Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Καλοκαιρινές μέρες στη Θεσσαλονίκη»

Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Κωνσταντίνου Ζέρβα

Κάθε καλοκαίρι που έρχεται στην πόλη μας συνειδητοποιούμε δύο πράγματα:

Η ζέστη γίνεται πιο ανυπόφορη, και η πόλη δεν «αδειάζει» από κόσμο όπως παλαιότερα.

Το πρώτο έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή, με τη διαμόρφωση ενός υποτροπικού κλίματος για την περιοχή μας. Όταν στη Μόσχα οι θερμοκρασίες πλησιάζουν τους 40 βαθμούς, όταν στη βόρεια Ευρώπη τα πολυάστερα ξενοδοχεία διαπιστώνουν την αναγκαιότητα των κλιματιστικών εγκαταστάσεων πώς θα είναι οι συνθήκες στα νότια της Ευρώπης σήμερα και στο μέλλον;

Μπορεί φέτος να μην είχαμε τους καύσωνες άλλων χρόνων, οι βροχές να δρόσισαν και τα σύννεφα να έκρυψαν για κάποιες ώρες τον καυτό θερινό ήλιο, αλλά η ανεκτικότητα μας απέναντι σε υψηλές θερμοκρασίες και κυρίως την υγρασία που είναι το χαρακτηριστικό της πόλης μας, γίνεται κάθε χρόνο και μικρότερη.

Σπίτι, γραφείο, καταστήματα, όχημα δε νοούνται πλέον χωρίς κλιματισμό. Κανείς δεν κυκλοφορεί με ευκολία τις μεσημεριανές ώρες. Ούτε κοιμάται χωρίς κλιματισμό ή ανεμιστήρα. Πόσο ενεργοβόρα άραγε θα είναι η ζωή μας στο μέλλον και ποιες θα είναι οι ανάγκες αλλά και οι πόροι μας στο πολυτιμότερο αγαθό του νερού με αυτήν τη ραγδαία εξέλιξη; Με τόσο λίγο πράσινο που έχει η πόλη μας!

Η δεύτερη διαπίστωση έχει να κάνει με τις αλλαγές της οικονομίας και σε όσα έχει επιφέρει στη ζωή της πόλης. Οι πολίτες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για πολυήμερες διακοπές αλλά συγχρόνως η πόλη έχει μεταλλαχθεί σε μια πόλη υπηρεσιών. Προσελκύοντας επισκέπτες -κυρίως- από την ενδοχώρα των Βαλκανίων, οι οποίοι προφανώς δεν αποτελούν την ποιότητα του τουρισμού που προσελκύουν άλλοι προορισμοί της χώρας μας, αλλά τουλάχιστον δίνουν τον τόνο και τις οικονομικές ανάσες.

Θυμάμαι όταν παλαιότερα, στη διάρκεια του καλοκαιριού τα καταστήματα της πόλης παρέμειναν κλειστά τα απογεύματα. Που πολλές κατηγορίες καταστημάτων (πχ τα κοσμηματοπωλεία) δεν άνοιγαν το Σάββατο!

Η οικονομία της πόλης, της χώρας μέχρι πριν 10 χρόνια βρισκόταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση, με μεγάλο μερίδιο να κατέχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σήμερα έχουν αφανισθεί. Τότε έμποροι, κι επιχειρηματίες με αυτοπεποίθηση αλλά και με τη χαρακτηριστική θεσσαλονικιά χαλαρότητα απευθυνόταν κυρίως στην εσωτερική αγορά, και με μεγαλύτερη άνεση κι ευκολία επένδυε στα γειτονικά θέρετρα, και σε χρήμα και σε χρόνο.

Πλέον τα ωράρια των καταστημάτων παραμένουν τα ίδια με τους χειμερινούς μήνες, προσπαθώντας να προσελκύσουν την πολυπόθητη κατανάλωση. Οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων κυριαρχούν στην αγορά. Υπάρχει διαρκής κίνηση στους δρόμους προς Χαλκιδική κάθε μέρα και όλες τις ώρες της μέρας, με το δεδομένο ότι οι διακοπές είναι ολιγοήμερες, και για πολλούς μάλιστα μονοήμερες.

Για όσους αγαπάμε την πόλη και παραμένουμε σ’ αυτήν καλοκαιριάτικα, απολαμβάνουμε την κυκλοφοριακή άνεση. Αντιλαμβανόμαστε ότι η πόλη (δρόμοι, κυκλοφοριακά μέσα, υποδομές και υπηρεσίες) είναι φτιαγμένη για το μισό πληθυσμό από αυτόν που έχει!

Χαιρόμαστε που η πόλη μας προσελκύει κάθε χρόνο μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών. Το δώρο αυτό όμως πρέπει να συνοδευθεί με υπηρεσίες και υποδομές που θα την κάνουν ελκυστικότερη, θα της δώσουν την εικόνα μιας σύγχρονης και φιλόξενης πόλης. Τα θέματα κυκλοφορίας, καθαριότητας, προσβασιμότητας και ασφάλειας είναι αυτά που δίνουν υπεραξία σε όλα αυτά για τα οποία επιλέγεται η χώρα, η πόλη μας ως προορισμός. Για το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό ευθύνονται οι πρόγονοι και οι καλοί μας θεοί. Για όλα τα υπόλοιπα όμως πρέπει να βάλουμε εμείς το χεράκι μας!

Ζούμε εποχές ραγδαίων αλλαγών και πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε τα οφέλη ως μόνιμου τουριστικού προορισμού, με την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα και στις υποδομές. Η πρόσφατη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική κατέδειξε ότι είμαστε χώρα που λειτουργεί μόνο υπό κανονικές συνθήκες. Στην περίπτωση -κάθε είδους- κρίσης οι συνέπειες γίνονται ολέθριες. Όχι μόνο για ζωές και περιουσίες, για τη χλωρίδα και την πανίδα αλλά και για την αξιοπιστία μας ως σύγχρονου οργανωμένου κράτους. Και τότε πια θα είναι αργά για αναζήτηση λαθών και υπευθύνων. Και αμφιβάλλω αν θα υπάρχουν πλέον νέες προοπτικές για το μέλλον!

* Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι πολ. μηχανικός και ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ