Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι 32 δικηγόροι της ειρήνης από τη Θεσσαλονίκη

Ο Μανόλης Λαμτζίδης, πρ. Πρόεδρος του ΔΣΘ, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Μανόλη Λαμτζίδη*

Στις αρχές Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη, δημιουργήσαμε μια   ομάδα με τίτλο «ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ,ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ» αποτελούμενη στην αρχή από 28, σήμερα από 32, που όμως αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.  Φαίνεται «χτυπήσαμε υπόγεια φλέβα»!

Σκοπός της ομάδας  είναι η διάδοση και εμπέδωση των αρχών του «κράτους δικαίου» σε όλο το Βαλκανικό χώρο (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, χώρες της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβία, Κύπρος, Αλβανία και Τουρκία), η διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στο αγαθό της δικαιοσύνης χωρίς διακρίσεις, του δικαιώματος όλων των πολιτών σε «δίκαιη δίκη» ως  μια θεμελιωδώς σημαντική εγγύηση για κάθε δημοκρατική κοινωνία, η  ειρηνική διευθέτηση των διαφορών των κρατών-μελών μέσα από κλίμα συνεννόησης, η στερέωση και διεύρυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα και  η εγγύηση απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών) για όλους τους πολίτες των Βαλκανικών κρατών χωρίς διακρίσεις.

Μέσο για την επίτευξη των στόχων είναι η ειλικρινής αμοιβαία και τακτική συνεργασία των δικηγόρων και γενικότερα όλων των νομικών των Βαλκανικών κρατών καθώς και η ανταλλαγή απόψεων με τη διοργάνωση συναντήσεων και επισκέψεων στις έδρες των Δικηγορικών Συλλόγων για το επίπεδο ανάπτυξης των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης και τη συγκριτική τους εξέταση . Δεν δρούμε ανταγωνιστικά προς τους επίσημους Δικηγορικούς Συλλόγους, αλλά δρούμε παράλληλα και ομόρροπα προς αυτούς.

Το δίκαιο είναι ενοποιητικός παράγοντας των κοινωνιών και είναι έννοια σύμφυτη με την ειρήνη και τη δημοκρατία. Και στα  Βαλκάνια έχουμε ανάγκη ΚΑΙ την ειρήνη ΚΑΙ  τη δημοκρατία, τα οποία δεν  μπορεί να υπάρξουν χωρίς δικαιοσύνη.

Πολλοί αναρωτήθηκαν: Γιατί τώρα, γιατί στη Θεσσαλονίκη, γιατί οι δικηγόροι και γενικότερα νομικοί;

Γιατί, τελευταία ακούγονται συχνά στους δρόμους και στις πλατείες της  πόλης μας τα συνθήματα «Στα όπλα, στα όπλα να πάρουμε τα Σκόπια», «Σκοπιανέ, σκοπιανέ δε θα γίνεις Έλληνας ποτέ» και «Αλήτες, προδότες πολιτικοί» αφενός προτρέποντας  την κοινή γνώμη να υιοθετήσει απόλυτα εχθρική στάση  απέναντι στους Βαλκάνιους βόρειους γείτονες θέτοντας το αγαθό της ειρήνης σε κίνδυνο και αφετέρου να  εγκαταλείψει τη δημοκρατία και να καλέσει τους «στρατιωτικούς» να σώσουν τη χώρα- γιατί η ειρηνική διαπραγμάτευση σημαίνει «προδοσία».

Γιατί, εδώ, στη Θεσσαλονίκη, ο πρώτος πολίτης δέχθηκε δολοφονική επίθεση μόνο και μόνο επειδή οι δημόσιες τοποθετήσεις του δεν άρεσαν σε ορισμένους, εδώ εβραϊκά μνημεία γίνονται αντικείμενο βανδαλισμών από «γνωστούς-αγνώστους» και πετάχθηκαν άτομα στο Θερμαϊκό μόνο και μόνο για το διαφορετικό τους σεξουαλικό προσανατολισμό.

Στην ομάδα μπορούν να ενταχθούν ασκούμενοι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές. Μέλη της Ομάδας μπορεί να γίνουν δικηγόροι και γενικότερα νομικοί όλων των άλλων Βαλκανικών κρατών δίνοντας έτσι πραγματικό περιεχόμενο στην έννοια της διαβαλκανικής συνεργασίας.

Από τις πρώτες μας κινήσεις θα είναι να συναντηθούμε τη Διοίκηση του ΔΣΘ και  το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης,  να γνωστοποιήσουμε την ύπαρξή μας στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, σε όλους τους πιο πάνω δικηγορικούς συλλόγους και ενώσεις , αλλά και στις διεθνείς δικηγορικές ενώσεις και συλλόγους.

Να αποστείλουμε επιστολή στον αδελφό ΔΣ της Αδριανούπολης με σκοπό να συμβάλει στην περίπτωση της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών κατά παράβαση των αρχών του κράτους δικαίου και της «δίκαιης δίκης»   στην ταχεία προσαγωγή τους σε «δίκαιη δίκη» και στην απελευθέρωσή τους. Η ενέργεια αυτή μπορεί να συνδυαστεί και με επιτόπια επίσκεψη στην Αδριανούπολη και συνάντηση με την ηγεσία του ΔΣ και άλλους παράγοντες της δικαιοσύνης.

Θα ακολουθήσουν επισκέψεις και συναντήσεις με άλλους Συλλόγους  ,όπως του Μπλαγκόεβγκραντ, του Βελιγραδίου και άλλους με σκοπό να ανταλλάξουμε εμπειρίες σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με αιχμή σε θέματα διακρατικής συνεργασίας και οργάνωσης απονομής πχ της ποινικής δικαιοσύνης.

Καλούμαστε να βαδίσουμε για το καλό όλων μας τους δρόμους της ειρήνης, της δημοκρατίας και της συνεργασίας.  

*Ο Μανόλης Λαμτζίδης, είναι πρ. Πρόεδρος του ΔΣΘ, Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ