Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Πουλάτε τα λιμάνι, πουλάτε το νερό, σε λίγο θα πουλήσετε τον Πύργο τον Λευκό!»

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, πρώην Βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Βουλής, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο της Δέσποινας Χαραλαμπίδου*

Δυστυχώς το σύνθημα που κυριαρχούσε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων  στα Λιμάνια, στη ΔΕΗ ,στην ΕΥΑΘ κ.α. τα προηγούμενα χρόνια και ίσως να ακούγονταν πολύ υπερβολικό τότε, φαίνεται όμως να υλοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου  που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Β΄ 2317/19.6.2018, εκχωρούνται στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ ( Υπερταμείο ) 10.119 ακίνητα του Δημοσίου ως εγγύηση για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους!!

Ανάμεσά τους δεσπόζει το σύμβολο της πόλης μας, ο ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ, η  ΡΟΤΟΝΤΑ, η ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, όλο το Παραλιακό Μέτωπο της πόλης από το Λιμάνι μέχρι και την Καλαμαριά, όλα τα ΜΟΥΣΕΙΑ της πόλης μας (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ , ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ κ.α.)  Ιεροί Ναοί , ολόκληρα σχολικά συγκροτήματα, Εργατικές Κατοικίες, δημόσια κτίρια, δημόσιοι και κοινόχρηστοι χώροι, Πλατείες, όλη η περιοχή των Σφαγείων, των Λαχανόκηπων ,των Βυρσοδεψείων, Ιδρύματα, νοσοκομεία, όλα τα τείχη της πόλης, το ΚΑΥΤΑΝΤΖΌΓΛΕΙΟ, μέρος του γηπέδου του ΑΡΗ, στρατόπεδα και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό!!

Σύμφωνα με το ν. 4389/2016 η ΕΤΑΔ μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ και τις ΔΕΚΟ ανήκουν στο Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ)  με πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή άνευ ανταλλάγματος όλης της περιουσίας τους. 

Το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ)  εποπτεύεται από 5μελές εποπτικό συμβούλιο, με τα 2 μέλη να διορίζονται άμεσα από την Κομισιόν και τον ESM ενώ τα υπόλοιπα 3 να είναι της αρεσκείας των «θεσμών». Η Ε.Ε.ΣΥ.Π. «δεν ανήκει στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα… λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας… για 99 χρόνια, ενεργεί με τρόπο ανεξάρτητο, επαγγελματικό και επιχειρηματικό με μακροπρόθεσμη προοπτική στην επίτευξη των αποτελεσμάτων της».

Σκοπός της Ε.Ε.ΣΥ.Π. είναι να «ρευστοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει πηγή για την προγραμματισμένη αποπληρωμή του νέου δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και θα παράγει κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου ένα σκοπούμενο σύνολο 50 δις ευρώ, εκ των οποίων 25 δις θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και 50% από κάθε ευρώ που απομένει (π.χ. 50% των 25 δις €) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, κλπ με τους μνημονιακούς νόμους που έχει ψηφίσει «δεσμεύεται να αναπτύξει ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διαχείριση. Αυτό το ταμείο θα συσταθεί στην Ελλάδα και θα διοικείται από τις ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών. Σε συμφωνία με τους Θεσμούς και με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει διαφανείς διαδικασίες και επαρκή τιμολόγηση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση των Κρατικών Επιχειρήσεων.». Υλοποιεί, λοιπόν αυτή την πολιτική, στην πραγματικότητα με τη στήριξη όλων των μνημονιακών κομμάτων, που μπορεί να σηκώνουν τους τόνους υποκριτικά, γιατί δεν είναι και αυτοί τώρα στην κυβέρνηση.

Η ΕΕΣΥΠ και το ΤΑΙΠΕΔ προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Ήδη, έχουν περάσει σε funds και άλλους επενδυτές είτε απευθείας, είτε μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ηλεκτρονικών δημοπρασιών πάμπολλα ακίνητα, δημόσιες εκτάσεις, παραλίες και δημόσιες επιχειρήσεις, λιμάνια, αεροδρόμια, ΔΕΚΟ.

Μεθοδικά τα σχολεία, οι δημόσιοι και αρχαιολογικοί χώροι, τα δάση και τα ποτάμια, θα «αξιοποιούνται» ώστε να επέλθει οικονομική «ανάπτυξη», θα είναι εκμεταλλεύσιμα και επί πληρωμή ώστε να κερδοφορεί το κεφάλαιο και εμείς να πληρώνουμε για την πρόσβαση στις Δημόσιες Υποδομές, στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στην παραλία, στο βουνό, στο δρόμο και στην πλατεία.

Αυτό δεν είναι ένα απλό σκάνδαλο, δεν είναι μόνο ξεπούλημα, είναι έγκλημα απέναντι στην κοινωνία, στην ιστορία, στις επόμενες γενιές.

Και δεν πρέπει να περάσει!!!

*Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, είναι πρώην Βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Βουλής, στέλεχος της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ