Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δ. Κουτσούμπας: «Το ΚΚΕ είναι ένα “ανοιχτό παράθυρο στην λιακάδα”…»

Ο γγ του ΚΚΕ παραδέχθηκε ότι στον ένα αιώνα δράσης του ΚΚΕ, έγιναν και λάθη, αλλά όχι για να προδοθεί ο λαός, από δειλία ή από φόβο

Ο γγ του ΚΚΕ παραδέχθηκε ότι στον ένα αιώνα δράσης του ΚΚΕ, έγιναν και λάθη, αλλά όχι για να προδοθεί ο λαός, από δειλία ή από φόβο.

«Η μεγαλύτερη προσφορά του ΚΚΕ που δείχνει ότι είναι και σήμερα εγγύηση για τα εργατικά λαϊκά στρώματα είναι ότι σε όλες τις συνθήκες, στις ανοδικές-μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης αλλά και σε συνθήκες της υποχώρησης όπως τις σημερινές, υπερασπίστηκε με σθένος, αγώνες και θυσίες ότι το "τέλος της ιστορίας" δεν βρίσκεται σίγουρα στο σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα».

Ότι την τελευταία λέξη θα την πει ο λαός με τη δράση του παλεύοντας για μια άλλη κοινωνία, τη σοσιαλιστική, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο υπογραμμίζει, ερωτηθείς σχετικά, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ , Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "'Έθνος της Κυριακής".

«Η ηρωική πορεία ενός αιώνα του ΚΚΕ και η συνέχεια σήμερα με τις ίδιες πυξίδες, τις ίδιες αξίες και αρχές και με στόχο να απολαύσει ο λαός μας και τα παιδιά του τη ζωή που έχουν ανάγκη είναι "ένα παράθυρο ανοιχτό στη λιακάδα"», προσθέτει.

Σημειώνει ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που μελετά συλλογικά την ιστορία του, μελέτη που «επιτρέπει να εντοπίζουμε και αδυναμίες, ανεπάρκειες στη στρατηγική του Κόμματος που δεν τις προσεγγίζουμε αποκομμένες από τη συνολική ιστορία και πορεία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος διεθνώς».

Αναφέρει ότι στη διάρκεια δράσης ενός αιώνα «έγιναν λάθη, δεν ήταν όμως λάθη από επιλογή να προδοθεί ο λαός, από δειλία ή από φόβο. Υπήρξαν προβλήματα και αδυναμίες στην ίδια τη στρατηγική μας, επηρέασαν αρνητικά λαθεμένες επιλογές του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, άλλοτε δεν εκτιμήθηκαν έγκαιρα και σωστά οι παγίδες του ταξικού εχθρού, εγχώριου και ξένου».

«Πάντως, σήμερα», τονίζει στη συνέχεια, «πατώντας γερά πλέον πάνω στην ιστορία μας και τη συλλογική μελέτη της, έχουμε επεξεργασμένη επαναστατική στρατηγική, νέο πρόγραμμα».

Ως προς την Συνταγματική Αναθεώρηση, είπε ότι βασικός στόχος της είναι να επιφέρει «μια σειρά προσαρμογές στη λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος, προκειμένου να μην διαταράσσεται η άσκηση της κυρίαρχης πολιτικής», στόχος στον οποίο «παρά τις επιμέρους διαφορές, ταυτίζονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ».

Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ θα συμμετάσχει στη διαδικασία «για να αποκαλύψει τους πραγματικούς της στόχους, αλλά και για να προβάλλει αιτήματα διεύρυνσης των λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων» και ανέφερε ενδεικτικά τις αλλαγές «στο άρθρο 48 και τον εφαρμοστικό νόμο "περί κατάστασης πολιορκίας", που στοχοποιεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα, στα άρθρα 28 και 80 που αφορούν την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε διακρατικές συμμαχίες και ερμηνεύει το Σύνταγμα υπό το πρίσμα του ευρωενωσιακού δικαίου. στο άρθρο 27 , που αφορά την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα» καθώς και «στο άρθρο 107 που αφορά την προστασία του ξένου και του εφοπλιστικού κεφαλαίου, τα ζητήματα του διαχωρισμού του κράτους από την εκκλησία και άλλα υπερώριμα για επίλυση ζητήματα».

Ως προς τη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο σημειώνει ότι «όχι μόνο δεν χαλαρώνει στο ελάχιστο ο εναγκαλισμός Κράτους-Εκκλησίας, αλλά προωθείται και νέος επιχειρηματικός εναγκαλισμός μάλιστα και για αμφισβητούμενες εκτάσεις», προσθέτοντας ότι ζητήματα που έχουν λυθεί από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης και τον 19ο αιώνα, «η σημερινή κυβέρνηση δεν αγγίζει κι ας λέει ό,τι θέλει για τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας».

Ο Δ. Κουτσούμπας τονίζει ότι δεν είναι αρκετή η έκφραση ανησυχίας για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά «κυρίως χρειάζεται επαγρύπνηση» από τον λαό που «πρέπει να ξέρει τη μεγάλη εικόνα» των σφοδρότατων ανταγωνισμών που εκδηλώνονται ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, «παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το ΝΑΤΟ μόνο παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, δεν είναι. Όχι μόνο γιατί δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες, θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο αλλά και γιατί με το αίμα των λαών τα σύνορα αλλάζει».

Εξέφρασε τον προβληματισμό του και την ανησυχία του για την «εκμετάλλευση της κατάστασης εκ μέρους εθνικιστικών κύκλων και στην Ελλάδα και στη Αλβανία με αφορμή τον θάνατο του ομογενή από την Αλβανία», υπενθυμίζοντας ότι «πάντα ο εθνικισμός, το μίσος ανάμεσα στους λαούς ήταν το εργαλείο στα χέρια των ιμπεριαλιστών να προωθούν τα σχέδια τους» και προσθέτοντας «άλλο πράγμα, βέβαια, ότι χρειάζεται να διερευνηθεί πλήρως η συγκεκριμένη υπόθεση και ότι πρέπει να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις από τις αρμόδιες αρχές της γειτονικής χώρας».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από την παρούσα Βουλή, απάντησε «το εκτιμάει η ίδια η κυβέρνηση και σίγουρα το επιδιώκουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, τα σχέδια των οποίων η κυβέρνηση, αλλά και άλλα κόμματα ή βουλευτές υπηρετούν με αποφασιστικότητα. Το κρίσιμο όμως για τους λαούς και των δύο χωρών είναι ότι αυτή η συμφωνία δεν υπηρετεί το δικό τους συμφέρον, προωθεί την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενισχύει αλυτρωτισμούς και γεννά κινδύνους. Ο κ. Πάιατ, πάντως, έχει ήδη προβλέψει το αποτέλεσμα στη Βουλή. Κάτι θα ξέρει παραπάνω».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ είχε προβλέψει για «τη σύμπλευση Αριστεράς-Σοσιαλδημοκρατίας» στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι διαχρονικά η σοσιαλδημοκρατία, αλλά και δυνάμεις του ΕΛΚ, συνεργαζόταν με τον οπορτουνισμό και τον ευρωκομμουνισμό, σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα φυσικά, με σκοπό την προώθηση των πολιτικών που υπηρετούν τα κέρδη και την εξουσία του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών του».

«Οι πρόσφατες γονυκλισίες του κ. Τσίπρα στην αμαρτωλή γερμανική σοσιαλδημοκρατία ήταν ιδιαιτέρως αποκαλυπτικές. Όχι μόνο δείχνουν την πλήρη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους ασπασμούς του με τους συνεργάτες του φιλελευθερισμού, όλους αυτούς δηλαδή που με τις πολιτικές τους θεριεύουν την ακροδεξιά και τον φασισμό, δηλώνοντας -θρασύτατα- πρόθυμοι δήθεν να τον αντιμετωπίσουν μετά!!!» τονίζει, καταλήγοντας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ