Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Βουλή: Συγκρότηση ειδικής επιτροπής για ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Κατατέθηκε τοπολογία του ΥΠ.ΕΣ.- Μετά από πέντε μήνες οι προτάσεις

Τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, στο νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι»). Έργο της Επιτροπής είναι η καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με τον αριθμό των Ελλήνων εκλογέων που κατοικούν στο εξωτερικό, τις θεσμικές, οικονομικές, τεχνικές και πολιτικές παραμέτρους που σχετίζονται με το ζήτημα της ψήφου και τις ενδεχόμενες διαφορετικές δικαιοπολιτικές λύσεις που προκρίνονται για κάθε κατηγορία εκλογέων.

Μετά από πέντε μήνες οι προτάσεις

Μετά από διάστημα πέντε μηνών, η Επιτροπή θα πρέπει να εισηγηθεί προς τον υπουργό Εσωτερικών μία ή περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις ώστε να το θέμα να ρυθμιστεί νομοθετικά, όπως προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 51, παρ. 4). Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει επεξεργασμένες προτάσεις προς περαιτέρω διακομματική διαβούλευση για το θέμα.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ θα συμμετέχουν επίσης ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ένας εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Εσωτερικών και έξι ειδικοί επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες σε συναφή με το έργο της Επιτροπής θέματα.

Π. Σκουρλέτης: «Να προχωρήσει η κατάτμηση Β' Αθήνας και Περιφέρειας Αττικής»

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία η υπόθεση της κατάτμησης της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής να συσχετίζεται με άλλα ζητήματα», διεμήνυσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου «Κλεισθένης», που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναφερόμενος στη σχετική τροπολογία που κατέθεσε χθες. «Έχουμε ένα υπερώριμο αίτημα το οποίο στα λόγια το υποστηρίζουν όλοι και πρέπει να προχωρήσει. Είναι ένα αυτοτελές ζήτημα κι αποτελεί θετικό βήμα» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης. «Να μην επιχειρήσετε, στη βάση οποιουδήποτε προσχήματος, να υπεκφύγετε και να μην κάνουμε κάτι το οποίο τυγχάνει μεγάλης αποδοχής από τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα από τους ψηφοφόρους της Β' Αθήνας» είπε ο υπουργός, απευθυνόμενος ιδίως προς τη ΝΔ και τον εισηγητή του κόμματος, Μάκη Βορίδη.

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στην κυβερνητική πρωτοβουλία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, κι αφού διερωτήθηκε γιατί δεν την «έφεραν» οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εξήγησε πως η σημερινή κυβέρνηση εισηγείται να έρθει μια συγκεκριμένη πρόταση εντός των επόμενων μηνών, καθώς υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να υπερπηδηθούν και επίσης να εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. «Ψηφίστε το ένα, ψηφίστε και το άλλο. Μην προσπαθήσετε να συσχετίσετε δύο τα θέματα (της κατάτμησης των Περιφερειών) και πείτε ότι θέλουμε μια άλλη πρόταση για την ψήφο των ομογενών να ψηφιστεί "εδώ και τώρα", για να κάνετε το χατίρι σε κάποια από τα στελέχη σας, τα οποία βγαίνουν και λένε ότι δεν θέλουν την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας. Τί να κάνουμε, αυτή η υπόθεση του μεγέθους της Β΄ Αθήνας δίνει ευκαιρίες για αμαρτωλές σκέψεις και πρακτικές» είπε προς τη ΝΔ ο κ. Σκουρλέτης.

Τι προβλέπει η τροπολογία για την κατάτμηση μεγάλων Περιφερειών

Ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι» κατατέθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών Β’ Αθήνας και Περιφέρειας Αττικής (πρώην υπόλοιπο Αττικής).

Η Β΄ Αθήνας διαιρείται σε τρεις τομείς:

1. Στη Β1 Εκλογική Περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών, όπου περιλαμβάνονται οι δήμοι Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου.

2. Στη Β2 Εκλογική Περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αθηνών, όπου περιλαμβάνονται οι δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.

3. Στη Β3 Εκλογική Περιφέρεια Νότιου Τομέα Αθηνών, όπου περιλαμβάνονται οι δήμοι Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Π. Φαλήρου.

Η Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής διαιρείται σε δύο τομείς:

1. Στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, που αποτελείται από τους δήμους Αχαρνών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου, Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδας και Ωρωπού.

2. Στη Β’ Εκλογική Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, που αποτελείται από τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής.

Επειδή η κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών στερεί από τα κόμματα, ιδίως από τα μικρότερα, τη δυνατότητα να προβλέψουν σε ποιες εκλογικές περιφέρειες αναμένεται να καταλάβουν έδρα και έτσι να μείνει εκτός Βουλής ο αρχηγός του κόμματος, στην ίδια τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα στον αρχηγό κάθε κόμματος να μετέχει σε τρεις (αντί για δύο) εκλογικές περιφέρειες.

Σημειώνεται, ότι εάν η τροπολογία ψηφιστεί τουλάχιστον από τα δύο τρίτα της Βουλής (200 βουλευτές και άνω), τότε θα ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές, ενώ εάν ψηφιστεί από λιγότερους τότε η ισχύς του μετατίθεται για τις μεθεπόμενες εκλογές.

Στ. Θεοδωράκης: «Ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού τώρα»

Στο μεταξύ, την πρόταση του Ποταμιού για ψήφο στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό επανέλαβε με ανάρτησή του στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει»

«Τι άλλο να πει κανείς για την κυβέρνηση που παρέπεμψε σε... επιτροπή την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό. Το Ποτάμι θα επιμείνει στην πρότασή του για ΨΗΦΟ ΤΩΡΑ των αδελφών μας, των παιδιών μας, των φίλων μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Τη Δευτέρα συνεχίζεται η συζήτηση για τον «Κλεισθένη»

Με τους εισηγητές των κομμάτων άρχισε χθες, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το πρόγραμμα «Κλεισθένης» που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικές Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία, η συζήτηση του νομοσχεδίου να συνεχιστεί τη Δευτέρα στις 9.30 το πρωί με ακρόαση φορέων και στις 6 το απόγευμα τις ίδιας μέρας επί της αρχής και των άρθρων του, ενώ την επόμενη μέρα στις 2 το μεσημέρι θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί η δεύτερη ανάγνωσή του. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια, την ερχόμενη Παρασκευή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κρίνεται η μοίρα για πολλά καταστήματα – Μέχρι 70% οι εκπτώσεις
Τι λένε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων για την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων λιανεμπορίου
Θεσσαλονίκη: Κρίνεται η μοίρα για πολλά καταστήματα – Μέχρι 70% οι εκπτώσεις