Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μήνυμα Τσίπρα για επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης (ΦΩΤΟ + video)

«Οι θρησκείες πρέπει να είναι γέφυρα ανάμεσα στους λαούς, όχι πεδίο διαμάχης», τόνισε ο πρωθυπουργός

Για «μεγάλη χαρά, τιμή και συγκίνηση», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του κατά την ιστορική επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη, καθώς έγινε ο πρώτος εν ενεργεία Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη σχολή.

Ο πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έφτασε στη Χάλκη συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα, τους οποίους υποδέχτηκε στην είσοδο της Μονής, ο Ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος. Μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης.

Αρχικά παρακολούθησε τη λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, στη Θεολογική σχολή της Χάλκης, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Στη συνέχεια πέρασαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, όπου χοροστατεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Μετά τη λειτουργία, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στη Θεολογική Σχολή και είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

Σημειώνεται ότι κατά την υποδοχή στη Χάλκη, υπήρχαν και αρκετοί ομογενείς, ενώ για την κάλυψη της επίσκεψης παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον και από τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

 

«Περπατώ βήματα με ιστορικό βάρος»

Στις δηλώσεις που έκανε κατά την επίσκεψή του, ο κ. Τσίπρας είπε πως «είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή και η συγκίνηση για μένα που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα, αισθανόμενος ότι περπατώ βήματα με ιστορικό βάρος» και τόνισε πως είχε τη χαρά και την ευλογία να περιδιαβεί «σημαντικότατα μνημεία του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, μνημεία όμως της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που ανήκουν πια σε όλη την ανθρωπότητα, οικουμενικά μνημεία».

«Όμως, δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι είναι μνημεία του Ελληνισμού, ενός Ελληνισμού και μιας ελληνικής κοινότητας, μιας ελληνικής και ορθόδοξης μειονότητας, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, που πέρασε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Πληγώθηκε, κυνηγήθηκε, αποδεκατίστηκε αλλά δεν έχασε τις ρίζες της. Μπορεί να μοιάζει σαν ένας κορμός δέντρου πληγωμένου, οι ρίζες όμως υπάρχουν, αναπνέουν είναι εδώ» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι μία Σχολή, στην οποία φοίτησαν σπουδαίοι λόγιοι άνθρωποι, ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς με σπουδαίες γνώσεις και πολύ σημαντική προσφορά, αλλά και μεγάλες προσωπικότητες, που αργότερα έγιναν σπουδαίοι ιεράρχες, αρκετοί εξ αυτών διετέλεσαν και στον πατριαρχικό θρόνο, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη που τον ξενάγησε στους τόπους εκείνους που από μικρό παιδί, 15 ετών έφηβος, ήρθε από την Ίμβρο για να σπουδάσει. Όπως σημείωσε, είχε την ευκαιρία να μπει στις αίθουσες εκείνες που κάποτε υπήρχε διδασκαλία που σταμάτησε δυστυχώς από το 1971 και μετά, να ξεναγηθεί σε μία κιβωτό σοφίας και γνώσης, στον απίστευτο αυτό πλούτο που είναι η βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής, με πάνω από 100.000 βιβλία και να δει τη «μεγάλη και αξιόλογη προσπάθεια που καταβάλλεται, και με τη συνεισφορά της Βουλής των Ελλήνων, προκειμένου να καταγραφούν και να ψηφιοποιηθούν, για να είναι αντικείμενο ανάγνωσης και γνώσης όλης της Οικουμένης».

Πέραν της ιστορικότητας αυτής της επίσκεψης, που συμπίπτει με μία σημαντική γιορτή για τη Χάλκη και τη Θεολογική Σχολή και την ελληνορθόδοξη μειονότητα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είχε τη χαρά να ανακαλύψει πως η παρουσία όλων ημών εδώ, δεν υπήρξε αντικείμενο διχόνοιας, αλλά υπήρξε αντικείμενο ελπίδας, χαράς. Αντικείμενο θετικής ανταπόκρισης «από τους απλούς πολίτες του ιστορικού αυτού τόπου, τους Τούρκους πολίτες που έσπευσαν στην αποβάθρα μόλις έφτασαν τα πλοία μας, κατά δεκάδες, εκατοντάδες, για να μας χαιρετίσουν, να μας σφίξουν το χέρι, να μας εκφράσουν την αγάπη τους, αγάπη που είναι ειλικρινής και είναι η καρδιά της ελληνοτουρκικής φιλίας που θέλουμε να οικοδομήσουμε».

«Το μήνυμα που θέλουμε να αναδείξουμε σήμερα εδώ, από τον ιστορικό αυτό τόπο, είναι ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν θα αποτελέσει αντικείμενο ή μήνυμα διχόνοιας ή διενέξεων, διαφοροποιήσεων ή διχασμών. Αλλά θα αποτελέσει ένα μήνυμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Πιστεύω βαθύτατα ότι οι θρησκείες, η πίστη στις διαφορετικές θρησκείες μας -μονοθεϊστικές θρησκείες που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και άρα την αγάπη προς τον άνθρωπο και στον συνάνθρωπο, ανεξαρτήτως του πού και σε ποιον πιστεύει- τόσο οι θρησκείες όσο όμως και οι μειονότητες, η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, πρέπει να αποτελούν όχι πεδίο διαμάχης και εντάσεων, αλλά γέφυρες ανάμεσα στους λαούς μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

«Το λέω αυτό διότι δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς συμφωνίας, διαπραγμάτευσης, συναλλαγής ή ανταλλαγής, η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεών μας να προασπίζουν και να υπερασπίζουν τα συμφέροντα, τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των μειονοτήτων σε καθεμιά χώρα ξεχωριστά» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης, αλλά αυτόβουλης υποχρέωσης και απόδειξης ότι είμαστε κράτη και κυβερνήσεις που σεβόμαστε την αρχή της ισοπολιτείας, της ισότητας και των θρησκευτικών ελευθεριών των πολιτών μας». «Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα ο ένας στον άλλον, έχουμε να αποδείξουμε απέναντι στους εαυτούς μας, απέναντι στη διεθνή κοινότητα και απέναντι στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύουμε» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

tsipras_xalki_2.jpg

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η σημερινή μέρα δίνει τα σωστά μηνύματα και αυτά θέλω να εκπέμψω. Υπάρχουν ζητήματα διαφωνίας ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις και τις δύο χώρες, που όμως μόνο μέσα από τον διάλογο και την καλή πρόθεση μπορούμε να τα επιλύσουμε».

«Θέλω να παραδεχτώ ότι η τουρκική κυβέρνηση έκανε βήματα τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα στο ζήτημα της περιουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ένα μεγάλο κομμάτι της οποίας επεστράφη και θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε εκείνη τη μέρα που αυτά τα βήματα θα γίνουν ακόμα σημαντικότερα» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θέλει να πιστεύει ότι «είμαστε κοντά σε εκείνη τη μέρα, που σε αυτές τις αίθουσες που με ξεναγήσατε θα υπάρξουν και πάλι χαρούμενα γέλια φοιτητών και μαθητών, που θα διδάσκονται από άξιους ανθρώπους για να γίνουν άξιοι κήρυκες της θεολογίας αλλά και της φιλίας και της αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας».

Επίσης, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα καλά λόγια και τη φιλοξενία του και τόνισε ότι ο θεσμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελεί θεματοφύλακα οικουμενικών και παναθρώπινων αξιών, έναν θεσμό που η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει. Τον συνεχάρη για το έργο του και μίλησε για προσωπικότητα με διεθνή αναγνώριση και σεβασμό, για να τονίσει ότι η παρουσία και η συνεισφορά του θα είναι καταλυτική για να κάνουμε πράξη αυτό που πιστεύουμε, δηλαδή η θρησκευτική πίστη να είναι αυτή που ενώνει τους ανθρώπους και όχι αυτή τους που χωρίζει.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και για τα δώρα και κυρίως για την ξενάγηση στον ιστορικό τόπο, για να επισημάνει: «Αισθάνομαι στις πλάτες μου αυτό το μεγάλο βάρος της ιστορίας, αλλά έχω και την πηγαία αισιοδοξία ότι την επόμενη φορά που θα διαβώ ξανά τούτο το κατώφλι δεν θα το διαβώ μόνος αλλά με τον Πρόεδρο Ερντογάν και μαζί σας προκειμένου να κηρύξουμε μια λαμπρή μέρα για τη φιλία και την αλληλοκατανόηση των λαών μας, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

 

Βαρθολομαίος: Η αποστολή της Εκκλησίας παραμένει

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε στο έργο και το πνεύμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που όπως είπε ήταν σαρξ εκ της σαρκός του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Οι καιροί αλλάζουν, όμως η αποστολή της Εκκλησίας του Χριστού παραμένει αμετακίνητος και αναλλοίωτος ούσα οικοδομημένη επί την πέτρα» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Στην ομιλία του ο Πατριάρχης διατύπωσε τη δέηση να ζήσουμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Μίλησε για τον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστήριζε πάντα την άρση της αδικίας εις βάρος της Σχολής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να ευχηθεί να μην αργήσει η μέρα που η Σχολή θα ανοίξει πάλι τις πύλες της.

tsipras_xalki_5.jpg

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα είναι κέρδος για όλους, τόνισε ο ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος. Η Μονή μας, η πατριαρχική μονή της Αγίας Τριάδος πανηγυρίζει σήμερα την ετήσια εορτή του ιδρυτή της, του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου, ανέφερε σε χαιρετισμό του ο ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Χάλκη.

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην ιστορία και το έργο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου, αλλά και στην ιστορία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Μια τέτοια σχολή, με τέτοιο πνεύμα, με τέτοιους αποφοίτους αναγκάστηκε τόσο άδικα σε καιρούς δύσκολους να σιωπήσει και να κλείσει τις πόρτες της στους νέους προσερχομένους ιεροσπουδαστές, είπε.

Τόνισε ότι από αυτό έχασε το Πατριαρχείο, η Ορθοδοξία, διότι ο σκοτείνιασε ένας φάρος θεολογικής σκέψης με ρίζες πατερικές, βαθιά ορθόδοξες και παραδοσιακές, έχασε ο χριστιανισμός γιατί αποξηράθηκε ένα φυτώριο εργατών του Ευαγγελίου, έχασε η Τουρκία γιατί στερήθηκε του προνομίου να φιλοξενεί ένα τέτοιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της παγκόσμιας ορθοδοξίας, έχασε την ευκαιρία να φιλοξενεί στην πιο ευαίσθητη ηλικία τους μελλοντικούς ηγέτες του ορθόδοξου κόσμου, έχασε όμως και το Ισλάμ.

«Πιστεύουμε ότι όλοι έχασαν, κανείς δεν κέρδισε που έκλεισε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης», σημείωσε, για να υπογραμμίσει: «Κατά τον ίδιο τρόπο πιστεύουμε ότι η δικαίως αναμενόμενη επαναλειτουργία της Σχολής μας θα είναι κέρδος για όλους, για το πατριαρχείο, την ορθοδοξία, τη ρωμιοσύνη, την Τουρκία, το ισλάμ. Αρκεί να βγούμε από τα στερεότυπα, στα οποία έχουμε εγκλωβιστεί, να σηκώσουμε ψηλά το μέτωπο και να ατενίσουμε με το βλέμμα μας τον ορίζοντα πάνω από τα σύννεφα των προκαταλήψεων και της παλαιάς σκοτεινής νοοτροπίας».

Ανέφερε ότι στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, «πολιτικός άνδρας χαρακτηριζόμενος για το θάρρος του να λαμβάνει αποφάσεις, για την ευελιξία του στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων και για τον δυναμισμό του στην εφαρμογή δύσκολων αποφάσεων». Είπε ακόμα ότι στην Άγκυρα έχουμε έναν επίσης δυναμικό ηγέτη που έχει αναμορφώσει την Τουρκία και έχει θέσει ανεξίτηλη την σφραγίδα του, τον Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ο συνδυασμός αυτών των τριών προσωπικοτήτων, προσέθεσε, «ομοιάζει με το φαινόμενο της ευθυγράμμισης πλανητών και αστέρων που συμβαίνει μια φορά κάθε εκατοντάδες χρόνια και συνεπώς επειδή η συγκυρία είναι ευνοϊκή η δοξολογία μας προς την Αγία Τριάδα είναι αδιάκοπη να χαράξει η ευλογημένη εκείνη ημέρα της επαναλειτουργίας της Σχολής μας».

 

 

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λευκός Οίκος: «Λανθασμένη προσέγγιση» η κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων
Ο Τζον Κίρμπι ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την κατάληψη ενός κτιρίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη
Λευκός Οίκος: «Λανθασμένη προσέγγιση» η κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων