Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Απορρίφθηκαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που πρόβαλαν ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή - Μέτωπο ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ κατά της Χ.Α. - Ο Ν. Δένδιας κέρδισε το χειροκρότημα του ΣΥΡΙΖΑ μετά από επίθεσή του στη Χρυσή Αυγή

Σε υψηλούς τόνους μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίζεται στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η αντιπολίτευση συνέχισε τα σφοδρά πυρά ζητώντας να κατατεθεί ολόκληρο το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, με την κυβέρνηση να απαντά πως όλα τα θέματα αναλύθηκαν στην επιτροπή όπου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η Συμφωνία. «Ψηφίζουμε στα τυφλά για τη συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να έχει κατατεθεί στην Βουλή το ενιαίο κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος των Σκοπίων» επέμεινε η αντιπολίτευση για να λάβει την ψυχρή παραδοχή του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι το κείμενο που ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει γιατί δεν προβλέπεται στην συνταγματική τάξη της γειτονικής χώρας.

«Ο λόγος που προσκόμισα το δικό τους Σύνταγμα από την ιστοσελίδα τους είναι για να σας δείξω τον τρόπο που ακολουθούν για τις δικές τους αλλαγές  στο συνταγματικό κείμενο. Οι αλλαγές από την αναθεώρηση δεν προστίθενται ως ενιαίο κείμενο αλλά παρατίθενται στο τέλος του υπάρχοντος συνταγματικού κειμένου» είπε ο υπουργός πυροδοτώντας θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα

Τη συνεδρίαση άνοιξε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανακοίνωσε την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Αντίρρηση συνταγματικότητας κατέθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.

Νίκος Δένδιας: Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος χώρας. «Όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος αλλά το Σύνταγμα που θα προκύψει με την ενσωμάτωση των τροπολογιών», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας και τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος το τελικό κείμενο να είναι διαφορετικό από το corpus που έχει συμφωνηθεί.

Ο ίδιος δήλωσε για τη Χρυσή Αυγή: «Αρνούμαι να τοποθετηθώ επί της προτάσεως αντισυνταγματικότητας της Χρυσής Αυγής, ενός κόμματος που οι ιδεολογικοί τους πρόγονοι παρέδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους. Αρνούμαι να αποδεχτώ ένα κόμμα που έχει ως σύμβολο του τον αγκυλωτό σταυρό, τους εθνοκάπηλους που στο παρελθόν πρόδωσαν τον ελληνικό λαό, και ένα κόμμα που αντιποιεί το εθνικό σύμβολο».

Ανδρέας Λοβέρδος: Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Αν. Λοβέρδος, ζήτησε σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής, κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει την ευθύνη της κύρωσης. «Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας», είπε κι επισήμανε επίσης ότι στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν περιλαμβάνονται αυτά που είχαν περιληφθεί στη Συμφωνία.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας

Oι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή προέβαλαν ένσταση αντισυνταγματικότητας. Πρώτα, το αίτημα κατέθεσε ο βουλευτής της ΧΑ, Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ στη συνέχεια οι ΑΝΕΛ προέβαλαν ένσταση αντισυνταγματικότητας βασισμένη σε κείμενο και επιχειρηματολογία του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη. Το κείμενο αυτό ανέγνωσε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Πάνος Καμμένος: Ο Π. Καμμένος, σε αντιστοιχία με παρέμβασή του που είχε κάνει και στην Επιτροπή και Άμυνας κάλεσε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει αν επιμένει ότι ο κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Διότι αν επιμένει, όπως είπε, τότε δεν υπάρχει λόγος η Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι σε χθεσινή του συνέντευξη ικανοποιεί τις αξιώσεις του "Ουράνιου Τόξου" και επέμεινε ότι πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζεται το ελληνικό Σύνταγμα.

Θανάσης Παφίλης: Ο Θ. Παφίλης του ΚΚΕ τόνισε ότι υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού στη Συμφωνία. Από μόνα τους δε φθάνουν αλλά σε περιόδους όξυνσης και κρίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν θέματα στα Βαλκάνια που δεν ονομάζονται τυχαία μπαρουταποθήκη.

Γιάννης Σαρίδης: Από πλευράς Ένωσης Κεντρώων, ο Γ. Σαρίδης επεσήμανε πως είναι επιβεβλημένο να κατατεθούν όποια έγγραφα ζητά η αντιπολίτευση, σχετικά με τη Συμφωνία.

Γιώργος Κατρούγκαλος: Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε επωφελή τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς «πήραμε το 110% αυτών που ζητούσαμε». Έκανε δε λόγο για προσχηματικές αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: « η αρχική σας προσπάθεια ήταν να συντονιστείτε με το τμήμα του λαού που δεν θέλει για συναισθηματικούς λόγους το Μακεδονία να είναι μέρος του ονόματος της γειτονικής χώρας.

Όταν η επίσημη θέση ΝΔ ακούστηκε από τον κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο και ήταν η επιβεβαίωση της εθνικής θέσης, περάσαμε στη συζήτηση για την εθνικότητα και τη γλώσσα. Όταν αποδείχθηκε ότι ήταν έωλα τέθηκε το ζήτημα του Συντάγματος». Απαντώντας δε επί της ουσίας ο υπουργός δήλωσε πως δεν μπορούσε να καταθέσει το σύνολο του Συντάγματος της FYROM, καθώς όπως είπε οι αλλαγές σε αυτό, δεν προβλέπεται στην συνταγματική τους τάξη, να γίνουν ενιαίο Συνταγματικό κείμενο αυτόματα.

Ο Δένδιας κέρδισε το χειροκρότημα του ΣΥΡΙΖΑ

Το χειροκρότημα ακόμα και των αντιπάλων του κέρδισε ο Νίκος Δένδιας, όταν από το βήμα της Βουλής επιτέθηκε στη Χρυσή Αυγή, σχετικά με το αίτημα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η πρόταση από τη Χρυσή Αυγή απορρίφθηκε απ’ όλα τα κόμματα.

Ο κ.  Δένδιας επιτέθηκε στη Χρυσή Αυγή, λέγοντας: «Αρνούμαι να τοποθετηθώ στην αίτηση αντισυνταγματικότητας της Χρυσής Αυγής, αρνούμαι να τοποθετηθώ επί ενστάσεως κόμματος του οποίου οι πολιτικοί και ιδεολογικοί του πρόγονοι παρέδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους.

Αρνούμαι τοποθετηθώ επί ενστάσεως κόμματος που φέρει τον αγκυλωτό σταυρό. Αρνούμαι τους εθνοκάπηλους, αρνούμαι αυτούς που στο παρελθόν τον τόπο, τη Μακεδονία, το έθνος και το λαό και δηλώνω ότι η Χρυσή Αυγή όταν χρησιμοποιεί την ελληνική σημαία αντιποιείται εθνικό σύμβολο».

Η παρέμβαση Δένδια

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον χειροκροτούσαν θερμά, ενώ εκείνοι της Χρυσής Αυγής εξαπέλυσαν ύβρεις, με την Τασία Χριστοδουλοπούλου που προήδρευε να επιχειρεί να επιβάλλει την τάξη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, συντάχθηκε πλήρως με τον Νίκο Δένδια, υπογραμμίζοντας ότι «όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου δίνουμε μήνυμα δημοκρατίας, πως δεν επιτρέπουμε σε ναζί να υπερασπίζονται το σύνταγμα μας». Πρόσθεσε ότι «όλοι οι ισχυρισμοί του κ. Κασιδιάρη θα γραφτούν στη μαύρη σελίδα του κοινοβουλίου.

Οι κυβερνητικοί υπολογισμοί

Η Συμφωνία δεν απαιτεί 151 ψήφους για να εγκριθεί από την Ολομέλεια. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η Συμφωνία των Πρεσπών να περάσει με 151 τουλάχιστον ψήφους. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η πολιτική αριθμητική δίνει τουλάχιστον 152 σίγουρα «ναι» για τη συμφωνία.

Πρόκειται για τις ψήφους των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με εκείνους των Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργου Μαυρωτά, Σπύρου Λυκούδη (από το Ποτάμι), Θανάση Θεοχαρόπουλου (από την ΔΗΜΑΡ), Σπύρου Δανέλλη (ανεξάρτητου πλέον), Ελενας Κουντουρά και Θανάση Παπαχριστόπουλου (προερχόμενους από τους ΑΝΕΛ).

Στην πλειοψηφία αυτή κυβερνητικά στελέχη δεν προσθέτουν πλέον τη ψήφο της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα, η οποία παρ’ ότι έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πιθανώς να απέχει, αφού η στήριξή της στην συμφωνία δεν είναι αναγκαία για να κλειδώσει η πλειοψηφία των «151».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Πετρουλάκης: 27.500 εν ενεργεία στρατιωτικοί υπό διωγμό, μετά τα 50 τους χρόνια
Τι ειπώθηκε σε συνάντηση που είχε η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας με τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή της «Ελληνικής Λύσης»
Νίκος Πετρουλάκης: 27.500 εν ενεργεία στρατιωτικοί υπό διωγμό, μετά τα 50 τους χρόνια