Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική

«Σφάζουν» τα μεγάλα κόμματα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

«Σφάζουν» τα μεγάλα κόμματα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Του ΤΑΣΟΥ ΘΩΜΑ

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και της περασμένης εβδομάδας, η νέα βουλή φέρνει τα πάνω κάτω, ανατρέπει τους έως τώρα πολιτικούς συσχετισμούς και δίνει τέλος στον δικομματισμό. Ο ελληνικός λαός δείχνει πως θα προσέλθει στις κάλπες με νέα ψήφο και με νέα φωνή, διότι ασχέτως των πολιτικών αντιπερισπασμών που επιστρατεύουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, το καίριο ερώτημα των εκλογών της 6ης Μαΐου είναι ένα και μόνο ένα. Εγκρίνετε την πολιτική λιτότητας των τελευταίων ετών; Μονάχα τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν πλέον απομείνει να πρεσβεύουν ηθικά, κοινωνικά, πολιτικά και δεσμευτικά τα δυο Μνημόνια που οδήγησαν στην βίαιη ανέχεια, στην αιματηρή ανεργία και στην απόλυτη διάσταση μεταξύ κυβερνώντων και λαού. Σε σημείο μάλιστα που η καταστολή αυξήθηκε για να γεμίσει το έλλειμμα κοινωνικής συναίνεσης. Βεβαίως καμία δημοσκόπηση δεν μπορεί να σημάνει το τέλος του δικομματισμού. Αυτό θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός στις κάλπες.

Ας δούμε τις δημοσκοπήσεις:

Επιμέλεια: ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Στην «ποδιά» των εταιριών δημοσκοπήσεων, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 6ης Μαΐου 2012 …σφάζονται τα μεγάλα κόμματα. Οι αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, είναι προφανές ότι, αν επιβεβαιωθούν, η χώρα εισέρχεται σε μια νέα πολιτική περίοδο.

Metron Analysis: Μπαίνουν οκτώ κόμματα στη Βουλή

Σύμφωνα με την τετραμηνιαία έρευνα της Metron Analysis, η οποία δημοσιεύθηκε στην «Ημερησία», στη νέα Βουλή μπαίνουν οκτώ κόμματα. Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά είναι ως εξής (στην παρένθεση το ποσοστό με την αναγωγή επί των εγκύρων): ΝΔ 16,5% (24,3%). ΠΑΣΟΚ 10,4% (15,4%). ΚΚΕ 7,4% (10,9%). Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,5% (9,6%). ΣΥΡΙΖΑ 6,4% (9,5%). ΔΗΜΑΡ 5,5% (8%). Χρυσή Αυγή 4,3% (6,3%). Οικολόγοι Πράσινοι 3% (4,4%). ΛΑΟΣ 2,9% (4,2%). Δημοκρατική Συμμαχία 1,4% (2,1%). Άλλο κόμμα 3,6% (5,3%). Λευκό 1,7%. Κανένα/Άκυρο 12%. Αναποφάσιστοι 8,9%. Δεν απαντώ 9,9%. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς με 15%, έναντι 11,5% για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ωστόσο, το 46,6% των ερωτηθέντων απαντά «κανένας». Τα δύο δημοφιλέστερα στελέχη της ΝΔ είναι ο Κώστας Καραμανλής με 58,7% και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 54,4%. Στο ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά με 44,1% και ο Ανδρέας Λοβέρδος με 35,1%. Η πανελλαδική έρευνα διεξήχθη το διάστημα 20 Μαρτίου-6 Απριλίου σε δείγμα 2.010 πολιτών άνω των 18 ετών.

MRB: Τρίτο κόμμα στη Β΄ Αθηνών το ΠΑΣΟΚ!

Εξάλλου, δημοσκόπηση της MRB σε δείγμα 1.514 ατόμων που διενεργήθηκε από τις 4 έως τις 7 Απριλίου, επιβεβαιώνει τον πολυκερματισμό και τη ρευστότητα του πολιτικού συστήματος στη Β΄ Αθηνών, στην οποία αξίζει να σημειωθεί ότι ψηφίζει το μισό περίπου εκλογικό σώμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο κόμμα με 9,9%, όταν στο παρελθόν κυριαρχούσε στη Β΄ Αθηνών. Χαμηλά είναι και τα ποσοστά της ΝΔ, η οποία συγκεντρώνει 15,5%, ενώ οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Πάνου Καμμένου συγκεντρώνουν το 9,7%, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 9,4% και τη Δημοκρατική Αριστερά στο 6,8%, ενώ ένα άνετο ποσοστό φαίνεται να συγκεντρώνει και η Χρυσή Αυγή, που αγγίζει σχεδόν το 5%. Αναλυτικά τα ποσοστά: ΝΔ: 15,5%. ΚΚΕ: 10,2%. ΠΑΣΟΚ: 9,9%. Ανεξάρτητοι Έλληνες: 9,7%. ΣΥΡΙΖΑ: 9,4%. ΔΗΜ.ΑΡ.: 6,8%. Χρυσή Αυγή: 4,9%. Οικολόγοι-Πράσινοι: 4,2%. Δημοκρατική Συμμαχία: 2,5%. ΛΑΟΣ: 2,2%. Κοινωνική Συμφωνία: 0,4%. ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1%. Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών: 1,2%.

Public Issue: Το «αντιμνημόνιο» σαρώνει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Στο μεταξύ, έντονη ανησυχία προκάλεσε στα επιτελεία των δύο κομμάτων εξουσίας η νέα δημοσκόπηση της Public Issue για τον ΣΚΑΪ, σύμφωνα με τα ευρήματα της οποίας τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατέγραψαν πτώση σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, σε αντίθεση με το λεγόμενο αντιμνημονιακό μπλοκ, τόσο στα Αριστερά όσο και στα Δεξιά του πολιτικού φάσματος, που αυξάνει τις (δημοσκοπικές) δυνάμεις του. Συγκεκριμένα, πρώτο κόμμα έρχεται η ΝΔ η οποία συγκεντρώνει ποσοστό 19%, έναντι 22,5% που συγκέντρωνε, πριν από δέκα μέρες, σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 14% έναντι 15,5% που εμφάνιζε σε προηγούμενη δημοσκόπηση της Public Issue. Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί την τρίτη θέση με 13%,  η ΔΗΜΑΡ διατηρεί το 12%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συνεχίζουν τη θεαματική δημοσκοπική τους πορεία, προσθέτοντας άλλες 2,5 μονάδες και φθάνοντας έτσι το 11%. Στον αντίποδα, εντύπωση προκαλεί η πτώση του ΚΚΕ από το 12% στο 9%. Η Χρυσή Αυγή διατηρεί το 5%, ο ΛΑΟΣ 3% και η Δημοκρατική Συμμαχία παραμένει στο 2%.

Η δημοσκόπηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εξάλλου, επτά κόμματα θα μπουν στην Βουλή σύμφωνα με την δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Στατιστικό Τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αναλυτικότερα η δημοσκόπηση αναφέρει ότι η διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ θα είναι στις 3,4 μονάδες ενώ ανάμεσα στα κόμματα που φαίνεται ότι θα βρίσκονται εντός του νέου κοινοβουλίου είναι και η Χρυσή Αυγή. Στις 3,4 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ. Επτά κόμματα στην επόμενη Βουλή. Και η Χρυσή Αυγή στο κοινοβούλιο. Στο 51% η παράσταση νίκης της Νέας Δημοκρατίας. Τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 3,4 μονάδες εμφανίζει η τελευταία πανελλαδική δημοσκόπηση του Στατιστικού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε, μεταξύ 23 και 28 Μαρτίου, υπό την εποπτεία του Προέδρου του Τμήματος, καθηγητή κ. Επαμεινώνδα Πανά. Η ίδια δημοσκόπηση, η οποία αφορά στην πρόθεση ψήφου και την οποία παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα το TheSeaNation, εμφανίζει επτά κόμματα να εισέρχονται στην επόμενη Βουλή με την Χρυσή Αυγή να αποτελεί την έκπληξη αφού φέρεται να συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξης του 5,1%. Με βάση την ίδια δημοσκόπηση, το 22,5% των ερωτηθέντων επιθυμεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία, έναντι του 14 % που επιθυμεί να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, ενώ αξιοσημειώτα είναι τα ποσοστά που συγκεντρώνει το νεοσύστατο κόμμα του Πάνου Καμμένου, το οποίο φτάνει σε ένα ποσοστό του 8,5%. Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ με το 9,3%  των ερωτηθέντων να επιθυμεί να δει το κόμμα να αυξάνει τα ποσοστά του στις επόμενες εκλογές. Τέλος, σε επίπεδο παράστασης νίκης η Νέα Δημοκρατία ξεπερνά το 51% με το ΠΑΣΟΚ να κινείται στα επίπεδα του 11,9%, ενώ και εδώ τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων βρίσκονται στα επίπεδα του 5%.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Σφάζουν σαν αρνιά τα μεγάλα κόμματα και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Σφάζουν σαν αρνιά τα μεγάλα κόμματα και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις