Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τσίπρας και Ζάεφ συναντώνται στο Μόναχο - Τι θα συζητήσουν

Οι δύο πρωθυπουργοί έχουν ορίσει συνάντηση για το τέλος της εβδομάδας, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου

Στην επόμενη μέρα της συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως σε ποιο βαθμό θα εφαρμοστεί από τη γειτονική χώρα στρέφει το βλέμμα της η κυβέρνηση την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση χτυπάει «καμπανάκι» σημειώνοντας πως σε λίγο καιρό θα ξεχαστεί το «Βόρεια» από το νέο όνομα και θα παραμείνει το «Μακεδονία».

Στο μεταξύ, την ευκαιρία να συζητήσουν όλα τα εκκρεμή και «θολά» σημεία της Συμφωνίας θα έχουν προς το τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ καθώς αναμένεται να έχουν την πρώτη τους συνάντηση στο Μόναχο, λίγες ημέρες μετά την ψήφιση και του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Στο τετ α τετ Τσίπρα – Ζάεφ θα τεθεί στο «τραπέζι» το ζήτημα της απαλοιφής αλυτρωτικών αναφορών από σχολικά εγχειρίδια, θα συζητηθεί το θέμα των εμπορικών σημάτων καθώς και άλλα κρίσιμα ζητήματα τα οποία παρερμηνεύονται από τους γείτονες.

Η ρηματική διακοίνωση

Σήμερα, εξάλλου, αποστέλλει η Αθήνα στα Σκόπια τη ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε πως από τις επόμενες ημέρες θα είναι υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία. «Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία» εξήγησε.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και όλες τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς που αναγνώριζαν μέχρι σήμερα τη  γειτονική χώρα ως «Μακεδονία», για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας σε «Βόρεια Μακεδονία». Επίσης, θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναμόρφωσης όλων των κρατικών οργανισμών και των εγγράφων που χρησιμοποιούν δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί στη γειτονική χώρα, κάτι που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε ορίζοντα πενταετίας.

Reuters: Το σχέδιο Τσίπρα για ανάκαμψη στις δημοσκοπήσεις

Εξάλλου, αγώνα για την επανεκλογή του που ωστόσο δεν έχει αποφέρει καρπούς στις δημοσκοπήσεις έως τώρα, δίνει ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με εκτενές αφιέρωμα του πρακτορείου Reuters, που δημοσιεύεται ενόψει των τριών εκλογικών αναμετρήσεων που θα λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες. Το πρακτορείο σκιαγραφεί την προεκλογική στρατηγική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός. Μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου, τον Αύγουστο, η κυβέρνηση έχει επιδιώξει να χαλαρώσει την λιτότητα, αποφεύγοντας περαιτέρω περικοπή συντάξεων, μειώνοντας ορισμένους φόρους και εισφορές, και αυξάνοντας τον ελάχιστο μισθό κατά σχεδόν 11%.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Reuters, ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να προσλάβει χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους και να προωθήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να κερδίσει αριστερές ψήφους από την αλλαγή στις σχέσεις κράτους Εκκλησίας.

Στους στόχους της κυβέρνησης περιλαμβάνονται επίσης η αναμόρφωση του καθεστώτος για την προστασία α’ κατοικίας και για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, και η επιμήκυνση του μειωμένου ΦΠΑ για πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου που έχουν δεχτεί μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Η Αθήνα σχεδιάζει ταυτόχρονα την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα δυτικά ύδατα της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια, από έξι που είναι σήμερα, με το προεκλογικό σκεπτικό πως έτσι θα απαλυνθεί η οργή δεξιών ψηφοφόρων με την συμφωνία των Πρεσπών.

Προβληματισμένη η Ευρώπη

Το ερώτημα ωστόσο είναι εάν ο κ. Τσίπρας έχει κερδίσει επαρκή εύνοια στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να συνεχίσει την προεκλογική πολιτική του, δεδομένων των υψηλών στόχων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνησή του με τους θεσμούς. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters επιβεβαίωσαν πως παρά την συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους η πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις και μέτρα-ορόσημα παραμένει αργή. «Η ατμόσφαιρα […] δεν είναι πολύ θετική», ανέφερε μία ευρωπαϊκή πηγή, προσθέτοντας πως η Ελλάδα «οπισθοδρομεί σε πολλά μέτωπα». Ένας άλλος αξιωματούχος επισήμανε πως η έκθεση μετα-Μνημονιακής προόδου που θα εκδώσουν οι θεσμοί στα τέλη Φεβρουαρίου «δεν έχει ωραία όψη».

Πλέον για τον κ. Τσίπρα πρόκειται για αγώνα δρόμου. Επιθυμία του Μεγάρου Μαξίμου είναι να οδηγήσει τις εκλογές τον Οκτώβριο, στο τέλος της τετραετίας, όμως ενδιάμεσος στόχος είναι να μειωθεί το δημοσκοπικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έως πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου, αναφέρει το τηλεγράφημα.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης
Στην εξιχνίαση ενός από τα μεγαλύτερα σχήματα Πόντσι στην ιστορία, μια «πυραμίδα» επενδυτών που δρούσε στον τομέα της κάνναβης, προχώρησαν πριν από...
Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης