Skip to main content
Menu

Με τον εθνικό ύμνο και ελληνικές σημαίες το τελευταίο «αντίο» στον Κατσίφα

Σε κλίμα οδύνης οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία το μεσημέρι της Πέμπτης

Σε φορτισμένο κλίμα, υπό φωνές και συνθήματα, πραγματοποιήθηκε η κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες, όπου συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι.

Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε σε κλίμα οδύνης στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, ενώ νωρίτερα η σορός είχε τεθεί στην κεφαλή της νεκρικής πομπής και την ακολουθούσε το πλήθος με μία γιγαντιαία ελληνική σημαία.

Το σύνθημα που ακουγόταν περισσότερο ήταν το "Κατσίφα ζεις, εσύ μας οδηγείς" και "αθάνατος", ενώ υπήρξαν και συνθήματα εναντίον των πολιτικών. Νωρίτερα, στην πλατεία του χωριού οι παρευρισκόμενοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ενώ φώναζαν συνθήματα και για τη Μακεδονία. Τα συνθήματα διέκοπταν συχνά ο θρήνος της μητέρας του Κωνσταντίνου Κατσίφα και μοιρολόγια που τραγουδούσαν γυναίκες της περιοχής.

Αμέσως μετά, εν πομπή, η σορός του 35χρονου, σκεπασμένη με την γαλανόλευκη, μεταφέρθηκε στο Κοιμητήριο του χωριού βουλιαράτες, όπου έγινε η ταφή του, υπό τις ιαχές του πλήθους "Ηρωας" και "Αθάνατος", ενώ μετά τον Εθνικό Ύμνο, οι συγκεντρωμένοι έψαλαν μαζί με τους ιερείς το "Χριστός Ανέστη".

Νωρίτερα δεκάδες άνθρωποι επισκέφθηκαν το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο 35χρονος την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, από τα πυρά των Αλβανών επίλεκτων αστυνομικών. Στους Βουλιαράτες βρέθηκαν αιρετοί που έχουν εκλεγεί με τις ψήφους της μειονότητας, όπως ο Βαγγέλης Ντούλες, καθώς και ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σάββας Αναστασιάδης.

«Ας γαληνέψουν όλων οι ψυχές. Ας σταματήσει ο ανεύθυνος θόρυβος. Τα υπόλοιπα μπορούν να μελετηθούν στη συνέχεια με αντικειμενικότητα και αλληλοσεβασμό», είχε δηλώσει χθές, ο Αρχιεπίσκοπος Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, κ. Αναστάσιος, ενώ η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Ελένη Σουρανή, ηγετικά στελέχη της μειονότητας και πλήθος κόσμου είχαν σπεύσει στους Βουλιαράτες για να συλλυπηθούν την οικογένεια του εκλιπόντος.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί ήταν δρακόντεια. Η αλβανική αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές στο μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς.

Έως νωρίς το μεσημέρι στο χωριό Βουλιαράτες είχαν φτάσει 1.100 άνθρωποι από την Ελλάδα. Την Τετάρτη το βράδυ, πέντε λεωφορεία ξεκίνησαν από τον Σταθμό Λαρίσης με προορισμό τους Βουλιαράτες, ενώ οχήματα ναυλώθηκαν και από άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και τα Ιωάννινα. Όπως καταγγέλθηκε, με διάφορες προφάσεις οι αλβανικές αρχές στο Μεθοριακό Σταθμό της Κακαβιάς, απαγόρευαν την είσοδο στην Αλβανία λεωφορείων από Ελλάδα. Παράλληλα οδηγούν για άτυπες ανακρίσεις στελέχη βορειοηπειρωτικών οργανώσεων.

Μετ’ εμποδίων το ταξίδι των Ελλήνων στους Βουλιαράτες

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1, η ελληνική σημαία αποτέλεσε εμπόδιο για την είσοδο στην Αλβανία για όσους επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα για να παραστούν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία Έλληνα ταξιδιώτη ότι οι Αλβανοί αστυνομικοί τον κατέβασαν από το λεωφορείο, τον οδήγησαν σε ένα μικρό δωμάτιο και εκεί ουσιαστικά τον έγδυσαν. Επίσης στα σύνορα ο νεαρός που επιχείρησε να περάσει στην Αλβανία κατήγγειλε ότι οι Αλβανοί του απαγόρευσαν την είσοδο στην χώρα γιατί είχε στο κορμί του τατουάζ με αρχαία ελληνικά σύμβολα.

Άλλος νεαρός κατήγγειλε ότι οι Αλβανοί του ζήτησαν να παραδώσει την ελληνική σημαία που είχε μαζί του και όταν εκείνος το αρνήθηκε απαγορεύτηκε και σε εκείνον η είσοδος στη χώρα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες για τον ίδιο λόγο δεν επετράπη η είσοδος σε ένα λεωφορείο από τη Ζάκυνθο.

Αυτοσυγκράτηση σύστηναν οι ελληνικές Αρχές

Την παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών ζητούσαν εκπρόσωποι βορειοηπειρωτικών σωματείων, ώστε να σταματήσουν τα προσχήματα των αλβανικών Αρχών και να φτάσουν γρήγορα και με ασφάλεια Βορειοηπειρώτες και Ελλαδίτες στο χωριό για τη νεκρώσιμη ακολουθία. Να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στην οικογένειά του και στην τελετή καλούσαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα υπουργεία  Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη όσους Έλληνες πολίτες μετέβαιναν στις Βουλιαράτες για την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου βρήκε τον θάνατο από τις σφαίρες της αλβανικής αστυνομίας με την οποία είχε εμπλακεί σε ένοπλο επεισόδιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΕΚ ΑΛΦΑ Θεσσαλονίκης: Δωρεάν Σεμινάρια Δημοσιογραφίας-Δημοσιογραφώ άρα υπάρχω
Έλσα Ποιμενίδου, Άκης Σακισλόγλου και Κική Μουστακίδου οι προσκαλεσμένοι δημοσιογράφοι του Education Festival στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ
ΙΕΚ ΑΛΦΑ Θεσσαλονίκης: Δωρεάν Σεμινάρια Δημοσιογραφίας-Δημοσιογραφώ άρα υπάρχω