σχέση κρατάει πολλά χρόνια. Πάντα τους έλεγα την αλήθεια και ποτέ δεν τους κορόιδεψα. Το ίδιο κάνω και σήμερα. Τιμώ την Μακεδονία και είμαι δίπλα της σε αυτό τον δύσκολο αγώνα για να ακυρώσουμε στην ουσία την εγκληματική απόφαση που δίνει το όνομα της Μακεδονίας μας στα Σκόπια. Αυτή η σχέση όσο περνούν τα χρόνια γίνεται πιο δυνατή και ουσιώδης. Είμαι δίπλα στους Μακεδόνες, όπως και όλα τα στελέχη μας με στόχο να κάνουμε μεγαλύτερη την Ένωση Κεντρώων, με περισσότερους βουλευτές στο Κοινοβούλιο, έτσι ώστε να έχουμε τη δύναμη να πιέσουμε την εκάστοτε Κυβέρνηση για να λαμβάνει αποφάσεις υπέρ του ελληνικού λαού.

Τί παραπάνω θα έχουν να περιμένουν στην πορεία οι Θεσσαλονικείς από τον Βασίλη Λεβέντη, έτσι ώστε να συνεχίζουν να τον στηρίζουν, δίνοντάς του μάλιστα μεγαλύτερα ποσοστά -όπως προσδοκάτε-στις προσεχείς εκλογές;

ΑΠ: Οι Μακεδόνες μου δίνουν δύναμη την οποία χρειάζομαι για να μπορώ να αντιμετωπίσω τους πολιτικούς μου αντιπάλους εντός και εκτός Βουλής. Ποτέ δεν τους πρόδωσα και ποτέ δεν τους είπα ψέματα. Τους ζητώ στις εκλογές που έρχονται να γυρίσουν την πλάτη τους στον δικομματισμό, στα πολλά «θα» και στα ψευτοδιλλήματα και να ενισχύσουν την Ένωση Κεντρώων. Εγώ ο Βασίλης Λεβέντης δεσμεύομαι απέναντι στο λαό της Μακεδονίας ότι θα συνεχίσω τον αγώνα μου για μια ισχυρή Ελλάδα, δίκαιη κοινωνία απαλλαγμένη από ρουσφέτια, σκάνδαλα και αναξιοκρατία. Θα δώσουμε τη μάχη μαζί έτσι ώστε τα παιδιά μας να έχουν δουλειά στη χώρα μας, να μην ξενιτεύονται για ένα κομμάτι ψωμί σε άλλες χώρες. Αυτή την μάχη είμαστε υποχρεωμένοι να την κερδίσουμε.

Τελευταία, πέφτουν ...βροχή τα ονόματα υποψηφίων Δημάρχων για τη Θεσσαλονίκη (Χάρης Αηδονόπουλος, Σπύρος Βούγιας, Βασίλης Μωυσίδης, Εφραίμ Κυριζίδης...). Η Ένωση Κεντρώων ποιον σκέφτεται να στηρίξει για τον κεντρικό δήμο;

ΑΠ: Το ενδιαφέρον μεγάλο, οι προσδοκίες πολλές. Έχουμε ενάμιση χρόνο μπροστά μας και όταν έρθει η ώρα θα πάρουμε θέση με βάση τα προγράμματα και τα πρόσωπα.

Ενώ στην αρχή φαίνονταν ότι πράγματι "στηρίζετε" τον Αλέξη Τσίπρα σε ορισμένα λεγόμενά του ή κινήσεις του, τί ήταν τελικά αυτό που κλόνισε την εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό του;

ΑΠ: Η αλήθεια είναι ότι στήριξα την πρόταση της Κυβέρνησης για απλή αναλογική την οποία και ψήφισα στην Ολομέλεια. Αυτή η θέση είναι ο πυλώνας της ιδρυτικής διακήρυξής μας και σε αυτή επιμένω και πιστεύω για 40 χρόνια και πλέον. Αυτό και μόνο. Το Σεπτέμβριο του 2015 έστειλα στον Πρωθυπουργό τα εννέα σημεία του κόμματός μας. Ακόμα περιμένω απάντηση. Ποια άλλη στήριξη εσείς βλέπετε; Καμία. Έχω προτείνει για πάρα πολλά θέματα στην Κυβέρνηση συγκεκριμένες θέσεις. Ουδέποτε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε κάποια από αυτές αποδεκτή. Χρειάζεται κάτι άλλο για να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει καμία σύγκριση;

Έχετε πει πρόσφατα, εδώ στη Θεσσαλονίκη, ότι νοιώθετε βαθύτατα προδομένος ως πολιτικός και ως άνθρωπος, από βουλευτές σας που αποσκίρτησαν από την Ένωση Κεντρώων. Αλήθεια, πόσο κουράγιο, πόση ψυχική δύναμη πρέπει να έχει ένας πολιτικός, για να τα ξεπεράσει όλα αυτά και να πάει παρακάτω;

ΑΠ: Όσοι έφυγαν τους εύχομαι καλό ταξίδι στα νέα τους πολιτικά λιμάνια. Η Ένωση Κεντρώων δεν έχασε κάτι, αντίθετα, έφυγαν τρεις και θα έρθουν χίλιοι τρείς. Όταν έχεις εκλεγεί με λίστα και δεν κουβαλάς στην πλάτη σου το φορτίο των σταυρών της εκλογικής αναμέτρησης, είσαι ουσιαστικά διορισμένος σε αυτή τη θέση, τότε η έδρα πρέπει να επιστρέφεται στο κόμμα που ανήκει. Φυσικά και όσοι παίρνουν στα κόμματά τους αυτούς τους ανεξάρτητους βουλευτές δεν είναι πολιτικά έντιμοι, είναι ουσιαστικά κλεπταποδόχοι. Την απάντηση για όλους θα δώσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός στις εκλογές και εκτιμώ ότι η απάντηση αυτή θα είναι πολύ σκληρή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί πρέπει να διαβάζουμε τις ετικέτες στα τρόφιμα - Ποιες πληροφορίες μας δίνουν
Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε μια διατροφική ετικέτα είναι τα συστατικά του τροφίμου - Πώς διαβάζουμε...
Γιατί πρέπει να διαβάζουμε τις ετικέτες στα τρόφιμα - Ποιες πληροφορίες μας δίνουν
Αντιγριπικό εμβόλιο: Χωρίς συνταγή για ορισμένους πολίτες
«Εξετάζουμε να μπορέσει σε κάποιες κατηγορίες να μην χρειάζεται συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο - Νεότερα από Δευτέρα – Τρίτη για αυτό»,...
Αντιγριπικό εμβόλιο: Χωρίς συνταγή για ορισμένους πολίτες
Nord Stream: Σε δικές της έρευνες προχωρά η Ρωσία για τις διαρροές στους αγωγούς
Η άρνηση της Δανίας να επιτρέψει στη Ρωσία να μετάσχει στην έρευνα υπονομεύει την αξιοπιστία οποιωνδήποτε μελλοντικών πορισμάτων, ανακοίνωσε η ρωσική...
Nord Stream: Σε δικές της έρευνες προχωρά η Ρωσία για τις διαρροές στους αγωγούς