Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δ. Βίτσας: «Ψευδείς οι καταγγελίες Ηλιόπουλου για κακοδιαχείριση στα κέντρα μεταναστών»

Λέει, αντιδρώντας στις δηλώσεις του διευθυντή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Ανδρέα Ηλιόπουλου - ΝΔ για προσφυγικό: «Πού πήγαν τα 1,6 δισ. ευρώ;»

Την αντίδραση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα προκάλεσαν οι δηλώσεις του διευθυντή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Ανδρέα Ηλιόπουλου, με τις οποίες ζητά την επέμβαση εισαγγελέα σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Ο κ. Βίτσας χαρακτηρίζει «ψευδή» τα όσα αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος στη σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Είναι η ώρα να παρέμβουν οι εισαγγελείς» και σημειώνει ότι θα κινηθούν εναντίον του «οι δέουσες νομικές διαδικασίες».

Ηλιόπουλος: «Είναι η ώρα να παρέμβουν οι Εισαγγελείς»

Όπως υποστηρίζει ο κ. Ηλιόπουλος: «Είναι η ώρα να παρέμβουν οι Εισαγγελείς. Εκείνοι είναι που θα δουν αν υπάρχουν θέματα παραβάσεων των νόμων, και από εκεί και πέρα είναι θέμα των δικαστικών αρχών για το αν θα τα προχωρήσουν. Εγώ λέω ότι έχει χαθεί ο έλεγχος. Επικρατεί ένα χάος αυτή τη στιγμή». Μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο κ. Βίτσας επισημαίνει ότι «την περασμένη Τρίτη το πρωί και ώρα 10:00 κάλεσα τον κ. Ηλιόπουλο, διευθυντή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και του ανακοίνωσα ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί η συνεργασία του με το υπουργείο, λόγω πολλαπλών αδυναμιών ανταπόκρισης στα καθήκοντά του. Του ζήτησα να μου απαντήσει το πρωί της Παρασκευής εάν θα παραιτηθεί ή θα πρέπει να ακολουθήσω τη διαδικασία για την παύση του».

Βίτσας: «Νομικές διαδικασίες εναντίον του για όσα ψευδώς αναφέρει»

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, ο κ. Ηλιόπουλος του είπε ότι θα του απαντούσε για τον τρόπο αποχώρησής του την Παρασκευή το πρωί. «Την επιλογή αυτή τού την έδωσα», τόνισε ο υπουργός, «σεβόμενος την ιστορία του και το προηγούμενο στρατιωτικό του αξίωμα. Με όσα αναληθή αναφέρει στη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, θεωρώ ότι έχω την απάντησή του και φυσικά θα κινηθούν οι δέουσες νομικές διαδικασίες εναντίον του για όσα ψευδώς αναφέρει».

Σημειώνεται ότι ο αντιστράτηγος ε.α. Α. Ηλιόπουλος που διευθύνει τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και τον Έβρο (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω και φυλάκιο Έβρου), στη συνέντευξή του παραδέχεται πως υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων, τόσο από τον κρατικό μηχανισμό που εμπλέκεται όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.

Τις δηλώσεις Ηλιόπουλου σχολίασε το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Ν.Δ.: «Να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια στη δυσώδη υπόθεση διαχείρισης του προσφυγικού»

Τις καταγγελίες τού μέχρι πρότινος επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποδομών και Ταυτοποίησης προσφύγων-μεταναστών, Ανδρέα Ηλιόπουλου, με τις οποίες ζητεί παρέμβαση εισαγγελέα σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία. Όπως σημειώνει, «οι δηλώσεις του κ. Ανδρέα Ηλιόπουλου εγείρουν μείζονα ερωτήματα γύρω από την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ο πλέον αρμόδιος που έχει οριστεί από την ίδια την κυβέρνηση καταγγέλλει αδιαφανείς διαδικασίες, κατασπατάληση κοινοτικών πόρων, ζητά την επέμβαση της Δικαιοσύνης και διαπιστώνει ότι "έχει χαθεί ο έλεγχος"».

Η ΝΔ ζητά άμεσες εξηγήσεις

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί από την κυβέρνηση άμεσες εξηγήσεις:

• «Πού πήγαν τα 1,6 δισ. ευρώ που ήρθαν στην Ελλάδα από ευρωπαϊκή και διεθνή βοήθεια για τη διαχείριση του προσφυγικού;

• Ποιες Μ.Κ.Ο έλαβαν χρήματα, τι ποσά και τι απέγιναν αυτά;

• Τι έχει συμβεί με τα 52 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στο υπουργείο Άμυνας και για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της OLAF;

• Πώς σχολιάζει τις δηλώσεις του επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποδομών και Ταυτοποίησης, αντιστράτηγου ε.α. κ. Ανδρέα Ηλιόπουλου;».

Η Νέα Δημοκρατία καλεί τη Δικαιοσύνη να κινήσει τη σχετική διαδικασία «ώστε να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια στη δυσώδη αυτή υπόθεση που εκθέτει τη χώρα και προσβάλλει τους Έλληνες».

Με τη σειρά του, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφορικά με τις καταγγελίες Ηλιόπουλου, κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή και κατόπιν σχολίασε ότι «για πολλοστή φορά, η κυβέρνηση, απέναντι σε επίσημες καταγγελίες, επιλέγει να απαντήσει με απειλές και διώξεις…».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγαπηδάκη: Άν είχαν συστρατευτεί όλοι στον εμβολιασμό θα είχαμε λιγότερους θανάτους
«Είναι κρίμα να έχουμε απώλειες ζωής για μικροκομματικά οφέλη, αυτό είναι ντροπή» τόνισε η αναπληρώτρια υφυπουργός Υγείας
Αγαπηδάκη: Άν είχαν συστρατευτεί όλοι στον εμβολιασμό θα είχαμε λιγότερους θανάτους