Skip to main content

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο «Κλεισθένης»

Η εκπαιδευτικός Ανατολή Κωνσταντινίδου, Δημοτική Σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»
Άρθρο της Ανατολής Π. Κωνσταντινίδου*

Οι συνεχείς αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσον αφορά στον τρόπο εκλογής των εκπροσώπων του δήμου, μόνο προβλήματα δημιουργούν στην καθημερινότητα του πολίτη. Ο «Κλεισθένης» δεν έρχεται να βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση των δήμων αλλά έρχεται να αποδυναμώσει την ομαλή λειτουργία των τοπικών κοινωνιών και σε αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η Πολιτεία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται όραμα ρεαλιστικό και άμεσα υλοποιήσιμο χωρίς παρεμβολές με γνώμονα το συμφέρον του Πολίτη.

Η εποχή μας γνωρίζει μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση αξιών, κρίση θεσμών, απουσία ιδανικών. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον χωρίς αντιστάσεις, είναι εύκολο να υιοθετηθεί η λογική του «όλα επιτρέπονται», όλα είναι ανεκτά. Στην κοινωνία μας υπάρχει σύγχυση για τους ισχύοντες κανόνες, δεν υφίσταται έλεγχος για την τήρηση, το σεβασμό των κανόνων αυτών, με αποτέλεσμα πολλά μέλη της κοινωνίας αυτής ν’ αμφιβάλλουν για το τι είναι καλό και τι κακό, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να πράξουν.

Η χώρα μας βιώνοντας σχεδόν όλα τα παραπάνω διέρχεται μία πολιτική, κοινωνική, οικονομική κρίση, που έχει οδηγήσει σε μία τεράστια κρίση αξιοπιστίας του κεντρικού και όχι μόνο πολιτικού μας συστήματος.

Η αυτοδιοίκηση έχει γίνει μάρτυρας και αποδέκτης του γενικευμένου κλίματος γιατί οι αυτοδιοικητικοί είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον πολίτη και αυτό οδηγεί ευθέως στο συμπέρασμα ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να καλύψει το κενό, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε μία νέα αναπτυξιακή πορεία, σε νέους Δημοκρατικούς θεσμούς, που θα την καθιστούν κύτταρο αναπτυξιακό της κοινωνίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με την παρουσία του στις εργασίες της 100ης Συνόδου Ολομέλειας της Επιτροπής Περιφερειών στις Βρυξέλλες, ανέδειξε το γεγονός πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει ν’ αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρώτη προτεραιότητα στις όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να είναι ότι σχετίζεται με την κοινωνική συνοχή, την ανεργία, τη φτώχεια με ταυτόχρονη κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και των εθελοντικών ομάδων. Για να αποδώσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτείται η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας ώστε με κατάλληλες πρακτικές να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και πιο αποδοτικά.

Η οικονομική κρίση επιβάλλει να γίνουμε πιο σοφοί και πιο προνοητικοί. Περισσότερο υπεύθυνοι απέναντι στους πολίτες. Αυτή είναι η πρόκληση του μέλλοντος και γι’ αυτή θα κριθούμε όλοι στο τέλος της θητείας.

*Η Ανατολή Π. Κωνσταντινίδου είναι Εκπαιδευτικός, Δημοτική Σύμβουλος - πρ. Αντιδήμαρχος Πολιτισμού - Αθλητισμού και Νεολαίας Πυλαίας-Χορτιάτη, Πολιτευτής Ν.Δ. Β΄ Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»