Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Να μην γίνει ένα ακόμη καφέ στον Κέδρινο Λόφο»

Ο Κωνσταντής Σεβρής, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Κωνσταντή Σεβρή*

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, εγκρίθηκε η έναρξη διαδικασιών παραχώρησης του αναψυκτηρίου στον Κέδρινο Λόφο. Τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος χώρος είχε ερημώσει και παρακμάσει περιμένοντας τις «μπουλντόζες» και την πολεοδομική «τακτοποίηση», για να μπορέσει ξανά να διατεθεί προς χρήση.

Η πανοραμική θέα της πόλης, οι αναμνήσεις μια γενιάς, η εγγύτητά του στο καταπράσινο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου και η απόστασή του από το τσιμεντένιο αστικό ιστό εξηγούν τη σημασία του για τους Θεσσαλονικείς. Είναι κοινωνικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης. Προσδεμένο στη νεότερη ιστορία και φυσιογνωμία της πόλης.

Τα γνωρίσματα αυτά από μόνα τους, σύντομα θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον αρκετών για να επενδύσουν και να αξιοποιήσουν τα τετραγωνικά του δημοτικού αναψυκτηρίου.

Μήπως όμως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε «χρήση» στα συγκεκριμένα τετραγωνικά, ανανεώνοντας τη φυσιογνωμία τους; Μήπως η παρακμή του για πέντε και πλέον έτη, είναι διδακτική ότι ο κύκλος του ως «καφέ» έκλεισε και πλέον αναζητά νέα θέση στη «ραχοκοκαλιά» της πόλης;

Η χιλιομετρική του απόσταση από το σύνολο των σχολείων της πόλης, η γεωγραφική του εγγύτητα στα δύο κεντρικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, δεικνύει πως θα αποτελούσε μια ιδανική τοποθεσία για να στεγαστεί ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Που μαζί με έναν χώρο γνωριμίας με οικόσιτα ζώα (Ζωολογικός Κήπος) και τους «περιπάτους» στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, θα διαμόρφωνε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο περιβαλλοντικής παιδείας για τους νέους Θεσσαλονικείς. Ταυτόχρονα, θα αποτελούσε ολοκληρωμένο προορισμό περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για τις εκπαιδευτικές κοινότητες της Βορείου Ελλάδας, που θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους των «πράσινων» τμημάτων των Α.Ε.Ι. της Θεσσαλονίκης.

Προφανώς η περιβαλλοντική παιδεία ενισχύεται όταν έχει την έδρα της σε «πράσινο» πλαίσιο δίπλα σε χελώνες και πεύκα. Σε οπτική αντιπαράθεση με την «τσιμεντούπολη». Σε οσφρητική αντίθεση με την οσμή του καυσαερίου και ακουστική αντίθεση με τις κόρνες των χιλιάδων αυτοκινήτων.

Σε μια τέτοια προοπτική προφανώς «χωράει» και η «αναψυχή»! Καθώς ο περιβάλλων χώρος με «βλέμμα» προς τη Θεσσαλονίκη, θα μπορούσε να στεγάσει ένα ηπίων χαρακτηριστικών καφέ, συμβατών με την αισθητική του περιβάλλοντος, για όσες κι όσους θα επιθυμούσαν να το επισκεφτούν. Άλλοι για πρώτη φορά, άλλοι για να επαναλάβουν μια συνήθεια που είχαν στα νιάτα τους. Χωρίς οι Θεσσαλονικείς να στερηθούν το «ηλιοβασίλεμα» και τα δημοτικά ταμεία κάποια έσοδα.

Η πρόταση αυτή για να «περπατήσει» θα πρέπει να «μαλώσει» με τη σημερινή διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης που πορεύεται άκριτα, για να αυξήσει τους «τζίρους» των δημοτικών ταμείων, εγκαταλείποντας όλες τις πολιτικές που θα αύξαναν την «αξία» της πόλης.

Η πρόταση αυτή έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί εάν πάψει ο Γιάννης Μπουτάρης να κατευθύνει τους πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στις προεκλογικές του, ασύλληπτα δαπανηρές και έντοκες αναπλάσεις βιτρίνας.

Η πρόταση αυτή είναι βέβαιο πως θα αγκαλιαστεί από τους Θεσσαλονικείς που αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο τη σημασία στην πόλη τους να ανακάμψει το πράσινο και η ευρύτερη περιβαλλοντική συνείδηση. Το ίδιο ένστικτο άλλωστε δεν «πρασινίζει» τα παλιά στρατόπεδα ή τα «εγκαταλειμμένα» οικόπεδα εντός της πόλης;

Είναι βέβαιο πως μια τέτοια απόφαση θα αφήσει πολύ περισσότερα στην πόλη από μια νέα βραχύβια μίσθωση, μερικές οικοδομικές εργασίες και ένα ακόμη καφέ.

*Ο Κωνσταντής Σεβρής είναι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη Παραίτηση στην Ελλάδα: Ένας στους τρεις προτιμά να μείνει χωρίς δουλειά
Αλλάζουν οι καιροί και οι εργαζόμενοι προτιμούν να μείνουν χωρίς δουλειά από το να δουν την προσωπική τους ζωή να μπαίνει στο περιθώριο
Μεγάλη Παραίτηση στην Ελλάδα: Ένας στους τρεις προτιμά να μείνει χωρίς δουλειά