Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φ. Κουβέλης: «Συνεργασία με την Τουρκία μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο»

«Ιδιαίτερα εξαιρετικές», οι αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων - «Προσβλητικά για όσους επελέγησαν τα περί κομματικών τοποθετήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις», τονίζει ο Π. Ρήγας

Στην πορεία εφαρμογής της «Συμφωνίας των Πρεσπών», στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις επενδύσεις που προωθούνται με την υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων σε δέκα μεγάλα λιμάνια της χώρας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

«Το γεγονός ότι ήδη ο Πρωθυπουργός από την Κύπρο διαμήνυσε στην Τουρκία ότι η συνεργασία, η καλή γειτνίαση πρέπει να έχουν ως αποφασιστικό βάθρο, το Διεθνές Δίκαιο, διαμορφώνει και τη θέση της χώρας μας απέναντι σε όλα αυτά που θα συζητηθούν στην τουρκική πρωτεύουσα. Θέλουμε να έχουμε σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας με την Τουρκία αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ούτε κατ’ ελάχιστο εκχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», είπε χαρακτηριστικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Ιδιαίτερα εξαιρετικές» οι αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Για τις αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και την κριτική που ασκεί η ΝΔ, ο κ. Κουβέλης σχολίασε ότι είναι «ιδιαίτερα εξαιρετικές». Πρόσθεσε ότι «Έγιναν με δίκαιο τρόπο, στη βάση των αναγκών της Εθνικής Άμυνας και των στοιχείων της αξιοσύνης . Όλα τα άλλα είναι όχι μόνο εκ του περισσού αλλά αποτελούν ένα στοιχείο που και αυτό θέλει να προσθέσει η ΝΔ στην αδυσώπητη και στείρα αντιπολίτευση που θέλει να ασκεί, με βασικό στόχο να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση, κάτι που δεν μπορεί να καταφέρει».

«Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει η παραγωγή αποτελεσμάτων. Αφού ολοκληρωθούν και οι εναπομείνασες τυπικές διαδικασίες, συστηματικά θα προχωρήσει και η υλοποίηση της Συμφωνίας. Αυτή η εξέλιξη θα αντανακλά και σε συνεργασίες και θα διαμορφώνει στοιχεία σταθερότητας, συνανάπτυξης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Π. Ρήγας: «Προσβλητικά, τα περί κομματικών τοποθετήσεων, στις ένοπλες δυνάμεις»

Εξάλλου, προσβλητική για όσους επελέγησαν στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων χαρακτήρισε ο  Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, την κριτική περί τοποθετήσεων με κομματικά κριτήρια. Όσον αφορά στις αντιδράσεις στη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε λόγο για καπήλευση της διαμαρτυρίας από την ακροδεξιά. Σε συνέντευξη στον ρ/φ σταθμό News 24/788,6 ο κ. Ρήγας είπε: «Είναι προσβλητικό για όσους επελέγησαν στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να λέγεται ότι το κριτήριο για την επιλογή τους ήταν κομματικό. Ήταν στρατηγοί στα ανώτατα κλιμάκια όλοι ικανοί, από αυτούς κάποιοι θα έπρεπε να επιλεγούν οπωσδήποτε». Σημείωσε δε πως είναι σαν πυραμίδα, όσο πιο ψηλά φτάνεις τόσο λιγότερες είναι οι θέσεις. «Αν δεν αποστρατευτούν κάποιοι άνθρωποι, δεν μπορούν να ανελιχθούν οι κατώτεροι αξιωματικοί. Δεν τιμά κανέναν να προσβάλει τους ανθρώπους που επιλέχθηκαν» τόνισε.

«Δεν υπάρχει κάτι που να μας ανησυχεί γύρω από τα Ίμια»

Για τα ελληνοτουρκικά σημείωσε πως υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και συνιστώ σε όλους να σεβαστούν τις αρχές της καλής γειτονίας. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που να μας ανησυχεί γύρω από τα Ίμια» ξεκαθάρισε. Πρόσθεσε πάντως πως υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού στις ένοπλες δυνάμεις και μετά την έξοδο από τα μνημόνια αυτό είναι εφικτό.

Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε επίσης πλήρως αντίθετος στην αύξηση της θητείας, που, όπως είπε, δεν λύνει κανένα πρόβλημα, ενώ υπογράμμισε πως  δεν υπάρχει καμία περίπτωση στράτευσης των γυναικών. Όσον αφορά στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία. «Υπάρχει κοινωνική ένταση στη Βενεζουέλα. Θέλουμε να λυθεί ειρηνικά το πρόβλημα, με σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία. Δεν έχουμε συμπάθεια σε πρόσωπα. Θέλουμε να τηρούνται οι αρχές της δημοκρατίας» σχολίασε.

Εικονική αερομαχία και νέες παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά

Και νέα εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο. Επιπλέον, πέντε τουρκικοί σχηματισμοί, αποτελούμενοι από ένα ζεύγος F-4, τρία ζεύγη F-16 και μία τετράδα F-16, συνολικά 12 τουρκικά μαχητικά εκ των οποίων τα τέσσερα οπλισμένα, πέταξαν πάνω από το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου προχώρησαν σε πέντε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Τα εν λόγω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν κι αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο κοστίζει μία διανυκτέρευση στη βίλα της ταινίας House of Gucci στο Airbnb
Η Villa Balbiano είναι η έπαυλη του πατριάρχη της οικογένειας Gucci, Άλντο Γκούτσι, τον οποίο υποδύεται ο Αλ Πατσίνο, και βρίσκεται στην ειδυλλιακή...
Πόσο κοστίζει μία διανυκτέρευση στη βίλα της ταινίας House of Gucci στο Airbnb