Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τσίπρας: Καλωσορίζω ξανά τη Βόρεια Μακεδονία – Πώς θα αποκαλεί τον Ζάεφ

Τι ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Έλληνας πρωθυπουργός

Ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία με την στήριξη 153 συνολικά βουλευτών, στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, η κύρωση του Πρωτόκολλου «προσχώρησης στο ΝΑΤΟ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Ειδικότερα, σε σύνολο 294 βουλευτών υπέρ ψήφισαν 153 βουλευτές, όχι 140 βουλευτές και ένας παρών.

Την κύρωση του Πρωτοκόλλου υπερψήφισαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές: Οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης, Κατερίνα Παπακώστα, Σπύρος Δανέλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Έλενα Κουντουρά. Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι καταψηφίζουν ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός ψήφισε «παρών».

Τσίπρας: Καλωσορίζω ξανά τη Βόρεια Μακεδονία

«Εγώ θα ήθελα για άλλη μια φορά να καλωσορίσω από αυτό εδώ το βήμα τη Βόρεια Μακεδονία, μια φιλική προς την Ελλάδα χώρα, μια χώρα η οποία θα πρέπει να είναι στήριγμα και όχι αντίπαλος για τις προσπάθειες μας να εγκαθιδρύσουμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός.

«Κύριε Μητσοτάκη όλοι θα κριθούμε, θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός, θα μας κρίνει και η ιστορία», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. «Εγώ αισθάνομαι ότι πράξαμε το πατριωτικό μας καθήκον απέναντι σε απειλές, απέναντι σε εκβιασμούς. Εγώ πιστεύω ότι πράξαμε το σωστό. Δεν σας κατηγορώ αν έχετε άλλη άποψη, σας λέω όμως ότι πολύ σύντομα και ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει και η ιστορία θα μας κρίνει και κυρίως οι επόμενες γενιές. Εγώ είμαι υπερήφανος για τη στάση των βουλευτών που ψήφισαν την κύρωση της Συμφωνίας και αυτών που σήμερα θα ολοκληρώσουν αυτή την ιστορική προσπάθεια», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία έσπευσαν να κατηγορήσουν τον κ. Ζάεφ ότι δεν εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Προφανώς κι εκεί λαθροχειρία έκαναν, διότι γνωρίζουν πως θα την εφαρμόσει με την επικύρωση του Πρωτοκόλλου Ενταξης στο ΝΑΤΟ», είπε και συνέχισε: «Αλλά αναρωτιέμαι: Αν το πρόβλημα σας είναι ότι ο Ζάεφ δεν την εφαρμόζει, τότε μάλλον είναι καλή η Συμφωνία γι αυτό και ο Ζάεφ δεν την εφαρμόζει, δεν είναι κακή η Συμφωνία». «Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας από αύριο, η χώρα του και η κυβέρνηση του θα έχει δύσκολη δουλειά να κάνει», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Θα πρέπει να στείλει το επίσημο αίτημα στις χώρες μέλη του ΟΗΕ, προκειμένου από εδώ και στο εξής να μην του αποκαλούν ως "Μακεδονία" αλλά ως Βόρεια Μακεδονία και το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και οι ίδιοι, τόσο στο δημόσιο λόγο τους, όσο και σε όλες τις ονομασίες και τις ταμπέλες που έχουν στα δημόσια κτίρια και έγγραφα τους», επισήμανε.

«Θα υποδεχτώ τον Ζάεφ ως τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ως τον Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργό»

Τα εθνικά θέματα είναι ένα πεδίο στην πολιτική αντιπαράθεση που για χρόνια όλες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα, πορεύθηκαν με ευθύνη και σύνεση, είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι φυσικά και υπάρχουν διαφορές, που προκύπτουν από την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα κάθε παράταξης. «Όμως, πάντα υπήρχε ένα όριο.Εσείς, το ξεπεράσατε».

«Προσπαθήσατε να καλύψετε την ατυχή δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι δεν αναγνωρίζει τη "Βόρεια Μακεδονία" και προκειμένου να το εξηγήσετε μας είπατε ότι δεν θα καλωσορίσετε ποτέ τον "Σκοπιανό" πρωθυπουργό στην Ελλάδα και με ρωτήσατε αν θα τον αποκαλέσω "Μακεδόνα"».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα τον αποκαλεί όπως του δίνει το δικαίωμα η Συμφωνία και όπως θα τον αποκαλούν όλοι οι άλλοι ηγέτες. Θα τον καλωσορίσει δηλαδή ως τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ως τον Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργό, «αλλά εσείς αυτό δεν θα το κάνετε ποτέ, θα τον καλωσορίζετε ως "Σκοπιανό". Πράγματι δεν θα το κάνετε γιατί δεν σας αφήνει η εθνικιστική τάση του κόμματος σας και δεύτερον γιατί δεν θα γίνετε ποτέ πρωθυπουργός», είπε.

Σχετικά με την αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τον ΥΠΕΘΑ, για το εάν θα καλωσορίσει στο ΝΑΤΟ τον «Μακεδονικό στρατό», του καταλόγισε πάλι «σκοπίμως ανακρίβειες». Είπε ότι η επίσημη ονομασία στο ΝΑΤΟ θα είναι στρατός της Βόρειας Μακεδονίας. Φιλικός και σύμμαχος προς την Ελλάδα, που δεν θα στρέφει τα βέλη του προς την Ελλάδα, που δεν θα πρέπει να κοιτάει και να λοξοκοιτάει σε τρίτες δυνάμεις στην περιοχή, αλλά με τις σύμμαχες δυνάμεις πυλώνα σταθερότητα και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για την κύρωση του πρωτοκόλλου

Με σειρά δημοσιευμάτων, ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην υπερψήφιση του σχεδίου νόμου από την ελληνική βουλή για την κύρωση του πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

«Νοιώθω ότι διατελέσαμε το πατριωτικό μας καθήκον...Κάναμε αυτό που ήταν σωστό». Το πρακτορείο Reuters περιλαμβάνει στο τηλεγράφημά του την δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στη βουλή.

Το Associated Press τονίζει ότι η ψήφος του ελληνικού κοινοβουλίου οδηγεί πλέον στην επίσημη αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία, διευθετώντας μια διαμάχη για την ονοματοδοσία μιας χώρας που η Ελλάδα θεωρούσε ως μια εν δυνάμει απειλή.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλείται τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της βουλής: «Θέλω να καλωσορίσω την Βόρεια Μακεδονία, μια χώρα φίλη της Ελλάδας, μια χώρα που πρέπει να είναι ένας σύμμαχος στις προσπάθειές μας για την εγκαθίδρυση ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa αναφέρει ότι η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα που επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Με οριακή πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, υπογραμμίζοντας πως η χώρα που μετονομάσθηκε πρόσφατα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις της Συμμαχίας . Εκτεταμένη αναφορά κάνει και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τονίζοντας ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου δίνεται τέλος σε μια 28χρονη διαμάχη για την ονομασία της βαλκανικής χώρας.

Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρεται επίσης στον χαρακτηρισμό του νομοσχεδίου ως «εθνική ήττα» από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το Al Jazzera επισημαίνει στον τίτλο της είδησης που μεταδίδει ότι η κύρωση του πρωτοκόλλου θα εξομαλύνει τις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών και θα «στερεώσει την Μακεδονία στη σφαίρα της δυτικής επιρροής».

Την είδηση αναμεταδίδουν στους ιστοτόπους τους μεταξύ άλλων, η Washington Post και ο Independent.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πορεία ειρήνης σήμερα από την ΕΔΥΕΘ στη Θεσσαλονίκη
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) οργανώνει και φέτος την καθιερωμένη Πανελλαδική Ημέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης σεόλη τη...
Πορεία ειρήνης σήμερα από την ΕΔΥΕΘ στη Θεσσαλονίκη