Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τούρκος πρέσβης: «Υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα – Θα έρθουν καλύτερες μέρες στα ελληνοτουρκικά»

«Προσβλέπουμε πάρα πολύ στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία» τονίζει ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκερτζιν

«Προσβλέπουμε πάρα πολύ στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία» τονίζει ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκερτζιν, εκφράζοντας την προσδοκία για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας από τις συνομιλίες των δύο πλευρών.

«Ως γείτονες πρέπει να διατηρούμε πάντα τα κανάλια διαλόγου ανοικτά για να βεβαιωθούμε ότι καταλαβαίνουμε και συναισθανόμαστε τις θέσεις των άλλων» αναφέρει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων προσθέτοντας πως «αυτός ο φαύλος κύκλος στον οποίο βρίσκουμε τους εαυτούς μας μάλλον δεν θα λύσει τίποτα για πολύ καιρό».

«Είναι φυσικό οι ηγέτες γειτονικών χωρών να επισκέπτονται συχνά ο ένας τον άλλο και να μιλούν για θέματα αμοιβαίων συμφερόντων και κοινών ανησυχιών. Είναι αλήθεια ότι σήμερα έχουμε κάθε είδους νέα μέσα αλληλοενημέρωσης, αλλά πιστεύω σταθερά στις επαφές πρόσωπο με πρόσωπο» σημειώνει ο κ. Οζούγκερτζιν.

Απαντώντας σε ερώτηση για την άρση του casus belli από την τουρκική Βουλή, ο πρεσβευτής της Τουρκίας εκτιμά πως «ήρθε η ώρα οι εκπρόσωποι των λαών, οι βουλευτές, να ακούσουν ο ένας τον άλλον, αντί να στρέφουν τις πλάτες τους ο ένας στον άλλον» και να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου της ειρήνης και της ευημερίας για τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό».

Ο Μπουράκ Οζούγκερτζιν εκφράζει την πεποίθηση πως «θα έρθουν καλύτερες ημέρες» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις «αν μπορούμε να ξεφύγουμε από τις συνήθειες μας». Αναγνωρίζει πως «υπάρχουν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών» και προσθέτει πως το πραγματικό ερώτημα είναι αν «έχουμε τη βούληση να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα με σκοπό την επίλυσή τους ή προτιμάμε να συνεχίσουμε να παραπονιόμαστε για τους γείτονες μας».

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές επίλυσης των όποιων ζητημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, αναφέρει πως «πάντα λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε οποιονδήποτε από τους μηχανισμούς επίλυσης διαφορών που παρουσιάζει το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, τη διαπραγμάτευση, τη διαιτησία, την προσφυγή στη δικαιοσύνη κ.λπ.».

Σε ερώτηση για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο επισημαίνει πως «ο καλύτερος τρόπος για να αφήσουμε πίσω μας αυτές τις ανησυχίες είναι το να καθίσουμε και να μιλήσουμε, και να λύσουμε ό,τι μπορούμε άμεσα, και να συμφωνήσουμε να αφήσουμε το διεθνές δίκαιο να κανονίσει τα υπόλοιπα».

Για τις οικονομικές προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών, ο πρεσβευτής της Τουρκίας αναφέρει πως και οι δύο χώρες έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στην ευρύτερη περιοχή, τα οποία όταν συνδυαστούν θα μπορούσαν να παράξουν ένα τεράστιο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «ένα μεγαλύτερο επίπεδο οικονομικής αλληλεξάρτησης» θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα και διερωτάται: «Τι μας σταματάει;»

Ο Μπουράκ Οζούγκερτζιν χαιρετίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και εκφράζει την ελπίδα ότι θα ανοίξει τον δρόμο για καλύτερες σχέσεις στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό δηλώνει πως «είναι καιρός να φθάσουμε σε μια λύση που θα ωφελήσει τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκύπριους» και υποστηρίζει ότι οι δύο πλευρές πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε μια ειλικρινή κατανόηση για το τι θέλουν πραγματικά και το πώς θέλουν να το επιτύχουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ