Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Έξοδος από το Μνημόνιο: Από την Ιθάκη το διάγγελμα Τσίπρα

Το Μέγαρο Μαξίμου «βλέπει» Ιθάκη, η Νέα Δημοκρατία απαντά με Καβάφη - Το τέλος της 8ετούς περιπέτειας της Ελλάδας στο φόντο, ενώ πληροφορίες λένε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα προχωρήσει και σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης

Σε μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο, Τρίτη, σε διάγγελμα από την Ιθάκη για το τέλος των μνημονίων, ενώ πληροφορίες λένε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα προχωρήσει και σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Στην κυβέρνηση εκπέμπουν το μήνυμα ότι το τέλος του 3ου Μνημονίου σημαίνει και «το πέρασμα σε νέα φάση για την οικονομία και την κοινωνία», όπως είπε στον ρ/σ Real FM ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι πολύ σύντομα οι πολίτες θα δουν την διαφορά.

«Περνάμε σε μία νέα φάση και για την ελληνική οικονομία και για την Ελλάδα και για την ελληνική κοινωνία συνολικότερα», δήλωσε. Άφησε να εννοηθεί ότι όχι μόνο τελειώνει η λιτότητα, αλλά αντίθετα δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, 750 εκατ. ευρώ από το 2019, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτικές κοινωνικής υποστήριξης και ελάφρυνσης κοινωνικών στρωμάτων που έχουν επιβαρυνθεί.

Ιθάκη: Ένα μέρος που να προσδίδει συμβολισμό…

Υπό τη σκιά της τραγωδίας με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο πρωθυπουργός προχωράει σήμερα, σε διάγγελμα προκειμένου να μιλήσει για τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα μετά από μία 8ετία λιτότητας. Ο Αλ. Τσίπρας αναζήτησε ένα μέρος που να προσδίδει συμβολισμό ώστε να αναφερθεί στην ελευθερία χάραξης οικονομικής πολιτικής που ευαγγελίζεται στην εποχή μετά τα μνημόνια, να στρώσει στο δρόμο για τις φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ και να «κλείσει το μάτι» στους συνταξιούχους με την περιβόητη αναστολή της περικοπής των συντάξεων που ψήφισε η κυβέρνηση.

Έτσι, έχει επιλεγεί η Ιθάκη, και ο πρωθυπουργός, σαν άλλος Οδυσσέας, μετά το τέλος της 8ετούς περιπέτειας της Ελλάδας, μεταβαίνει στο καταπράσινο νησί του Ιονίου για το διάγγελμα με το οποίο θα ανακοινώσει την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, προκαλώντας ωστόσο, ειρωνικά σχόλια από τον κόσμο αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Μπορεί ο προγραμματισμός για φιέστες και πανηγυρισμούς να έμεινε στο συρτάρι του Μαξίμου λόγω της πυρκαγιάς στο Μάτι με τους 96 νεκρούς, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν θα άφηνε χαμένη την ευκαιρία να «διαφημίσει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης» που οδήγησαν στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Ο Αλ. Τσίπρας, αναμένεται να επιτεθεί στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι ήταν τα κόμματα που χρεοκόπησαν την Ελλάδα και να επιχειρήσει να συνδέσει το τέλος των μνημονίων με το τέλος της λιτότητας, να προετοιμάσει δε, τις παροχές που θα ανακοινώσει στη φετινή ΔΕΘ.

Ν. Παππάς: «Η έξοδος να συνοδευτεί από μέτρα ανακούφισης»

Τομή για τη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας χαρακτήρισε την έξοδο από τα μνημόνια ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και πρόσθεσε ότι η κοινωνία έχει ανάγκη να κλείσει τις μεγάλες πληγές που άφησε πίσω της η δραματική πορεία της ύφεσης. «Για να γίνει αυτό χρειάζονται προοδευτικές και αριστερές πολιτικές στην οικονομία και μεγάλες προοδευτικές τομές στους θεσμούς και στη λειτουργία της δημοκρατίας», συμπλήρωσε ο υπουργός, μιλώντας στον ρ/σ 24/7, και τόνισε ότι η διεύρυνση των προοδευτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι «μόνιμη, θεμιτή και διαρκής».

Ειδικότερα, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι η έξοδος πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα για την ανακούφιση των φορολογούμενων, πέραν αυτής που έχουν ήδη δει, όπως οι μικρότερες εισφορές στα ταμεία μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ αναφέρθηκε και στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, την ελεύθερη πρόσβαση όλων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, «ώστε να προστατευθούν αυτοί που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές».

Χρ. Βερναρδάκης: «Θα επαναδιαπραγματευτούμε πολλές δεσμεύσεις»

Πολλές από τις δεσμεύσεις της χώρας πρέπει να τις επαναδιαπραγματευτούμε -και αυτό θα γίνει- δηλώνει ο υπ. Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, λέγοντας ότι «όταν έχεις πολιτική αυτονομία, τα πάντα είναι αναστρέψιμα, δεν υπάρχουν θέσφατα». Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» υπογράμμισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει στη σταδιακή άρση διάφορων καταναγκασμών. Θέλει περισσότερο χώρο και στήριξη από τις κοινωνικές δυνάμεις, είναι μία νέα πραγματικότητα που θα πρέπει να θέσουμε υπ' όψιν της κοινωνίας και των οργανωμένων δομών».

Π. Σκουρλέτης: «Αντιμάχονται λυσσαλέα την κυβέρνηση»

«Όλοι γνωρίζουν ποιοι ήταν αυτοί που είχαν διαμορφώσει τους όρους της οικονομικής και κοινωνικής χρεοκοπίας της χώρας και τελικά την οδήγησαν στο καθεστώς των μνημονίων», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι αυτή «είναι και η βασική αιτία που αυτές οι δυνάμεις, υπεύθυνες για όσα πέρασε η χώρα, σήμερα με έναν λυσσαλέο τρόπο αντιμάχονται την κυβέρνηση. Γιατί, παρά τα προβλήματα και τις αντιφάσεις, κατορθώνει να κλείσει τον κύκλο των προγραμμάτων, να ανοίξει μία νέα, θετική προοπτική».

Δ. Βίτσας: «Μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης»

Μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι εγείρει και μεγάλες ευθύνες.

«Ολοκληρώνονται τα μνημόνια και συγχρόνως ανοίγει μια περίοδος ύψιστης ευθύνης, με την έννοια ότι τώρα -και με μεγάλους αριθμούς ελευθερίας στα κοινωνικά αλλά και οικονομικά ζητήματα- πρέπει όχι απλά να σχεδιάσουμε, γιατί αυτό το έχουμε κάνει και το κάνουμε συνεχώς, αλλά να εφαρμόζουμε κιόλας καινούργια μέτρα, τα οποία θα σημάνουν την πιο ταχεία ανάταξη και της οικονομίας και της κοινωνίας και του δημοσίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ, «Πρακτορείο».

Ν. Ξυδάκης: «Λυσσομανούν οι εχθροί της Δημοκρατίας»

«Είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση της αριστεράς: διαρκής μεταρρυθμιστική προσπάθεια και διαρκής συνομιλία με την κοινωνία»: αυτό επισημαίνει σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νίκος Ξυδάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το τέλος των μνημονίων. «Αυτό που διακυβεύεται για τα αμέσως επόμενα χρόνια είναι αν θα υπάρξει μια ηγεμονεύουσα προοδευτική πλειοψηφία, που θα ανακουφίζει την κοινωνία και θα τη μεταμορφώνει προωθητικά, ή αν θα βουλιάξουμε κι εμείς στην ορμπανοποίηση της Ευρώπης», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Μ. Μπόλαρης: «Η λιτότητα δεν τελειώνει…»

Έχουμε δρόμο για να βγούμε από την κρίση, η λιτότητα δεν τελειώνει γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις για τη χώρα που πρέπει να υλοποιήσουμε τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης, εξηγώντας ότι «χρειαζόμαστε τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών μας σε καίρια ζητήματα». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε ότι χρειαζόμαστε δουλειά για να αντιμετωπίσουμε τους παράγοντες που μας οδήγησαν στην κρίση, ενώ δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν». Μιλώντας στο «Θέμα 104,6» ο κ. Μπόλαρης έκανε λόγο για χαρμολύπη, αναφερόμενος την έξοδο από το μνημόνιο αλλά και στα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου στο Μάτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ