Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ
Ο κύβος ερρίφθη για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών! Μάλλον για τις ημερομηνίες, μιας και εξακολουθούν και «παίζουν» δύο τέτοιες. Λοιπόν, κάλπες-όπως όλα δείχνουν- θα στηθούν είτε στις 29 Απριλίου, είτε στις 6 Μαΐου του τρέχοντος έτους. Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σ’ έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρώσει τις νομοθετικές εκκρεμότητες, κάτι που χρονικά τοποθετείται στις αρχές Απριλίου, ώστε να προκηρυχθούν οι εκλογές και να κλείσει η Βουλή. Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις μάλλον θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, στις συναντήσεις που προγραμματίζει να έχει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον Ευάγγελο Βενιζέλο -ως πρόεδρο πια του ΠΑΣΟΚ- και τον Αντώνη Σαμαρά. Άρα «κλειδώνουν» οσονούπω.
Τα πιθανά σενάρια των εκλογών
Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΝΔ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, για τις 29 Απριλίου «κλείδωσε» η ημερομηνία εκλογών και ένεκα τούτου κάλεσε σε σύσκεψη όλους τους βουλευτές της ΝΔ στην Αττική και την Πελοπόννησο και τους ανακοίνωσε την συγκεκριμένη ημερομηνία. «Να ετοιμαστείτε! Έχουμε εκλογές στις 29 Απριλίου», φέρεται να τους είπε χαρακτηριστικά. Στις 6 Μαΐου, παρά στις 29 Απριλίου, φαίνεται κατ’ άλλους ότι «κλείνει» το θέμα διεξαγωγής των εκλογών. Μάλιστα πληροφορίες λένε ότι το θέμα έχει συζητηθεί και μεταξύ των κ.κ. Παπαδήμου, Σαμαρά και Βενιζέλου οι οποίοι πιστεύουν ότι η 6η Μαΐου είναι η πιθανότερη ημερομηνία να στηθούν οι κάλπες, εκτός αν συμβούν έκτακτα γεγονότα που θα επηρεάσουν τον χρόνο των εκλογών. Πάντως, μάλλον την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, θα ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση και αμέσως μετά θα προκηρυχθούν οι εκλογές. Η κυβέρνηση, φέρεται να εξετάζει την τοποθέτηση προσώπων κοινής αποδοχής στα κρίσιμα υπουργεία για τη διεξαγωγή των εκλογών, πρωτίστως για το υπουργείο Επικρατείας, πολύ περισσότερο καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να πολιτευτεί. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών, οι οποίες θα είναι - για ευνόητους λόγους - οι περισσότερο «τηλεοπτικές» εκλογές της μεταπολίτευσης. Το θέμα των υπηρεσιακών υπουργών έθεσε σύμφωνα με τις πληροφορίες στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς θέτει θέμα, πέραν της αλλαγής του κυβερνητικού εκπροσώπου, και για τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, ο κ. Παπαδήμος πάντως φέρεται να μην συζητά αλλαγή του κ. Τάσου Γιαννίτση.
Εκλογές με συνοπτικές διαδικασίες
Είναι γεγονός πάντως, ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έρχονται εκλογές με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς μεγάλες συγκεντρώσεις από τον κίνδυνο επεισοδίων, με το βάρος της ενημέρωσης κυρίως στο διαδίκτυο λόγω των σοβαρότατων οικονομικών προβλημάτων όλων των κομμάτων αλλά κυρίως των δύο κομμάτων εξουσίας. Νέα κόμματα δημιουργούνται, νέα πρόσωπα αναζητούνται για τη νέα πολιτική εποχή που έρχεται. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σε εσωκομματικό επίπεδο μετά τις συνεδριάσεις των κορυφαίων οργάνων όλων των κομμάτων.
Η ΝΔ ξεκίνησε ήδη την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ενώ το ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την σημερινή εκλογή του Ευ. Βενιζέλου στην ηγεσία του κόμματος και την παραίτησή του από το υπουργείο Οικονομικών (το οποίο αναλαμβάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος), ξεκινά δυναμικά να κλείσει το «κενό» του χαμένου χρόνου.
Τα νέα κόμματα
Στο μεταξύ, τρία νέα κόμματα, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Π. Καμμένου, η «Κοινωνική Συμφωνία» της Λούκας Κατσέλη και του Χάρη Καστανίδη και η «Δημιουργία Ξανά» του Θ. Τζήμερου, ανακοίνωσαν επίσημα τη συμμετοχή τους στις εκλογές, ενώ δεν αποκλείεται η ανακοίνωση και νέων… Πάντως όσο νέα κόμματα προτίθενται να συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές, θα το ανακοινώσουν άμεσα, διότι σχεδόν περνάμε το κατώφλι της επίσημης προεκλογικής περιόδου. Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα που φέρονται ήδη ότι θα συμμετάσχουν στις εκλογές, είναι: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΔΗΣΥ, Οικολόγοι Πράσινοι, Δράση, Χρυσή Αυγή, ΑΝΤΑΡΣΙΑ, Ελεύθεροι Πολίτες, Ανεξάρτητοι Έλληνες, «Κοινωνική Συμφωνία» Δημιουργία Ξανά και έπεται συνέχεια...