Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Π. Καμμένος για το Σκοπιανό: «Ίσως η λύση να είναι, η μη λύση»

Τόνισε στη συνέντευξη Τύπου στην 83η ΔΕΘ, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας

«Η πρώτη μου πρόταση προς τον πρωθυπουργό θα είναι ο ελληνικός λαός να πάρει θέση με δημοψήφισμα, η δεύτερη επιλογή είναι οποιαδήποτε συζήτηση να μετατεθεί μετά το τέλος της τετραετίας και η τρίτη θα είναι η προσφυγή στις κάλπες», τόνισε ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Οκ. Καμμένος, παρουσίασε τις τρεις αυτές προτάσεις του, έτσι ώστε να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» της Συμφωνίας των Πρεσπών, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε «βήμα πίσω».

«Αν η συμφωνία έρθει στη Βουλή, δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή να συνεχίσουμε την παραμονή μας στην κυβέρνηση» δήλωσε αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών. Επεσήμανε πάντως ότι «εμείς θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μπορέσουμε να μη φτάσουμε σε σύγκρουση». «Μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους αυτή η συμφωνία. Σε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, ούτε θα κάνω ποτέ πίσω» επανέλαβε ο κ. Καμμένος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Ίσως η λύση να είναι, η μη λύση»

Ο κ. Καμμένος, τόνισε ότι «θα πρέπει να σεβαστούμε τις ευαισθησίες των Ελλήνων» πάνω στο θέμα, και είπε χαρακτηριστικά για το Σκοπιανό, ότι «ίσως η λύση να είναι η μη λύση», επισημαίνοντας ότι ο όρος «Σλαβομακεδονία», «ίσως προσδιορίζει κάπως αυτό το μόρφωμα». Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι «τα Σκόπια παραβιάζουν τη συμφωνία» καθώς και ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, «ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει», ενώ χαρακτήρισε τη συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, «μια πολύ έντιμη συνεργασία». «Θα κάνουμε όλες εκείνες τις προσπάθειες που απαιτούνται για να φτάσουμε ως το τέλος μαζί», τόνισε.

Στη Βουλή μετά το καλοκαίρι του 2019;

Ο υπουργός Άμυνας, είπε ότι το κόμμα του δεν έχει τη λαϊκή εντολή να «παραχωρήσει» το όνομα της Μακεδονίας. «Θα κάνουμε τα πάντα για να μην οδηγηθούμε σε σύγκρουση και να φτάσουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας, αλλά αν ο κόμπος φτάσει στο χτένι και έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή ούτε το δικαίωμα να παραχωρήσουμε το όνομα της Μακεδονίας» τόνισε. Ωστόσο, πρόσθεσε και πάλι πως δεν βλέπει κάτι τέτοιο να είναι πιθανό. Όπως είπε η συμφωνία θα έρθει πιθανότατα στη Βουλή μετά το καλοκαίρι του 2019. Κάλεσε δε τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα της Αλλαγής να ξεκαθαρίσουν τι στάση θα τηρήσουν οι ίδιοι.

«Κι όμως το τρένο έφτασε»

Έχοντας για φόντο τη φράση «Κι όμως το τρένο έφτασε», η οποία παραπέμπει σε παλαιότερο προεκλογικό σποτ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Καμμένος τόνισε: «Η διαφωνία είχε οδηγήσει στη χάραξη μιας πολιτικής που οποιαδήποτε εξέλιξη και αν υπάρχει, να επέλθει μετά το πέρας της κοινής διακυβέρνησης. Οι συνθήκες που προέκυψαν στα Σκόπια έφεραν τα πράγματα πιο γρήγορα. Η συμφωνία με βρίσκει αντίθετο. Σε αυτό δεν θα κάνουμε πίσω και δεν θα παραχωρήσουμε τον όρο Μακεδονία». Μιλώντας για την πορεία της συγκυβέρνησης, υποστήριξε ότι οι ΑΝΕΛ «σαν το δεξί χέρι της κυβέρνησης θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ώστε να ενισχύσουμε φιλικές πολιτικές για την επιστροφή κεφαλαίων, για να επιστρέψουν πίσω τα νέα παιδιά».

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ο κ. Καμμένος υπερασπίστηκε τη θέση του περί ομηρίας τους από την Τουρκία και εξήγησε ότι η πίεση της κυβέρνησης διεθνώς, έφερε απελευθέρωση, χωρίς ανταλλάγματα. «Είμαστε διατεθειμένοι να ζήσουμε φιλικά, αλλα δε θα εκχωρήσουμε το παραμικρό από την εθνική μας κυριαρχία, ειμαστε κυρίως αποφασισμένοι να ζήσουμε ειρηνικά με την Τουρκία», είπε ο κ. Καμμένος. Για τα αναδρομικά των ένστολων είπε ότι τα δικαιούνται και ήταν δίκαιο να τα πάρουν, καθώς υπάρχουν σε ρευστό πλέον τα απαιτούμενα κονδύλια.

Για τον εκκαθαριστή της ΕΛΒΟ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, από το βήμα της συνέντευξης Τύπου, εξαπέλυσε επίθεση κατά του εκκαθαριστή της ΕΛΒΟ, κατηγορώντας τον μάλιστα ότι «λειτουργεί ως εργαλείο των Γερμανών για να κλείσει την εταιρεία και να απολυθούν οι εργαζόμενοι». Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι ο εκκαθαριστής σκόπιμα απέκλεισε τους Νοτιοαφρικανούς επενδυτές, οι οποίοι δεσμεύονται για τη διατήρηση όλων των εργαζομένων, για την άμεση λειτουργία της εταιρείας και για την καταβολή μεγάλου τιμήματος.

«Το κάνει επίτηδες. Αργεί να κάνει διαπραγμάτευση όπως υποχρεούται μετά τον διαγωνισμό, διότι λειτουργεί εις όφελος των Γερμανών που δεν θέλουν να λειτουργεί η ΕΛΒΟ», υποστήριξε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να λειτουργήσει η ΕΛΒΟ», λέγοντας μάλιστα ότι αυτό είναι «εθνική ανάγκη».

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια

«Δεν θα συνταχθούμε με τον κ. Μπουτάρη», είπε αναφερόμενος στη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ στον δήμαρχο. «Η Θεσσαλονίκη θέλει έναν δήμαρχο που θα ενώσει και θα αξιοποιήσει τον πλούτο της πόλης. Έναν δήμαρχο που θα έχει κέφι και όραμα και θα θέλει να δουλέψει για την πόλη. Υπάρχουν πολλοί διεκδικητές που ακούγονται. Να καθίσουν να τα βρουν και να επιλέξουν έναν δήμαρχο που αξίζει στην πόλη, που δε θα ανέχεται να είναι τα φώτα σβηστά», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

«Ξέρετε τις στενές φιλικές μου σχέσεις με τον κ. Τζιτζικώστα. Πρέπει να αποφασίσει και ο ίδιος τι θα κάνει αν θα ζητήσει εκ νέου τη λαϊκή εντολή για να διεκδικήσει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ή όχι κι εμείς εδώ είμαστε...», είπε για το ενδεχόμενο στήριξης εκ νέου του νυν περιφερειάρχη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμιά διαφωνία για την παραμονή του ΥΜΑΘ ως κυβερνητικής δομής. Δήλωσε μάλιστα ότι ο ίδιος ζήτησε τη μετακίνηση της πρώην υφυπουργού, Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, για να τον βοηθήσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ δήλωσε την υποστήριξη του στην κ. Νοτοπούλου, χαρακτηρίζοντας και άδικες και ανοίκειες τις επιθέσεις εναντίον της.

Για το γήπεδο του ΠΑΟΚ

Για το γήπεδο του ΠΑΟΚ τόνισε ότι ήταν δίκαιη η παραχώρηση χρήσης των 21 στρεμμάτων, ενώ θα γίνουν και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για να προχωρήσει γρήγορα η κατασκευή του νέου γηπέδου, με έναρξη στις αρχές του νέου έτους. Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι έχει έρθει σε επαφή και με τις άλλες ομάδες της πόλης, καλώντας να εκμεταλλευτούν ανενεργά στρατόπεδα για να κάνουν γήπεδα. Τέλος ο Π. Καμμένος αναφέρθηκε στο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Επανομή και είπε ότι εξετάζεται ήδη η εκμετάλλευση του.

ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – Σε εξέλιξη συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα
«Εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός»
Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – Σε εξέλιξη συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα