Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τετάρτη βράδυ η ψηφοφορία στη Βουλή - Ποιους ψάχνουν για τους 151

Σε ποιους βουλευτές ποντάρει ο πρωθυπουργός για τις 151 ψήφους εμπιστοσύνης

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης ενημέρωσε σήμερα τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σχετικά με την επιστολή που έλαβε από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή συζήτησης προκειμένου η κυβέρνηση να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής των Ελλήνων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βούτσης δήλωσε:

«Ο πρωθυπουργός με επιστολή που μου έστειλε, μου γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής των Ελλήνων στην κυβέρνησή του, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 της Βουλής των Ελλήνων.

Όπως αναφέρει στη επιστολή ο πρωθυπουργός «Σας παρακαλώ, όπως κινήσετε άμεσα τις διαδικασίες για την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής».

»Το άρθρο του κανονισμού της Βουλής είναι το 141, παράγραφος 4 και στο Σύνταγμα το άρθρο 84, παράγραφοι 4 και 6. Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει προ παρελεύσεως δύο ημερών από την λήψη της επιστολής του πρωθυπουργού.

»Η συζήτηση θα ξεκινήσει την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, νωρίς το απόγευμα, και δεν μπορεί να κρατήσει περισσότερο από τρεις ημέρες και γι’ αυτό η πρότασή μου στην έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων που θα γίνει αύριο στις 10:00 π.μ. θα είναι να διαρκέσει δύο ημέρες, δηλαδή το βράδυ της Τετάρτης να γίνει η ψηφοφορία. Δηλαδή να ξεκινήσει την Τρίτη αργά το μεσημέρι και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ.

»Ενδιάμεσα η Βουλή λειτουργεί, δεν είναι όπως στην πρόταση δυσπιστίας, που σταματάει τις εργασίες της μέχρι να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία. Έχουμε μία συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Παιδεία που θα γίνει κανονικά όπως προβλεπόταν. Η άλλη διαδικασία που είχε να κάνει με την κύρωση της συμφωνίας του Υπουργείου Εθνική Άμυνας που περιελάμβανε την σχετική τροπολογία, αύριο στη Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασιστεί για το αν θα γίνει. Το πιθανότερο είναι να μη γίνει επειδή υπάρχει η αλλαγή   στη θέση του υπουργού Εθνικής Αμύνης.

»Αυτά είναι τα δεδομένα. Προχωράμε λοιπόν σ’ αυτή τη διαδικασία μέσα στην εβδομάδα και ευελπιστώ με τον καλύτερο τρόπο να λήξει την Τετάρτη το βράδυ. Κατά τ’ άλλα, επί της ουσίας πιστεύω ότι σήμερα και ο πρωθυπουργός ήταν πάρα πολύ αναλυτικός στις δηλώσεις που έκανε όπως ήταν και ο υπουργός Άμυνας. Προφανώς δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο σε αυτά. Εμείς ως Διάσκεψη των Προέδρων αύριο το πρωί θα δούμε πως η Βουλή θα ανταπεξέλθει σε αυτά τα ζητήματα».

Μετρούν για τους 151 - Σε ποιους βουλευτές ποντάρει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του Μαξίμου είναι μαζί με την ψήφο εμπιστοσύνης να έρθει γρήγορα στη Βουλή και η ψήφιση για την Συμφωνία των Πρεσπών. Σημειώνεται πως είναι ορατό το ενδεχόμενο ακόμη και για την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, διαμηνύει ότι η άρση εμπιστοσύνης εκ μέρους του Πάνου Καμμένου, δεν θα δημιουργήσει ανατροπές, καθώς και πάλι διασφαλίζεται απόλυτη πλειοψηφία εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτό φρόντισε να υπογραμμίσει και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, διαβεβαιώνοντας ότι οι πολίτες πρέπει να είναι βέβαιοι ότι «αυτή η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτά τα οποία έχει πει και μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες θα δουν, πράγματι, αλλαγές στην ίδια τους τη ζωή».

Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει πλειοψηφία 151 βουλευτών, θα ακολουθήσει ανασχηματισμός την προσεχή Παρασκευή ενώ το Σάββατο θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Ποιοι είναι, όμως, οι έξι βουλευτές που ενδέχεται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα μαζί με τους 145 της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ; 

Μετρώντας τους «έξι» θα πρέπει κανείς να συμπεριλάβει την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Αικατερίνη Παπακώστα- Σιδηροπούλου. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της είναι βέβαιο ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στην οποία μετέχει, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει και υπέρ της «Συμφωνίας των Πρεσπών». 

Ο Πάνος Καμμένος φαίνεται να έχει χάσει τρεις δικούς του βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία λείπει στο εξωτερικό και δεν απαντάει στα τηλεφωνήματα του Πάνου Καμμένου. «Έχει ξεχάσει το κινητό της στον αστυνομικό της», σχολίασε δεικτικά ο Καμμένος. Και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να δέχεται τα πυρά του επικεφαλής των ΑΝΕΛ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο οποίος έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών αποσυνδέοντας, όμως, τη στάση του για τη στήριξη της κυβέρνησης.

Στην ίδια γραμμή βρίσκεται, όμως, ακόμα ένας βουλευτής από την Κ.Ο των ΑΝΕΛ που θα μπορούσε να στηρίξει την κυβέρνηση, αλλά όχι την συνθήκη των Πρεσπών. Είναι ο Κώστας Ζουράρις ο οποίος έχει δηλώσει: «Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να ρίξω αριστερή κυβέρνηση, με το βάρος το οικογενειακό που κουβαλώ και την προσωπική μου περιπέτεια». Ο Πάνος Καμμένος, μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι παρ’ ότι ο Κώστας Ζουράρις βρίσκεται δίπλα του, διαφωνούν σε αυτό το ζήτημα.

Ποιος βουλευτής, όμως, θα μπορούσε να είναι ο 151ος που θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα; Συζητιόταν αρκετά το όνομα του Γιάννη Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων. Ο ίδιος, όμως, ξεκαθάρισε πρόσφατα: «Καταψηφίζω τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν η κυβέρνηση μετά το ραντεβού του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη βουλή, δεν πρόκειται να πάρει από εμένα ψήφο εμπιστοσύνης και ας πάμε σε εκλογές για να αποφασίσει ο λαός τι θα γίνει με αυτό το θέμα». Σε περίπτωση που φανεί συνεπής δεν πρέπει να υπολογίζεται. 

Άλλη μία ψήφο ίσως είναι αυτή του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος εμφανίζεται να στηρίζει και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κυβερνητικές πηγές πάντως κάνουν λόγο ακόμα και για 152 άτομα, καθώς εδώ και εβδομάδες έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ έχουν διεξαχθεί αρκετές μυστικές συναντήσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ