Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Με ευρεία ατζέντα η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία

Αιγαίο, υφαλοκριπίδα, νησιά και μειονότητα στην ατζέντα Τσίπρα-Ερντογάν - Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο πρακτορείο Anadolu, λίγες ώρες πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία

Στην Άγκυρα μεταβαίνει αύριο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, όπως και με τον αντιπρόεδρο Fuat Oktay, ενώ την Τετάρτη, θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία, θα επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, και, στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Εκτός από την κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, θα υπάρχουν και διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες θα κάνουν κοινές δηλώσεις στους δημοσιογράφους και θα ακολουθήσει δείπνο, που θα παραθέσει ο Τούρκος Πρόεδρος προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού.

Με ευρεία ατζέντα…

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό με το θέμα των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, το προσφυγικό, η επανέναρξη της οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης μετά την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είχαν κρατηθεί στην Αδριανούπολη αλλά και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Άγκυρα μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν.

Φυσικά η τουρκική πλευρά θα θέσει και πάλι το θέμα των «οκτώ» όσο κι αν αυτό θεωρείται λήξαν για την ελληνική Δικαιοσύνη. Πόσο μάλλον όταν μόλις λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση της επίσκεψης, το τουρκικό δικαστήριο στην δίκη των συνολικά 19 κατηγορούμενων στην υπόθεση που εμπλέκονται και οι εν λόγω οκτώ, καταδίκασε έξι από αυτούς σε ισόβια κάθειρξη. Όσο για τους οκτώ που διέφυγαν στην Ελλάδα αποφάσισε να χωρίσει τις περιπτώσεις τους από τον φάκελο της δίκης.

Ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης από το 1933

Οι προσδοκίες στην Αθήνα για τα αποτελέσματα της επίσκεψης δεν είναι υψηλές εν όψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία στο τέλος Μαρτίου και της ρητορικής που υπαγορεύει η συνεργασία του κόμματος του Ερντογάν με το κόμμα των εθνικιστών γι’ αυτές τις εκλογές. Στην συνάντηση που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα θα βρεθούν στο τραπέζι των επαφών φυσικά και τα μειονοτικά θέματα.

Ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί την Τετάρτη στην Θεολογική στην Χάλκη, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Θα είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Θεολογική Σχολή από το 1933.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εκεί θα μεταβεί και ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, καθώς όπως είναι γνωστό εκκρεμεί η διευθέτηση του θέματος της συμφωνίας για την εκκλησιαστική περιουσία και τους μισθούς των κληρικών. Την Τετάρτη το απόγευμα ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με παράγοντες της ομογένειας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης.

Αλ. Τσίπρας: «Με τον Ερντογάν έχουμε περάσει δύσκολες στιγμές»

Ο Αλέξης Τσίρπας παραχώρησε εφ’ όλης ης ύλης συνέντευξη στο πρακτορείο Anadolu ενόψει της επίσκεψής του, σήμερα, στην Τουρκία. Ο Πρωθυπουργός μίλησε μεταξύ άλλων για τις σχέσεις του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το προσφυγικό και το Κυπριακό. Όπως λέει ο Αλ. Τσίπρας η σχέση του με τον Ερντογάν βασίζεται «στον σεβασμό, στην ειλικρίνεια και την ευθύτητα αν και δοκιμάστηκε σε αρκετά δύσκολες στιγμές».

«Αλλά αυτό μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε διαύλους επικοινωνίας σε αρκετά επίπεδα προκειμένου να ξεπερνούμε τα εμπόδια και να μπορούμε, σήμερα, να μιλάμε για μια θετική ατζέντα» προσθέτει ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του ο Αλ. Τσίπρας εκφράζει την πίστη ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τον δύσκολο, αλλά ειλικρινή διάλογο που ξεκινήσαμε τον Δεκέμβριο του 2017 και να συνεχίσουμε την θετική ατζέντα από εκεί που την σταματήσαμε» προσθέτοντας ότι «πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να γίνουν ιστορικά βήματα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη λέγοντας ότι «η Συνθήκη της Λωζάννης είναι η ισχύουσα διεθνής σύμβαση που αφορά τις μειονότητες όποτε ενημερώνουμε ο ένας τον άλλο για σχετικές εξελίξεις στη βάση αυτή. Έχουμε κάνει ορισμένα σημαντικά βήματα στην εφαρμογή της Σαρίας, τη δομή και τη λειτουργία των γραφείων των Μουφτήδων και άλλα εκπαιδευτικά θέματα. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλεί, επίσης, την Ευρωπαϊκή Ένωση «να κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία» στο προσφυγικό. «Πιστεύω ότι η Τουρκία έχει αναλάβει το μεγάλο βάρος της φιλοξενίας 4 εκατ. προσφύγων. Αυτό θα πρέπει πάντα να αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και η ΕΕ θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τη γείτονα χώρα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη