Skip to main content
Menu

Ο Σ. Φάμελλος στον «Τ.Θ.»: «Η Αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπεται να είναι κλειστό κλαμπ εξουσίας»

Ο Σ. Φάμελλος στον «Τ.Θ.»: «Η Αυτοδιοίκηση  δεν επιτρέπεται να είναι κλειστό κλαμπ εξουσίας»
«Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη: περιορισμός θητειών, αυτοδιοικητικό προφίλ, αξιοποίηση νέων και ενεργών πολιτών, αξιολόγηση από τους πολίτες και όχι από τα κόμματα», τονίζει στην αποκλειστική συνέντευξή του
Συνέντευξη στον

ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

«Η Αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπεται να είναι κλειστό κλαμπ εξουσίας. Η απλή αναλογική δίνει μία ευκαιρία να ξανανιώσει η αυτοδιοίκηση, διότι η ψήφος όλων των πολιτών θα έχει την ίδια βαρύτητα, αλλά θα υπάρχει και απόλυτη αναλογικότητα στην εκπροσώπηση της κοινωνίας. Αυτό χρειαζόμαστε». Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» και στο www.typosthes.gr. Στην αποκλειστική του συνέντευξη, ο Θεσσαλονικιός πολιτικός, προσπερνάει την εκλολογία, «ας μη στερήσουμε από τη χώρα μας τη δυνατότητα να ασκηθούν πολιτικές που πλέον θα έχουν την κοινωνία όρθια», τονίζει, επισημαίνοντας μια μεγάλη αλήθεια: «Αυτό που χρειάζονται όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, είναι δίκαιη πολιτική με τίμιους πολιτικούς και καθαρούς λογαριασμούς». Ακόμα αναφέρεται στο Σκοπιανό, στο θέμα των συντάξεων, στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, στους νέους δασικούς χάρτες και στον τομέα της ανακύκλωσης, τονίζοντας ότι «το μέλλον δεν είναι οι χωματερές και τα πρόστιμα, αλλά η πλήρης ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση». Επιπλέον, εστιάζει στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, στην ευρύτερη Θεσσαλονίκη –«παρέχεται πλέον το αγαθό του φυσικού αερίου σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις της περιφέρειας Θεσσαλονίκης»- και υπογραμμίζει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα τονίζοντας ότι «έχει δώσει σάρκα και οστά σε ένα νέο ισχυρό όραμα για τη Θεσσαλονίκη», λέγοντας πως «και η συμφωνία με την ΠΓΔΜ μπορεί να ενισχύσει την εξωστρέφεια και τον ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια».

Στην πρόσφατη ομιλία σας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, είπατε ότι «είμαστε αντίθετοι στην ακροδεξιά, στην ανεργία, την κατασπατάληση των φυσικών πόρων και στον πόλεμο. Αυτή την πολιτική πρέπει να ενισχύσουμε όπως και τον άξονα της τιμιότητας που δεν είναι απλά ηθική, είναι δημοκρατία».

Είχατε επίσης αναφερθεί και στη βιώσιμη ανάπτυξη, «η οποία», όπως είχατε τονίσει, «μπορεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της πολιτικής που σήμερα στην Ελλάδα κινδυνεύει…». Ως και καθ’ ύλην αρμόδιος, μιλήστε μας αναλυτικότερα για τις αξίες αυτές και την αφομοίωσή τους από τη χώρα μας…

ΑΠ. Στην Ελλάδα σήμερα αλλά και στην Ευρώπη μπαίνουν νέα ερωτήματα σχετικά με την πολιτική. Από τη μία μεριά υπάρχει η πρόταση για περισσότερη εργασία, αλληλεγγύη, δημοκρατία, βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του πλανήτη και του περιβάλλοντος. Η άλλη μεριά καταθέτει μια πρόταση η οποία χαρακτηρίζεται από ακροδεξιές παρεκκλίσεις, ανεργία και νεοφιλελευθερισμό, κατασπατάληση φυσικών πόρων, ακόμα και παρέμβαση σε ξένες κοινωνίες με πολεμικά μέσα. Είναι ξεκάθαρο ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη χαρακτηρίζεται από την πρώτη λογική, η οποία αποτελεί και το σημείο συνάντησης των προοδευτικών δυνάμεων για μια Ευρώπη καλύτερη, για μια Ευρώπη που θέλουν οι πολίτες της. Στη χώρα μας όλες οι επιλογές της κυβέρνησης τα τελευταία τριάμισι χρόνια στοχεύουν στο αγαθό της εργασίας, στην προστασία των φυσικών πόρων, στην ειρηνική συνεργασία και στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, στα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα και πάνω απ’ όλα στο να ασκείται δίκαιη πολιτική για όλους τους Έλληνες. Αυτό χρειάζονται όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, δίκαιη πολιτική με τίμιους πολιτικούς και καθαρούς λογαριασμούς.

Υπάρχει το σχέδιο Οδηγίας της Ε.Ε. σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, κύριος στόχος της οποίας είναι η πρόληψη και η μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για παραλίες -αλλά και γενικότερα- χωρίς πλαστικά μίας χρήσης; Ποια αλήθεια τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του περιβαλλοντικού τέλους στην πλαστική σακούλα;

ΑΠ. Η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και η αξία του για την ανθρώπινη ζωή, τη βιοποικιλότητα, αλλά και τον τουρισμό επιβάλλουν να εφαρμόσουμε καινοτόμες πολιτικές και ως προς τη διαχείριση των πλαστικών μιας χρήσης. Είναι ευκαιρία η Ελλάδα την εποχή της κυκλικής οικονομίας να προβάλει πιλοτικές εφαρμογές για παραλίες χωρίς πλαστικά μιας χρήσης, για τουριστικό προϊόν που θα αντανακλά πλήρως το υψηλής ποιότητας φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, όπως το δίκτυο περιοχών NATURA 2000, που έχει κάνει τη χώρα μας διάσημη στην Ευρώπη και παγκόσμια. Η νέα επανάσταση για το πλαστικό είναι η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων από ελληνικές βιομηχανίες που θα έχουν ενσωματώσει την επαναχρησιμοποίηση και την ανακυκλωσιμότητα, διότι δυστυχώς σήμερα ένα πολύ μικρό ποσοστό πλαστικών, που κυμαίνεται από 6-8%, εμπεριέχουν ανακυκλώσιμες ύλες. Αυτό το ποσοστό πρέπει να φτάσει το 50%. Η χώρα μας έχει ήδη σημαντικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του περιβαλλοντικού τέλους στην πλαστική σακούλα, μιας και έχει περιοριστεί η χρήση της κατά 75% στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης. Η πλήρης εικόνα θα υπάρχει το 2019, όταν πλέον θα έχουν εισαχθεί στην αγορά μέσα πολλαπλής χρήσης μεταφοράς προϊόντων. Η άποψή μας είναι ότι η ελληνική βιομηχανία πλαστικού μπορεί με τσάντες πολλαπλής χρήσης ή τσάντες που προέρχονται από βιοπλαστικά να ανταποκριθεί στον σύγχρονο ανταγωνισμό και να έχει μια προσοδοφόρα προοπτική.

Έχετε πει ότι «δεν χωρά εφησυχασμός της Ευρώπης στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής». Πρόσφατα η Greenpeace έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την κλιματική αλλαγή, με αφορμή τη συνάντησή του με τους Προέδρους Αιγύπτου και Κύπρου και τον καλούσε να αναλάβει πρωτοβουλία για την προστασία της Μεσογείου και των λαών της από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (συνεργασία σε θέματα διασυνδέσεων, υδρογονανθράκων και αγωγών). Πώς κρίνετε την πρωτοβουλία; Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποδώσει καρπούς;

ΑΠ. Τα συμπεράσματα και η αξιολόγηση των επιστημονικών μελετών από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη για το Κλίμα, αλλά και όλα τα παγκόσμια πολιτικά φόρα συνηγορούν στο ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις παρεμβάσεις μας και τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, να περάσουμε πλέον σε ουσιαστικά βήματα αλλαγής του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενέργεια, και να σχεδιάσουμε από τώρα ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα. Για τον λόγο αυτό η χώρα μας έχει ήδη λάβει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, με δύο τριμερείς συμβάσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με την Κύπρο και με το Ισραήλ και με την Κύπρο και την Αίγυπτο, για τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής όσον αφορά την προσαρμογή και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, αλλά και τον μετριασμό των εκπομπών και την εισαγωγή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μοντέλο για την ενεργειακή εξοικονόμηση. Ο στόχος του 2030 για παραγωγή του 50% της ενέργειας από ΑΠΕ στη χώρα μας είναι ένας στόχος που υπάρχει στον σχεδιασμό για την ενέργεια και το κλίμα και αποδεικνύει την προσήλωσή μας στην αλλαγή στάσης. Αυτή η πρωτοβουλία δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν αλλάξουμε όλοι καταναλωτικές και παραγωγικές συνήθειες.

Μιλήστε μας για τους νέους δασικούς χάρτες που παρουσίασε προχθές το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τι θα γίνει με τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου; Τι προβλέπεται αλήθεια για το Μάτι;

ΑΠ. Οι δασικοί χάρτες, το Κτηματολόγιο και η οριοθέτηση του αιγιαλού είναι μεταρρυθμιστικές τομές για τη χώρα μας που μπορούν να αναπτύξουν ταυτόχρονα και το περιβαλλοντικό αγαθό, αλλά και αυτό της ανάπτυξης. Επιλέξαμε να προχωρήσουμε αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση και ήδη από το 2017 έχει ολοκληρωθεί στο ένα τρίτο της χώρας. Αυτή την περίοδο αναρτώνται οι δασικοί χάρτες στην Ανατολική Αττική, ενώ έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση στην Κεντρική Μακεδονία. Έχουν προηγηθεί και άλλες περιοχές της Ελλάδος και η διαδικασία της ανάρτησης θα ολοκληρωθεί στο 100% της χώρας μέσα στο 2019. Στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, απολύτως συνεπείς με τις συνταγματικές προβλέψεις και τις δεσμεύσεις μας, αναρτήσαμε δασικούς χάρτες που συμπεριλαμβάνουν την κήρυξη της αναδασωτέας στις δασικές περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά και την προστασία της περιοχής, ενώ με την ανάρτηση των δασικών χαρτών ξεκαθαρίζονται οι χρήσεις γης και η δυνατότητα ανοικοδόμησης, έτσι ώστε η ανοικοδόμηση στο Μάτι να μπορέσει γίνει με ορθούς πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες και με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Χαμηλότερα δημοτικά τέλη θα καταβάλλουν οι πολίτες που διαμένουν σε δήμους οι οποίοι καταγράφουν καλές επιδόσεις στον τομέα της ανακύκλωσης, όπως θα προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση την οποία αυτή την περίοδο επεξεργάζονται τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Είναι έτσι κ. Υπουργέ;

ΑΠ. Με τον νόμο για την ανακύκλωση, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Νοέμβριο του 2017, προβλέπεται ότι οι Δήμοι που θα έχουν υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης και υψηλότερα ποσοστά εκτροπής από την ταφή, θα έχουν μικρότερο κόστος στις υπηρεσίες που παρέχουν οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων όσον αφορά την επεξεργασία και την ταφή των απορριμμάτων. Παράλληλα με τη μείωση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης απορριμμάτων των Δήμων και με τα έσοδα που θα προκύπτουν για τους Δήμους από τα ανακυκλώσιμα, δίνεται επιπλέον αυτή η δυνατότητα ώστε να επιβραβεύονται πρακτικές και πολιτικές που ικανοποιούν τις υποχρεώσεις της χώρας. Σημειώνω ότι με νομοθεσία της Ε.Ε. απαγορεύεται να θάβονται ανεπεξέργαστα απορρίμματα, όπως κάνει ακόμα σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών της χώρας. Αυτό το μοντέλο πρέπει να αλλάξει το 2020. Το μέλλον δεν είναι οι χωματερές και τα πρόστιμα, αλλά η πλήρης ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.

Εγκαινιάστηκε παρουσία σας, στις αρχές Οκτωβρίου στο Λαγκαδά, ο πρώτος σε όλη την Ελλάδα σταθμός αποσυμπίεσης φυσικού αερίου. Ποια πιστεύετε ότι είναι η προοπτική επέκτασης του φυσικού αερίου και σε άλλες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, ώστε όλο και περισσότεροι καταναλωτές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αποκτήσουν πρόσβαση σ’ αυτό;

ΑΠ. Εδώ και 20 χρόνια οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, αλλά και των υπόλοιπων πόλεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έβλεπαν το δίκτυο φυσικού αερίου να περνάει έξω από τις πόλεις τους χωρίς να έχουν πρόσβαση σε αυτό το φθηνότερο και σαφώς πιο περιβαλλοντικό -από τα υπόλοιπα- ορυκτό καύσιμο. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, παρέχεται πλέον το αγαθό του φυσικού αερίου σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις της περιφέρειας Θεσσαλονίκης, αποδεικνύοντας το πραγματικό ενδιαφέρον που έχουμε και για την ποιότητα του περιβάλλοντος, αλλά και για την οικονομία των νοικοκυριών και των επαγγελματιών. Από το Φίλυρο και τον Χορτιάτη μέχρι το Τρίλοφο και το Πλαγιάρι και από την Επανωμή και τη Μηχανιώνα μέχρι τα Κουφάλια και τη Χαλάστρα και φυσικά στον Λαγκαδά και στο Νέο Ρύσιο, στα Βασιλικά και στους Ταγαράδες, επεκτείνεται το δίκτυο φυσικού αερίου, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι μπορεί ακόμα και σε συνθήκες μνημονίου να τα καταφέρνουμε και να ασκούνται πολιτικές προς το συμφέρον των πολιτών. Αυτή είναι η διαφορά της πολιτικής που εφαρμόζεται από αυτή την κυβέρνηση.

Άρχισε την περασμένη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, φέτος η τιμή εκκίνησης κυμαίνεται στο 1,14 ευρώ με αυξητικές τάσεις. Οι Ομοσπονδίες των βενζινοπωλών και των πρατηριούχων ζητούν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Είναι αυτό εφικτό και τί πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε οι καταναλωτές να απολαμβάνουν καλύτερες τιμές;

ΑΠ. Η έντονα αυξητική τάση του πετρελαίου θέρμανσης διεθνώς μας ανησυχεί ιδιαίτερα και για κοινωνικούς και για περιβαλλοντικούς λόγους και σαφέστατα λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών που συνδέονται με αυτή. Προφανώς εμείς δεν θέλουμε οι πολίτες να ξαναζήσουν τις καταστάσεις του παρελθόντος. Για τον λόγο αυτό στην παρούσα φάση, λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του πετρελαίου, η οποία θέλουμε να επηρεάσει όσο το δυνατόν λιγότερους καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος, εξετάζουμε την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης. Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός για το επίδομα θέρμανσης και να αντισταθμιστεί πλήρως η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου. Από την άλλη επεκτείνουμε το δίκτυο φυσικού αερίου με χαμηλότερη τιμή και χωρίς εξάρτηση προμηθευτή.

Πώς βλέπετε τις πολλές υποψηφιότητες στο δήμο Θεσσαλονίκης, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών το Μάιο του 2019; Ποια η άποψή σας για την εφαρμογή της απλής αναλογικής;

ΑΠ. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν μία απόφαση της πόλης και των πολιτών. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τα κομματικά χρίσματα έχουν αλλοιώσει αυτό το χαρακτηριστικό τους και πολλοί προσπαθούν να αξιοποιήσουν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών για μικροκομματικούς λόγους. Αυτό αποτελεί υποχώρηση της αυτοδιοίκησης, αλλά και της πολιτικής στη χώρα μας. Η άποψή μου για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ξεκάθαρη: περιορισμός θητειών, αυτοδιοικητικό προφίλ, αξιοποίηση νέων και ενεργών πολιτών, αξιολόγηση από τους πολίτες και όχι από τα κόμματα. Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει καταθέσει και υλοποιεί ένα νέο όραμα για τη Θεσσαλονίκη, με πολλές μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει στην πόλη. Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να είναι και το περιεχόμενο της συζήτησης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: Ο Θερμαϊκός Κόλπος, η ανακύκλωση, η οικονομία της πόλης, οι ελεύθεροι χώροι, η ανάπλαση της ΔΕΘ, της παραλίας, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, ο δημόσιος ή δημοτικός χαρακτήρας των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Η απλή αναλογική δίνει τη δυνατότητα να υπερβούμε πολλά εμπόδια που υπήρχαν όσον αφορά την πρόσβαση των ενεργών πολιτών στην αυτοδιοίκηση και τη ρήξη στεγανών που διαμορφώνονται σε όλους τους δήμους. Η Αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπεται να είναι κλειστό κλαμπ εξουσίας. Η απλή αναλογική δίνει μία ευκαιρία να ξανανιώσει η αυτοδιοίκηση, διότι η ψήφος όλων των πολιτών θα έχει την ίδια βαρύτητα, αλλά θα υπάρχει και απόλυτη αναλογικότητα στην εκπροσώπηση της κοινωνίας. Αυτό χρειαζόμαστε. Να εμπιστευτούμε τη βούληση της κοινωνίας, να έχουμε πραγματικές αυτοδιοικητικές φωνές και η Θεσσαλονίκη να στρέψει το βλέμμα στο μέλλον. Να στηριχθεί στα θετικά του παρελθόντος και να κοιτάξει μπροστά.

Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά επανειλημμένα εκλογές, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι θα γίνουν στην ώρα τους. Ωστόσο, πρόσφατα στη ΔΕΘ, ο Αλ. Τσίπρας, άφησε ένα «παραθυράκι» για τη διενέργειά τους την ερχόμενη Άνοιξη. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

ΑΠ. Ας μη στερήσουμε από τη χώρα μας τη δυνατότητα να ασκηθούν πολιτικές που πλέον θα έχουν την κοινωνία όρθια. Η έξοδος από το μνημόνιο, που αποδεικνύεται περισσότερο καθαρή από όσο φαινόταν πριν από 6 μήνες, μας δίνει τη δυνατότητα να ασκηθούν πολιτικές προς όφελος της εργασίας, της επιχειρηματικότητας, του περιβάλλοντος, των κοινωνικών δομών, αλλά και της ενίσχυσης της δημοκρατίας και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Αυτά που μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, τον επόμενο χρόνο τα έχουμε όλοι ανάγκη και προχωράμε για την ολοκλήρωση της θητείας της Κυβέρνησης. Εξάλλου η ΝΔ και τα μέσα ενημέρωσης που τη στηρίζουν μόνο εκλογές ζητούν, αλλά συνεχώς διαψεύδονται.

Σκοπιανό: Πώς «βλέπετε» να εξελίσσεται το ζήτημα μετά και το πρόσφατο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη «Συμφωνία των Πρεσπών»; Σχολιάστε μας τις τελευταίες κινήσεις του Πάνου Καμμένου και για το θέμα, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

ΑΠ. Η πρόσφατη ανάληψη της ευθύνης του Υπουργείου Εξωτερικών από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό επιβεβαιώνει την ξεκάθαρη επιδίωξή μας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας προς όφελος των εθνικών συμφερόντων. Οι γείτονές μας πρέπει να επιλέξουν την αλλαγή του ονόματος, την αλλαγή του Συντάγματος, τον σεβασμό της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας, αλλά και την πλήρη διαγραφή όλων των αλυτρωτικών διεκδικήσεων. Δεν θα δεχτούμε τίποτα λιγότερο. Δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο στην αμφισβήτηση των εθνικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Αυτή η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει το ελατήριο εκτίναξης της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης ως πραγματικής μητρόπολης των Βαλκανίων.

Συνδέεται άραγε με κάποιο τρόπο το θέμα των συντάξεων με το Σκοπιανό; Πώς πιστεύετε ότι θα καταλήξει για τους αγωνιούντες συνταξιούχους το συγκεκριμένο θέμα;

ΑΠ. Η σύνδεση των συντάξεων με τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ αποτελεί ένα αισχρό ψέμα της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνησή μας υπερασπίστηκε το ασφαλιστικό σύστημα το οποίο χρεοκόπησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στο ευρωπαϊκό εξάμηνο επιβεβαιώνει τη μη περικοπή των συντάξεων. Οι συνταξιούχοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, αντίθετα μπορούν να εμπιστευθούν αυτή την κυβέρνηση που υπερασπίζεται τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, γιατί ο κ. Μητσοτάκης θέλει να τα χαρίσει σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

«Η κυβέρνηση έχει δώσει σάρκα και οστά

σε ένα νέο ισχυρό όραμα για τη Θεσσαλονίκη»

Είχατε πει στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ, ότι «τα μεγάλα έργα ανάπτυξης αποκαθιστούν τον μητροπολιτικό ρόλο της Θεσσαλονίκης» και ταυτόχρονα υπογραμμίζατε ότι «στο πλαίσιο της ανάπτυξης της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες και για τη Θεσσαλονίκη». Μιλήστε μας γι’ αυτές και για τις προοπτικές της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας.

ΑΠ. Όπως έχω ήδη πει, από τη μία πλευρά η κυβέρνηση έχει δώσει σάρκα και οστά σε ένα νέο ισχυρό όραμα για τη Θεσσαλονίκη και η συμφωνία με την ΠΓΔΜ μπορεί να ενισχύσει την εξωστρέφεια και τον ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια. Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από εργασία, επιχειρηματικότητα, σύγχρονα έργα υποδομής και κοινωνία που δημιουργεί, όπως πάντα έκανε. Αυτό το προοδευτικό παρελθόν μπορεί να αποτελέσει σηματοδότη για το μέλλον της πόλης. Μιας πόλης ανοιχτής στις ιδέες και στη δημιουργία, φιλικής και επικοινωνιακής που στηρίζεται σε μια δυναμική πολιτική ελεύθερων χώρων, σε ισχυρές συνδέσεις με τις περιοχές του Εύξεινου Πόντου, με τις παραδουνάβιες και όλα τα Βαλκάνια, με δίκτυα ενεργειακά, σιδηροδρομικά, οδικά και με σύνδεση των μεγάλων λιμανιών. Με ένα σύγχρονο λιμάνι και ένα σύγχρονο αεροδρόμιο, με ισχυρές υποδομές και παρεμβάσεις στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού, που δίνουν και μία ιδιαίτερη δυνατότητα και ταυτότητα στη Θεσσαλονίκη, και πάνω από όλα με τον πολίτη πρωταγωνιστή. Διότι, δυστυχώς, τόσα χρόνια ο μόνος στόχος που είχε το παλιό πολιτικό δυναμικό της Θεσσαλονίκης ήταν να ανανεώσει τις καρέκλες του και τώρα φαίνεται η γύμνια τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ