Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανακυκλώσιμα υλικά, ένας ανεκμετάλλευτος πλούτος

Ο Κωνσταντής Σεβρής, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης -«Μένουμε Θεσσαλονίκη»- αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Κωνσταντή Σεβρή*

Με μια σύντομη βόλτα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, γρήγορα θα πετύχεις «άτυπα» συνεργεία ρακένδυτων που «εφορμούν» στους κάδους απορριμμάτων, έχοντας δίπλα τους αυτοσχέδια καρότσια μεταφοράς μικροαντικειμένων. Τα σκιώδη κυκλώματα που συντονίζουν το παράνομο δίκτυο «συγκομιδής» έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του πλούτου που βρίσκεται «τσαλακωμένο» σε μπλε ή πράσινους κάδους.

Κι όμως, οι σπουδασμένες, προοδευτικές και εν πολλοίς «πράσινες» πολιτικές ελίτ της πόλης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την «ανακύκλωση» όμοια με τους καθηγητές περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε δημοτικό σχολείο! Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, θεαματικά πιλοτικά προγράμματα ανακύκλωσης σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα και κυνήγι των ευρωπαϊκών στόχων ανακύκλωσης στα «τυφλά».

Νοοτροπία που ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πηγαίνει, με τις λεκτικές τοποθετήσεις και πολιτικές του, βήματα παρακάτω. Την ίδια στιγμή που πόλεις σε όλο τον κόσμο επενδύουν στην ανακύκλωση στην «πηγή» και στους πολλαπλούς κάδους ανά υλικό, αυτός πριμοδοτεί το κοστοβόρο έργο των μαζικών υπόγειων κάδων. Να «κρυφτούν» τα σκουπίδια στη γη, να «καθαρίσει» το μάτι. Τι κι αν μετά καταλήξουν, ανακυκλώσιμα και μη, στους χώρους υγειονομικής ταφής.

Θεωρώντας ταυτόχρονα, πως βήμα μπροστά είναι η δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων πέριξ του πολεοδομικού συγκροτήματος. Τεχνολογία και πολιτική που οι προηγμένες χώρες εγκαταλείπουν, διότι τα περιβαλλοντικά και οικονομικά αποτελέσματα υπήρξαν δυσανάλογα των προσδοκιών. Εργοστάσια καύσης κατέληξαν να προβαίνουν σε εισαγωγή απορριμμάτων για να καταστούν βιώσιμα, κύριε Δήμαρχε!

Η αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων αποτελεί οργανικό κομμάτι στην εθνική στρατηγική οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όμοια με κάθε δήμο, πρέπει άμεσα να «δει» στη διαχείριση των ανακυκλώσιμων το οικονομικό πεδίο που υπάρχει και που παγκοσμίως διευρύνεται. Οι συμφωνίες δήμων με εταιρείες ανακύκλωσης είναι βέβαιο πως σε πρώτο χρόνο θα επιτρέψουν μια μεσοπρόθεσμη μείωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών για την καθαριότητα. Η δημιουργία μιας ντόπιας αγοράς ανακυκλωμένων πρώτων υλών είναι βέβαιο πως σε δεύτερο χρόνο θα ενισχύσει τις δημιουργικές εγχώριες παραγωγικές δυνάμεις.

Η συστηματική εργασία και μέριμνα μιας κοινωνίας για την αξιοποίηση και επανάχρηση των απορριμμάτων της είναι, πέραν των άλλων, δείγμα υψηλού πολιτιστικού επιπέδου. Ένας τέτοιος άξονας πολιτικών αποτελεί παράδειγμα συνθετικής απάντησης στις ταυτόχρονες οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον 21ο αιώνα. Κι είναι βέβαιο, πως η χρηματοδότηση σε αυτούς τους άξονες εξασφαλίζεται άμεσα είτε μέσω των εκατοντάδων περιβαλλοντικών προγραμμάτων για την ανακύκλωση, της Ε.Ε., είτε ακόμη και από χορηγίες.

Η εφαρμογή τέτοιων ρεαλιστικών και σύγχρονων πολιτικών, επιπλέον προϋποθέτει πολιτικές προσωπικότητες που δε «κρύβονται» πίσω από τις παθογένειες της κοινωνίας μας και έχουν όρεξη να εργαστούν πάνω σε αυτές. Διότι όντως, εθισμένη η κοινωνία μας στον «ασυγκράτητο» καταναλωτισμό και στις «σαγηνευτικές» του εικόνες, έχει ενστερνιστεί το δομικό του «αφήγημα»: Πως το καταναλωτικό αγαθό αφότου χρησιμοποιηθεί, είναι πλέον παντελώς άχρηστο, για «πέταγμα» και χρήζει άμεσης αγοραίας αντικατάστασης. Αφήγημα, που παθητικά μας οδηγεί να «ξεχειλίζουμε» τους κάδους και ταυτόχρονα να τους σιχαινόμαστε!

Τις προσεχείς ημέρες, με αφορμή τα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ. και την παρουσία της κεντρικής εξουσίας στην πόλη μας, υπάρχει το πεδίο που οι φορείς της πόλης θα έρθουν σε επαφή με την κεντρική εξουσία. Αντί να αναλωθούν σε εθιμοτυπικές χειραψίες, «εγκαίνια» κτηρίων ή δομών που ουδέποτε θα δούμε με τα μάτια μας, και σε κάθε λογής προεκλογικά πολιτικά φλερτ, ας θέσουν επί τάπητος την ιδέα να εργαστούν από κοινού προς όφελος των επόμενων γενεών των Θεσσαλονικέων. Επενδύοντας στην «αναδυόμενη» οικονομία του 21ου αιώνα. Τη διαχείριση και αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών.

Ειδάλλως, τα μαύρα δίκτυα θα συνεχίσουν να πλουτίζουν εκμεταλλευόμενα τους «ρακένδυτους» που αρπάζουν από τους κάδους και τους «καλοντυμένους» που με τις πολιτικές τους αρπάζουν από το μέλλον του τόπου μας.

*Ο Κωνσταντής Σεβρής είναι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης

με την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δήλωσε τη γέννηση του εγγονού του 11 μέρες αργότερα για να πάρει επίδομα 2.000
Ο άντρας, που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, επέστρεψε τα χρήματα και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 45 ημερών με αναστολή
Δήλωσε τη γέννηση του εγγονού του 11 μέρες αργότερα για να πάρει επίδομα 2.000
Unesco: Αθήνα και Λονδίνο ξεκινούν συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Ανακοινώθηκαν από την UNESCO – Η πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου για συνάντηση της Μενδώνη με το Βρετανό υπουργό πολιτισμού
Unesco: Αθήνα και Λονδίνο ξεκινούν συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα