Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μ. Γεράνης: «Αν η καθαριότητα είναι Πολιτισμός, τότε η ανακύκλωση είναι Παιδεία»

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, μιλάει με την διπλή του ιδιότητα, αποκλειστικά στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Συνέντευξη στον

ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

[email protected]

 

Με την διπλή του ιδιότητα, ως Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και ως Προέδρου του Δ.Σ. στο Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, μιλάει αποκλειστικά στον «Τύπο Θεσσαλονίκης», ο Μιχάλης Γεράνης, ένας άνθρωπος που υπηρετεί την Αυτοδιοίκηση 20 και πλέον χρόνια, ταγμένος θα λέγαμε, στην υπηρεσία του πολίτη. «Η Αυτοδιοίκηση», τονίζει, «αποτελεί την πολιτική της αληθινής ζωής… της καθημερινότητάς μας. Για να υλοποιήσουμε οτιδήποτε πρέπει να δίνουμε αξία στη σωστή ενημέρωση του πολίτη». Και αναφερόμενος κατ’ αρχήν στο ρόλο του στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη και τη συνεργασία του με τον κ. Καϊτεζίδη, λέει χαρακτηριστικά: «Βεβαίως και συνεχίζουμε μαζί με το  Δήμαρχο, τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, και ως Διοίκηση, έχουμε δρομολογήσει μια σειρά μεγάλων έργων». Όπως μάλιστα επισημαίνει, «θέλουμε η καθημερινότητα του πολίτη να είναι καλύτερη. Επενδύουμε στο εύ ζην…».  

Αναφέρεται με ιδιαίτερο ζήλο στην άλλη του ιδιότητα, του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ, μιλώντας για μια σειρά ενεργειών που έχουν να κάνουν ουσιαστικά με πρωτοπορία πάνω στην καθαριότητα και την ανακύκλωση. «Αν η καθαριότητα είναι Πολιτισμός τότε η ανακύκλωση είναι Παιδεία και εμείς τα διαθέτουμε και τα δύο!», τονίζει χαρακτηριστικά στον «Τ.Θ.» και το www.typosthes.gr, για να υπογραμμίσει ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, επιβάλλεται όλοι μας να πάρουμε την υπόθεση ανακύκλωση κυριολεκτικά και μεταφορικά στα χέρια μας». Λέει ότι «η συστηματική ανακύκλωση ήρθε επιτέλους και στην Περιφέρειά μας. Γίνεται τώρα πραγματικότητα η φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων», και επισημαίνει ότι «η Κεντρική Μακεδονία με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη μας, θα πρέπει να είναι το επίκεντρο της Τεχνολογικής ανάπτυξης στο μέγα θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Ακόμα, ο κ. Γεράνης, οραματίζεται «μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, με συνδετικό κρίκο την Εγνατία Οδό, που θα μπορεί να διαχειρίζεται κεντροβαρικά τα υπολείμματα των άλλων Περιφερειών. Μια Περιφέρεια που με “έξυπνες” τεχνολογίες, θα μειώνει τα απορρίμματα!», για να καταλήξει εμφατικά: «Είμαστε στο στάδιο που έχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να απογειώσουμε το πέταγμα…», παραφράζοντας χαρακτηριστικά, γνωστή ρήση του Νίκου Καζαντζάκη.

ΕΡ. Κύριε Γεράνη, είστε Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ)  Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη. Διπλή ιδιότητα, άρα και διπλές οι ευθύνες σας (Απορρίμματα-Δήμος /Δήμος-Απορρίμματα)!.. Αβίαστα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα, πώς μπορείτε και ανταπεξέρχεστε;

 ΑΠ. Με την ενασχόλησή  μου στην Αυτοδιοίκηση 20 και πλέον χρόνια, έμαθα ένα πράγμα: Για να υλοποιήσουμε οτιδήποτε πρέπει να δίνουμε αξία στη σωστή ενημέρωση του πολίτη. Έτσι, δίνουμε αξία στην πολιτική και δίνοντας αξία στην πολιτική, δίνουμε δυνατότητες στον άνθρωπο… που είναι βασικό ζητούμενό μας.

Κύριε Παπαδανιήλ, σας ευχαριστώ κατ’ αρχήν γι’ αυτή τη συνέντευξη. Ναι είναι αλήθεια διπλές ευθύνες, διπλή προσπάθεια αλλά ξέρετε κάτι, η Αυτοδιοίκηση αποτελεί την πολιτική της αληθινής ζωής… της καθημερινότητάς μας. Ίσως αυτό είναι που μου δίνει τη δύναμη να συνεχίζω και να ανταπεξέρχομαι στις διπλές ευθύνες που λέτε, γιατί και στις δύο θέσεις μου υπηρετώ την Αυτοδιοίκηση.

ΕΡ. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, συνεχίζετε απρόσκοπτα με τη Διοίκηση του νυν Δημάρχου, κ. Καϊτεζίδη. Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας αυτή καθώς και για τα μεγάλα έργα που έχετε δρομολογήσει στο Δήμο σας;

ΑΠ.  Βεβαίως και συνεχίζουμε μαζί με το  Δήμαρχο, τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη,

στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, ως Διοίκηση, έχουμε δρομολογήσει μεγάλα έργα, όπως γνωρίζετε πρώτα σχεδιάζουμε, προγραμματίζουμε και μετά υλοποιούμε  με μια σειρά εγκρίσεων από φορείς του ευρύτερου Δημοσίου είναι η φυσική διαδικασία που ακολουθείται για την υλοποίηση των μεγάλων έργων. Είμαστε σε θέση όμως να πούμε πως ήρθε η ώρα που συμπολίτες μας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες θα απολαύσουν – θα χαρούν τα έργα που θα βελτιώνουν την ποιότητας της ζωής  τους

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω κάποια:

 - Διευθέτηση Ρέματος Σταγειρίτη στην Δ.Ε. Πυλαίας

-  Αποχέτευση οικισμών Δ.Ε. Χορτιάτη

- Διαμόρφωση πλατείας στην περιοχή της Αγίας Γλυκερίας

- Χώροι πρασίνου στην επέκταση της Πυλαίας στην περιοχή Δελφών και στο πρώην Αμαξοστάσιο Πυλαίας

- Διαμόρφωση πάρκου Τριανταφυλλοπούλου στη Μαλακοπή

- Ανέγερση 1ου ολοήμερου 12/Θέσιου Δημοτικού Σχολείου Εξοχής

- Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου Ύδρευσης Δ.Κ. Ασβεστοχωρίου

-  Η αποκατάσταση, αναβάθμιση, προστασία, αξιοποίηση και εκσυγχρονισμός της Περιοχής Λατομείων Ασβεστοχωρίου και η μετατροπή της σε χώρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης

- Αναβάθμιση-βελτίωση οδού 17 Νοέμβρη από Σταγειρίτη έως Σμύρνης

- Ανακατασκευή και Βελτίωση Παιδικών Χαρών

 - Επισκευή - συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων

-  Ανάπλαση Πάρκου Οδού  Π. Μελά στη Δ.Κ. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ

- Εξοικονόμηση ενέργειας στο υπάρχον δίκτυο ηλεκτροφωτισμού

- Κατασκευή Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου Χορτιάτη

Ως  Διοίκηση κ. Παπαδανιήλ θέλουμε η καθημερινότητα του πολίτη να είναι καλύτερη. Επενδύουμε στο εύ ζην…

ΕΡ. Ακούμε πολύ συχνά να λέγεται και να γράφεται ότι αλλάζουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω στο θέμα της ανακύκλωσης. Τί μπορεί να σημαίνει αυτό σε νούμερα αλλά και σε χρόνο;

ΑΠ. Είναι καιρός να αντιληφθούμε πως μέσα στο περιβάλλον της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η διαχείριση στερεών αποβλήτων δεν είναι ακόμα ένα πρόβλημα αλλά μία ευκαιρία ευρύτερης ανάπτυξης.

Οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλάζουν τους ετήσιους στόχους για την ανακύκλωση. Μέχρι το 2025 θα πρέπει να ανακυκλώνουμε το 55 % των αστικών αποβλήτων, το 60% ως το 2030 και του 65% ως το 2035.

Παράλληλα οι νέοι κανόνες προβλέπουν ότι έως το 2035, η ποσότητα των αστικών αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής πρέπει να μειωθεί στο 10% ή λιγότερο, της συνολικής ποσότητας των παραγόμενων αστικών αποβλήτων. Η νέα νομοθεσία ενισχύει την “ιεράρχηση των αποβλήτων”, και συγκεκριμένα απαιτεί από τα κράτη μέλη να λάβουν ειδικά μέτρα που να δίνουν προτεραιότητα στην πρόληψη, στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανακύκλωση, παρά στην υγειονομική ταφή, καθιστώντας έτσι δυνατή την υλοποίηση της κυκλικής οικονομίας».

ΕΡ. Τι κάνει από την πλευρά του ο ΦΟΔΣΑ, στο επίπεδο της σωστής διαχείρισης - αξιοποίησης των απορριμμάτων, αφού πια αλλάζει το τοπίο στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απόβλητα;

ΑΠ. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ο Περιφερειακός σύνδεσμος ΦΟΔΣΑ ΚΜ, αποτελεί το μόνο λειτουργικό περιφερειακό Φορέα της χώρας, ο οποίος προήλθε από συνένωση 14 μικρών και ανενεργών φορέων. Εκπροσωπεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά Περιφέρεια της χώρας, των 2 εκ. εξυπηρετούμενων πολιτών, δηλαδή 7 Περιφερειακές Ενότητες, 38 Δήμους. Η ίδια η ευρωπαϊκή πολιτική, καθορίζει την κατά προτεραιότητα υποστήριξη των μεγάλων περιφερειών, καθώς η υλοποίηση υποδομών σε αυτές, συνεισφέρουν ιδιαιτέρως στους στόχους της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Για το κάθε τι πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες,  περιμέναμε να γίνει η επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Απορριμμάτων που αποτελεί την εξειδίκευση στο χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας των γενικών κατευθύνσεων που περιλαμβάνονται στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Με τους στόχους που θέτει καθώς και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους, αποβλέπει στη διαμόρφωση Οργανωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων οι οποίες θα καλύπτουν το σύνολο της Περιφέρειας.

Σήμερα που μιλάμε ο ΦΟΔΣΑ δουλεύει οργανωμένα για να δημιουργηθούν υποδομές που θα βελτιώσουν όλη τη διαδικασία από τη συλλογή, τη διάθεση, τη διαλογή και φυσικά την υγειονομική ταφή.

Την προσεχή προγραμματική περίοδο ωριμάζουν και υλοποιούνται στην ΠΚΜ σύγχρονα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δηλαδή έργα που έχουν ως στόχο την επεξεργασία των απορριμμάτων πριν την υγειονομική ταφή.

Σύμφωνα με τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Αποβλήτων που υλοποιείται, προβλέπονται τρεις κεντρικές μονάδες διαχείρισης στερεών απορριμμάτων:

  • Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Σέρρες που είναι σε στάδιο κατασκευής  και σύντομα θα ολοκληρωθεί,
  • Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα, ξεκίνησε  η μελέτη για την υλοποίησή της στην Θέρμη (σε περιοχή μεταξύ των οικισμών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου) που θα εξυπηρετεί το 36% των απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και της Π.Ε. Χαλκιδικής,
  • Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα που θα εξυπηρετεί το 64% των απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και της  Π.Ε. Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας και θα ξεκινήσει η μελέτη για την υλοποίηση της μετά την υπογραφή που είναι την Τρίτη 20 Νοεμβρίου.

Έτσι  ολοκληρώνεται ένας κύκλος έργων που αφενός προωθεί την κυκλική οικονομία, αφετέρου φροντίζει για την προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας  λύση σε μεγάλο μέρος του προβλήματος που λέγεται  «διαχείριση των απορριμμάτων».

Ο στόχος που έχει θέσει η Κεντρική Μακεδονία για τη Διαχείριση των απορριμμάτων είναι να οδηγούνται σε σύμμεικτη μορφή στα παραπάνω τρία εργοστάσια των απορριμμάτων λιγότερο από τα μισά παραγόμενα απορρίμματα, αφού δίνεται έμφαση σε δημοτικό επίπεδο στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσή τους με διαλογή στην πηγή.

Από τα απορρίμματα που θα οδηγηθούν στα παραπάνω τρία εργοστάσια -ανάλογα με την τεχνολογία που θα επιλεγεί- θα ανακτηθούν σε μεγάλο ποσοστό compost, ενέργεια και ανακυκλώσιμα υλικά, αφήνοντας ένα μικρό ποσοστό υπολείμματος προς διάθεση στους Χ.Υ.Τ.Υ.

ΕΡ. Άρα κ. Γεράνη, σύμφωνα με όλα όσα μας αναφέρατε παραπάνω, επιβάλλεται πλέον όλοι μας να μάθουμε να ανακυκλώνουμε. Πόσο αλήθεια σημαντικό είναι αυτό για τον πολίτη;

ΑΠ. Σήμερα λοιπόν περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται όλοι μας να πάρουμε την υπόθεση ανακύκλωση κυριολεκτικά και μεταφορικά στα χέρια μας, γιατί η ζημιά που κάνουμε στο περιβάλλον όταν εμείς δεν ανακυκλώνουμε στην πηγή (σπίτι, εργασία, γραφείο), δυστυχώς επιστρέφει σ’ εμάς και τις οικογένειές μας με την χειρότερη μορφή (καταστροφή περιβάλλοντος - μόλυνση αέρα και νερού κ.α.)

«Ανακυκλώνω», σημαίνει, ουσιαστικά, αξιοποιώ τα απορρίμματα. Η ανακύκλωση εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη, και οι πολίτες των χωρών αυτών σέβονται και ενισχύουν τη διαδικασία. Η συστηματική ανακύκλωση ήρθε επιτέλους και στην Περιφέρεια μας. Γίνεται τώρα πραγματικότητα η φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων. Όχι πια με ερασιτεχνικές πρωτοβουλίες αλλά συγκροτημένα, με το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης απορριμμάτων, δηλαδή με τους γνωστούς Μπλέ Κάδους.

Το Πρόγραμμα όμως δεν σταματάει στους μπλε κάδους. Συζητείται ακόμη η προοπτική τοποθέτησης ειδικών κάδων, μεγαλύτερης χωρητικότητας, για τις μεγάλες συσκευασίες. Για τον λόγο αυτό καλούμε όλους τους Πολίτες να συμπαρασταθούν στις ενέργειες για ένα πιο καθαρό περιβάλλον και για μια πιο όμορφη πόλη. Αν η καθαριότητα είναι Πολιτισμός τότε η ανακύκλωση είναι Παιδεία και εμείς τα διαθέτουμε και τα δύο!

Θα προχωρήσουμε στην 3η γενιά διαχείρισης αποβλήτων, χωρίς  να βλέπουμε δαίμονες στις τεχνολογίες αλλά υιοθετώντας τις καλές πρακτικές που εδώ και δεκάδες χρόνια σε όλα τα προηγμένα κράτη του κόσμου εφαρμόζονται με επιτυχία. Γιατί αξίζουμε μια κοινωνία χωρίς άλλα πρόστιμα, χωρίς άλλες επιβαρύνσεις για τους πολίτες.

ΕΡ. Ο ΦΟΣΔΑ με την τεχνογνωσία που πλέον διαθέτει, αλλά και με την ολοκλήρωση των τριών εργοστασίων που προαναφέρατε, πιστεύετε ότι μπορεί να απολέσει πυξίδα και για άλλες Περιφέρειες, στο θέμα της ορθής  διαχείρισης απορριμμάτων;

ΑΠ. Κύριε Παπαδανιήλ, νομίζω στη νέα εποχή που διανύουμε ως χώρα πρέπει να στρέψουμε την ματιά μας στη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία μας και ειδικότερα  τη Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα των Βαλκανίων, πρέπει να γίνει το επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής των Βαλκανίων.

Η Κεντρική Μακεδονία δεν αξίζει τη μιζέρια και το διχασμό, ταυτόχρονα με τις  μεγάλες επενδύσεις σε ΟΣΕ, Αεροδρόμια, Λιμάνια, Αέριο θα έχουμε να επιδείξουμε όχι μόνο Πανελλαδικά όπως αναφέρατε αλλά σε όλη τη Νοτιανατολική Ευρώπη την τεχνογνωσία μας και με υπερηφάνεια τα αποτελέσματα του τρόπου με τον οποίο πράττουμε την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

Η Κεντρική Μακεδονία με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη μας, θα πρέπει να είναι το επίκεντρο της Τεχνολογικής ανάπτυξης στο μέγα θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Σε αυτό το όραμα, μίλησα για την Εγνατία Διαχείρισης απορριμμάτων μια πρόταση που θα συνενώνει ακόμη και  τις 5 περιφέρειες.

Το οδικό αλλά και σιδηροδρομικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας επιτρέπει τις συνεργασίες με τις υπόλοιπες Περιφέρειες ώστε να γυρίσουμε οριστικά σελίδα στη Διαχείριση των Απορριμμάτων. Η υλοποίηση της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ» Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων διασφαλίζει:

  • Βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων,
  • Αποφυγή παράλληλων επενδύσεων
  • Υψηλή αποτελεσματικότητα των πολιτικών διαχείρισης

Ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τους ΦΟΔΣΑ της Βόρειας Ελλάδος προτείνει την σύνταξη μίας πρότυπης μελέτης προκειμένου στα πλαίσια του Υφιστάμενου σχεδιασμού αλλά και στη προοπτική της προσαρμογής στις Ευρωπαϊκές οδηγίες της Κυκλικής οικονομία να:

  • Ορίσει τους στόχους και να εκτιμήσει με ακρίβεια τις ποσότητες και το είδος των υλικών που πρέπει να ανακτηθούν.
  • Προσδιορίσει τη βέλτιστη πρακτική ενεργειακής αξιοποίησης με στόχους:
    • βελτίωσης της ανάκτησης των πόρων.
    • μείωσης του υπολείμματος προς ταφή.
  • Να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεπεξεργασίας με άλλα ρεύματα αποβλήτων.
  • Προτείνει τη βέλτιστη χωροθέτηση μίας τέτοιας μονάδας.
  • Να Συντάξει τη μελέτη χρηματοοικομικής βιωσιμότητας της επένδυσης
  • Να Εξετάσει τους όρους και τις προϋποθέσεις συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου
  • Με την ολοκλήρωση της μελέτης θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, με συνδετικό κρίκο την Εγνατία Οδό, που θα μπορεί να διαχειρίζεται κεντροβαρικά τα υπολείμματα  των άλλων Περιφερειών. Μια Περιφέρεια που με «έξυπνες» τεχνολογίες θα μειώνει τα απορρίμματα! Μια Περιφέρεια η οποία με την καθημερινή, ενεργό και συστηματική συμμετοχή των πολιτών της θ’ ανεβάσει δραστικά μέχρι το 2020 τα επίπεδα ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών και θα προωθεί πρακτικές επαναχρησιμοποίησης.

Αντιλαμβάνεστε ότι  η Κεντρική  Μακεδονία μπορεί να  συμβάλλει στην ανάπτυξη και λειτουργία ενός δικτύου  συνεργατικών μονάδων για την πράσινη βιομηχανία, να δοκιμάσει ένα μεθοδολογικό μοντέλο που θα επιτρέπει στις Περιφέρειες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να συνεργάζονται αντλώντας από την αναπτυξιακή λογική της Έξυπνης Εξειδίκευσης που ο ΦΟΔΣΑ είναι πια σε θέση να εγγυηθεί.

Θα κλείσω με ένα γνωμικό που είπε ο Νίκος Καζαντζάκης: «Σα δε φτάσει ο άνθρωπος στην άκρη του γκρεμού δε βγάζει στην πλάτη του φτερούγες να πετάξει…». Εμείς νομίζω είμαστε στο στάδιο που έχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να απογειώσουμε το πέταγμα…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσία: Θα επιδιώξει να παρακάμψει κυρώσεις της ΕΕ σε επιχειρήσεις LNG
Oι όποιοι νέοι περιορισμοί της ΕΕ θα ωφελήσουν τις ΗΠΑ και θα σημαίνουν ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία πληρώνει περισσότερο για το φυσικό της αέριο,...
Ρωσία: Θα επιδιώξει να παρακάμψει κυρώσεις της ΕΕ σε επιχειρήσεις LNG